Esschert Design
Vetbollenautomaat
7,95 5,00
CJ Wildlife
Pyramide Vetbolhouder
Vanaf: 9,95
Esschert Design
Vetblokhouder
8,95 4,95
Esschert Design
Vetbollenautomaat XL - FB391
18,95 10,00

Vetbolhouder kopen

De uitspraak “hoe meer zielen, hoe meer vreugd” gaat zeker op voor vogels in je tuin! Je biedt vogels het eten dat ze nodig hebben, terwijl jij ondertussen kunt genieten van een tuin vol gevleugelde vrienden. Een mezenbol wordt vaak ook een vetbol genoemd, maar deze moet uiteraard wel op de juiste manier worden neergezet. Een vetbolhouder biedt jou deze optie. 

Wat zijn mezenbollen?

In Nederland worden meer mezenbollen gebruikt dan welk vogelvoer dan ook. Dit is ook niet zo gek: een mezenbol zit boordevol energie en calorieën. En veel tuinvogels zijn er gek op! Tuinvogels hebben vetrijk voedsel nodig om de winter zonder problemen door te kunnen komen. Aangeraden wordt om de bollen in een vetbollenhouder te stoppen. 

Wat is een vetbolhouder?

Een vetbolhouder is, zoals de naam al verklapt, een houder voor je vetbol! Het is een handig accessoire waardoor vogels op een makkelijke manier kunnen genieten van hun voedzame eten. Met een vetbolhouder zal je veel verschillende vogels aan kunnen trekken en je tuin daardoor een stuk levendiger maken. Vetbolhouders kenmerken zich dat ze aan alle kanten geopend zijn, zodat ze gemakkelijk toegankelijk zijn voor de tuinvogels. Een vetbolhouder biedt tuinvogels een veilig voederhuisje om van hun maaltijd te kunnen genieten. Daarnaast kun je meerdere vetbollen tegelijk serveren.

Soorten vetbolhouders

Doordat de vetbolhouder menig mens heeft overtuigd, bestaan er tegenwoordig ook verschillende varianten van de vetbolhouder. Denk hierbij aan een hanger voor vetbollen, die traditioneel gezien vaak met een haak of een ketting aan een tak of voederhuisje op paal hangen. De staande vetbolhouders zijn ook erg populair, met hun stevige voet zijn ze namelijk ideaal om overal en nergens neer te zetten; zonder gedoe! Je kunt ook kiezen voor houders die zich specifiek richten op het voer, zoals een pindakaashouder waar vogelpindakaas in kan. 

Qua vorm bestaan er ook meerdere keuzes. Zo heb je de cilindrische vetbolhouder, die de vogels beschermt tegen regen en sneeuw. Of de slingervormige vetbolhouder, waar meerdere vetbollen in kunnen. Dit ontwerp biedt een klimruimte voor veel verschillende soorten vogels.

Daarnaast kun je ook kiezen voor de decoratieve vetbolhouder die zich vooral focust op het esthetische aanzicht van je tuin. Deze zijn vaak in verschillende vormen en maten te vinden. En mocht je nou echt all-out willen gaan, dan kun je een DIY (do it yourself) vetbolhouder maken. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag met gerecyclede materialen of juist heel persoonlijke materialen. Zo ben jij altijd baas over eigen ontwerp!

En mocht je het helemaal makkelijk voor jezelf willen maken, dan kun je je eens verdiepen in het vetbollenautomaat. Zo’n vetbollenautomaat zal om de zoveel tijd een vetbol loslaten. Op die manier hebben de vogels altijd eten (ook tijdens vakanties), terwijl jij er niet naar om hoeft te kijken. 

Kies een vetbolhouder die je aanspreekt, zorg voor kwalitatieve vetbollen en geniet van de vogels in je tuin!

Vetbolhouder met beschermkooi

Tuindirect heeft verschillende soorten vetbolvoersystemen in het assortiment, zoals decoratieve vetbolhouders in de vorm van een eikel en vetbolhouders met een beschermkooi eromheen. Laatstgenoemde kan erg handig zijn wanneer grote tuinvogels als kraaien en eksters de overhand hebben in je tuin. Kraaien en eksters gaan er vaak met de prooi vandoor, maar met een vetbolhouder met beschermkooi is dat verleden tijd! De beschermkooi zorgt ervoor dat alleen kleine tuinvogels als koolmeesjes en winterkoninkjes de lekkernij kunnen bereiken.

Welke vogels eten van vetbollen?

Vetbollen zijn over het algemeen zeer populair bij een breed scala aan vogels. Dit komt doordat ze een rijke bron van voedingsstoffen zijn, en dus energie! Vooral in koude periodes zullen veel vogels afkomen op de geur van de vetbol. Hieronder staan enkele vogels die graag eten van vetbollen:

 • Koolmezen
 • Vinken (bijvoorbeeld de huismus of de groenling)
 • Pimpelmezen
 • Roodborstjes
 • Spreeuwen
 • Merels
 • Keepen
 • Boomklevers
 • Sijsjes

Ook is een vetbollenhouder voor kleine vogels aantrekkelijk voor grotere vogels, waardoor het wel eens voorkomt dat grotere vogels, zoals de bonte specht, zullen smullen van de vetbollen in jouw tuin. 

Zijn vetbollen gevaarlijk voor vogels?

Over het algemeen niet, maar je moet wel rekening houden met verschillende zaken. Hieronder staan enkele punten waar je op kunt letten tijdens het kopen van vetbollen.

 1. Vermijd vetbollen die gemaakt zijn met smaakstoffen, toegevoegde zouten of kunstmatige kleurstoffen.
 2. Hang vetbollen op de juiste manier op. Koop je ze in netjes? Verwijder deze netjes dan! Vogels kunnen namelijk verstrikt raken in de draden van dit netje. Dit kan uiteindelijk schade opleveren aan hun pootjes.
 3. Biedt de juiste hygiëne. Wij eten ook niet van beschimmelde borden, en ook vogels hebben dit liever niet. Schimmelziektes kunnen zich makkelijk verspreiden onder vogels, en dit wil je natuurlijk juist niet veroorzaken.
 4. Plaats de vetbol op een veilige plek. Zorg er dus voor dat roofdieren (waaronder jouw kat of hond) niet bij de vetbol kunnen komen. 

Vetbolhouder kopen bij Tuindirect

Het leefgebied van vogels gaat de laatste jaren drastisch achteruit. Met het aanschaffen van een vetbolhouder help je niet alleen tuinvogels met het aanvullen van hun voedselbehoefte, maar het stimuleert ook nog eens onze eigen leefomgeving! Want de vogel, vlinder- en insectenstand dragen ten slotte bij aan de graadmeter van onze leefomgeving. Een vetbolhouder bestellen doe je eenvoudig, veilig en snel via Tuindirect