Vogelzaad kopen

Wat is vogelzaad?

Vogelzaden zijn zaden die afkomstig zijn van uitgebloeide papaverplanten en andere plantsoorten. Vogelzaden vormen een grote energiebron voor vogels, aangezien ze vetrijk zijn. Vogelzaden vormen de basis van een gezond voedingspatroon voor vogels. Je kunt vogelzaden in de tuin aanbieden door ze te serveren op een voedertafel, voederhuisje of voedersilo. Vogelzaden kunnen ook over de grond gestrooid worden. Sommige vogels eten namelijk het liefst rechtstreeks van de grond af.

Wat zit er in vogelzaad?

Vogelzaden bestaan uit verschillende bestanddelen die elk hun eigen voordelen met zich meebrengen. Afhankelijk van de zadenmix, bestaan vogelzaden vaak uit een mengeling van haver, milletzaad, witzaad, negerzaad, hennepzaad en lijnzaad. Deze vogelzaden vallen goed in de smaak bij vogels die vrij in de natuur rondvliegen.

Soorten vogelzaden

Zoals eerder genoemd zijn er veel soorten vogelzaden of enkelvoudig vogelvoer. Door het strooien van vogelzaden, draag je bij aan een leefbare omgeving voor vogels. Als je daarnaast ook een vogelhuisje plaatst, is de kans groot dat vogels voor een langere tuin in de buurt blijven.

Pinda’s

Pinda’s zijn de favoriete notensoort van de pimpelmezen, putters, koolmezen, grote bonte spechten, merels, vinken en roodborsten. Pinda’s zijn een belangrijke bron van vetten en eiwitten. Deze combinatie zorgt voor een verzadigend gevoel. Pinda’s kunnen veilig gevoerd worden in een voedersilo voor noten.

Zonnebloempitten

Zonnebloempitten zijn vaak in grote hoeveelheden en voor een scherpe prijs te verkrijgen. Zonnebloempitten vallen goed in de smaak bij tuinvogels en zitten boordevol belangrijke ingrediënten, zoals olie, vitamine E en andere voedingsstoffen, zoals magnesium en selenium. Dankzij de vezels die erin zitten in combinatie met het vet wordt het verzadigingsgevoel versterkt.

(Gedroogde) meelwormen

Gedroogde meelwormen zijn een delicatesse die goed in de smaak vallen bij merels, roodborsten, huismussen en winterkoningen. Meelwormen zijn rijk aan eiwitten en oliën. Gedroogde meelwormen leveren veel energie en nuttige voedingsstoffen die een positief effect hebben op het welzijn van vogels. Gedroogde meelwormen vallen goed in het voedingspatroon van veel vogels en kunnen het jaarrond gevoerd worden.

Hoe voer je vogels vogelzaden?

Vogelzaden zijn meestal kleine zaden met een fijne structuur. Je kunt vogelzaden het beste voeren met behulp van een dichte voedersilo voor zaden. De vogelzaden kunnen hier niet uitvallen en blijven daarin ook langer vers. Een andere populaire manier van het voeren van vogelzaden is door ze te stoppen in een raamvoederhuisje. Raamvoederhuisjes zijn volledig transparant, zodat je er goed uitzicht op hebt wanneer de vogels het voederhuisje betreden.

Is vogelzaad geschikt voor elke vogel?

Er zijn veel soorten vogelzaden verkrijgbaar. Bijna elke vogel lust deze vogelzaden wel. Echter, het ene vogelvoer valt beter in de smaak bij een bepaalde vogelsoort dan het ander. Door verschillende vogelzaden tegelijk aan te bieden, zorg je ervoor dat er voor iedere vogelsoort iets ligt dat ze lekker vinden. De vogelzaden die Tuindirect verkoopt, zijn uitsluitend bedoeld voor wilde buitenvogels.

Hoelang blijft vogelzaad goed?

Indien vogelzaad nog gesloten in de verpakking zit, is het vogelzaad houdbaar tot en met de aangegeven datum op de verpakking van het product. Eenmaal uit de verpakking, is vogelzaad doorgaans nog ongeveer een half jaar houdbaar. Denk er wel om dat het vogelzaad droog, donker, koel en gesloten bewaard moet worden. Het is belangrijk dat het vogelzaad luchtdicht opgeslagen wordt. Als er veel zuurstof bij komt, gaat dit ten koste van de kwaliteit. Hetzelfde geldt voor vocht; nat vogelvoer leidt vaak tot het ontstaan van schimmels.

Wanneer kun je vogelzaad kopen?

Vogelzaad kan gezien worden als 4-seizoenen voer; het kan het hele jaar door met mate bijgevoerd worden aan vogels. In het vroege voorjaar kunnen vogels de vogelzaden goed gebruiken, wanneer ze druk bezig zijn met het verzamelen en bouwen van hun nest. Ook in het najaar kunnen vogels je hulp goed gebruiken. Met de wintermaanden die om de hoek staan is het nu belangrijk dat vogels een vetreserve opslaan. En tijdens de winter zelf hebben vogels extra veel voedsel nodig om hun lichaamsgewicht op peil te houden. Vogelzaad kan dus het hele jaar door aangeschaft worden, want het komt namelijk altijd van pas. Denk er wel om dat vogels zelfvoorzienende dieren zijn, die ook prima zelf op zoek kunnen gaan naar hun voedsel. Voer de vogelzaden dan ook met mate.

Vogelzaad kopen bij Tuindirect

Vogelzaadjes bestellen? Het beste vogelvoer bestel je online bij Tuindirect. Wij voeren alle gerenommeerde merken zoals Vogelbescherming Nederland en CJ Wildlife in ons assortiment. We hebben keuze, heel veel keuze! En we hebben alles op voorraad liggen in ons zelfstandig magazijn, zodat we jou, de klant, snel kunnen bedienen. Bestel je de vogelzaden op werkdagen vóór 17:00 uur, dan wordt het pakketje met de bestelde vogelartikelen de volgende dag meteen geleverd.

Andere voederproducten van Tuindirect

We hebben een passie voor vogels. Bij Tuindirect kun je het hele jaar terecht voor het kopen van vogelvoer. Naast vogelzaden bieden wij een ruim assortiment aan strooivoer, netjes en slingers en vetproducten als mezenbollen en vogelpindakaas. Dus, ben jij op zoek naar kwalitatief en voedingsrijk vogelvoer? Neem dan een kijkje op onze webshop.