Vogelbescherming Nederland
Vogelposter 100 x 70 cm
€39,95 €37,95
Wildlife Garden
Multifeeder Voederschuur Rood - WG221
€57,95 €54,95
Capi
Vogelhuisje Rond
€18,95
Bird Home
Beach House Nestkast
€11,95
Wildlife Garden
Multiholk De Stijl - WG1124
€46,95 €44,95
CJ Wildlife
Zelfbouwpakket Mezen Nestkast
€16,95 €14,95
Wildlife Garden
Paal Zwart WG905
€15,95 €12,95
CJ Wildlife
Hangende Waterschaal Selo
€12,95
Vogelbescherming Nederland
Mussen nestkast (groen dak)
€36,95 €34,95
Vogelbescherming Nederland
Vogelposter weidevogels 100 x 70 cm
€40,95 €38,95
Capi
Vogelhuisje Half
€18,95
Esschert Design
Nestkast Eikel - NK83
€17,95
Esschert Design
Japans Vogelvoederhuis
€31,95 €28,95

Vogelhuisjes

Op zoek naar een vogelhuisje voor een specifieke vogelsoort? Hier vind je vogelhuisjes voor allerlei soorten vogels, zoals koolmeesjes en zwaluwen.

Vogelhuisje ophangen

Een vogel kan niet altijd een geschikte plek vinden in de omgeving. Met het aanschaffen van een vogelhuisje maak je de omgeving voor vogels een stuk leefbaarder, mits deze op een geschikte plaats word opgehangen. We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet waar je rekening mee moet houden voordat je een geschikt plekje uitzoekt in de tuin.

  1. Houdt er rekening mee dat het vogelhuisje op een veilige hoogte (ongeveer 2 meter hoog) gemonteerd wordt, zodat er geen katten, honden en andere dieren bij kunnen komen.
  2. Hang het vogelhuisje op een rustige plaats. Ook tuinvogels stellen hun privacy op prijs! Zeker wanneer het broedseizoen weer aanbreekt willen de vogels niet te dichtbij in de buurt komen van mensen. 
  3. Daarnaast is het van belang dat de vogel een vrije invliegroute richting het vogelhuisje heeft. Zorg er voor dat er geen takken of andere obstakels voor de invliegopening hangen. Hang de invliegroute bij voorkeur op naar het noorden, oosten, of noordoosten, zodat het vogelhuisje uit de regen en de wind hangt.
  4. Heb je meerdere vogelhuisjes? Zet ze dan niet té dicht naast elkaar. In de broedtijd claimen veel tuinvogels hun een terrein. Wanneer je 2 huisjes pal naast elkaar zet, kan dit tussen de vogels onderling voor veel irritatie zorgen. Dit geldt overigens niet voor zwaluwen en huismussen; deze vogelsoorten kunnen juist heel goed samen. In dit geval maakt het dus niet zoveel uit.
  5. Vogels blijven alleen langtijdig in de buurt wanneer er voldoende water- en voedselvoorzieningen zijn. Mocht je in of in de buurt van een verstedelijkt gebied wonen, maak je tuin dan leefbaar voor de tuinvogels door het plaatsen van bijvoorbeeld een voederhuisje of een vogelbad.
  6. Wanneer je een vogelhuisje in het najaar ophangt, heb je het meeste kans dat deze in het voorjaar ook daadwerkelijk bewoond word. Dat klinkt misschien apart, maar vogels zoeken in het najaar al een schuilplaats op. Wanneer ze het vogelhuisje dan zien hangen, zullen ze deze niet vergeten zijn wanneer het voorjaar weer aanbreekt en de broedperiode weer 'van start' gaat. 

Nestkast koolmees, waar ophangen?

De koolmees is een van de meest voorkomende tuinvogels in de Nederlandse en Belgische tuinen. Ze zijn makkelijk te herkennen aan hun gele vacht en zwart glanzende kop. Koolmezen komen veel voor in bosrijke gebieden, maar zijn ook te vinden in tuinen, mits er voldoende nestgelegenheid en voedsel in de buurt aanwezig is. Koolmezen zien eikenprocessierupsen als een smakelijke maaltijd en spelen tegenwoordig dus een belangrijke rol als natuurlijke bestrijder van deze vervelende rupsen. Veel gemeenten, bedrijven maar ook particulieren spelen hierop in en kiezen er voor om een nestkast voor een koolmees in de buurt op te hangen. Heb je bij jou in de buurt ook last van de processierups? Hang het vogelhuisje dan op aan de boom. Houdt voldoende afstand van de grond en zorg voor een duidelijke, vrije invliegroute. 

Pimpelmees nestkast

De pimpelmees is, net als de koolmees, veel te vinden in bosrijke omgevingen en heeft zich daarnaast  ook volledig aangepast aan de menselijke omgeving. De pimpelmees valt niet te missen door zijn opvallende, felle kleuren. Pimpelmezen zijn graag geziene gasten in de Nederlandse en Belgische tuinen. Wanneer je een pimpelmees nestkast wilt aanschaffen, denk er dan aan dat je een nestkast hebt met een vliegopening van 27 millimeter. Dit is een universele maat waar ook andere mezen in kunnen nestelen. 

Vogelhuisjes voor de Winterkoning

De winterkoning is een van de meest voorkomende broedvogels in Nederland. Dit klein vogeltje kenmerkt zich door de opstaande staart en het explosieve zanggeluid. Zolang het vogeltje maar voldoende dekking kan vinden, zullen ze zich snel vestigen in je omgeving. De winterkoning doet z'n naam niet helemaal eer aan, want ze kunnen niet heel goed tegen koude winters :-). Daarom kunnen ze zeker wat hulp gebruiken! Tuindirect heeft mooie houten vogelhuisjes van het merk Esschert Design, speciaal voor de winterkoning. Dit houten vogelhuisje biedt de winterkoning een comfortabele schuil- en nestelplaats aan.