Blij dat je er Bij bent!
28/06/2021 - 11:00

Blij dat je er Bij bent!

Bijen... deze nuttige beestjes zijn er elk jaar weer bij. En er zijn ook veel soorten bijen. Deze harde werkers gaan dag na dag erop uit om nectar te verzamelen. Onderweg helpen ze veel bloemen en planten door ze te bestuiven. Ze zijn dus heel nuttig.

Ruimte over?

Heb je een ruime tuin met een groot gazon? En weet je niet wat je met al die ruimte moet? Dan zijn er allerlei manieren om je gazon in te vullen. Een (speel)grasveldje, borders, bloemperken of ruimte om lekker te zitten. Maar je kan naast al deze manieren er voor kiezen om je gazon om te toveren tot een oase voor bijen en vlinders. En waarom zou je dit doen?

Bijen Oase

In Nederland komen van nature wilde honingbijen voor. Maar tegenwoordig zijn ze in het wild vrijwel volledig uitgestorven. Deze beestjes zijn noodzakelijk voor de natuur. Zonder onze geel en zwart gekleurde vriendjes sterven veel natuurlijk voorkomende plantensoorten uit. Het een kan niet zonder het ander. Je kan dit beestje helpen door een hoekje van je tuin om te toveren tot een bijentuintje.

Een bijentuin maken

Bijen hebben veel nectar en stuifmeel nodig. Er zijn verschillende bloemsoorten die ideaal zijn voor bijen. Deze zijn los te krijgen maar ook in mengsels te kopen. Voor de bijen geldt: des te meer variatie des te beter. Maar waar houden ze precies van?

Etende bij

Bijen hebben een duidelijke voorkeur voor hoge bloemsoorten waar makkelijk nectar en stuifmeel bij te verzamelen is. Elke bloemsoort heeft ander stuifmeel, een hoge variatie aan bloemsoorten is daarom aan te raden. Dit is niet alleen fijn voor de bijen, maar geeft ook variatie aan jouw tuin. En net als jij hebben de bijen het liefst bloemen die van vroeg in het voorjaar en tot laat in het na jaar bloeien. En heb je een fruitboom of moestuin? dan hebben die daar ook voordeel aan. Met de hulp van de bijen zullen je fruitboom en/of moestuin plantjes een nog hogere opbrengst geven.

Onderdak gezocht

Bijen hebben graag zelf ook een eigen plekje om te wonen. Veel soorten bijen maken zelf een nest onder een boom, op een kaal plekje tussen het gras of ondergronds op een plekje waar de zon lekker de grond verwarmt. Maar ook dode boomstammen zijn een favoriet plekje van wilde bijen. Wanneer je zo'n stam hebt kan je deze gerust laten staan dus. Daarnaast kan je er zelfs een decoratief stuk van maken.

Bijenhotel
Je kan er ook voor kiezen om een insectenhotel te kopen of zelf te maken. Je kan van boomstammetjes en takjes prima zo'n insecten hotel maken. In de boomstammetjes kan je zelf met een boor gaatjes boren waarin de bijen dan kunnen kruipen. Zo'n insectenhotel is niet alleen een fijne woonplaats voor bijen maar ook voor andere nuttige insecten. Daarnaast heeft het ook een decoratieve functie. 

Er zijn dus genoeg manieren om deze beestjes een handje te helpen. Maar wat als je geen tuin hebt? Als je een balkon hebt kan je deze beestjes ook helpen. Er zijn veel bloemsoorten die prima in een balkonbak groeien. Deze trekken daarnaast ook veel vlinders en bijen aan.

Een tip is om tussen je planten ook natuurlijke beschermers te planten. Zoals bijvoorbeeld afrikaantjes, dit bloemetje komt voor in lage (±25 cm) en hoge (±80 cm) varianten. Afrikaantjes zijn naast een van de favorieten van de bij ook een natuurlijke afweer tegen parasieten zoals muggen en bodemparasieten.