Tips om vogels in je vogelhuisje te krijgen
24/05/2023 - 16:19

Tips om vogels in je vogelhuisje te krijgen

Het krijgen van vogels in je vogelhuisje kan een uitdaging zijn, maar het is het waard om uiteindelijk het tevreden gefladder te kunnen zien. Daarnaast hangen er flink wat voordelen aan het delen van je tuin met vogels! Dus, als je de chirp van vogels wilt horen door ze te lokken naar je vogelhuisje, dan ben je hier aan het juiste adres. In deze blog zullen we enkele nuttige tips delen om vogels in je vogelhuisje te krijgen. Dus pak je verrekijker er alvast bij en laten we aan de slag gaan!

Vogels lokken in je tuin, waar te beginnen?

Als je vogels in je tuin wilt, begin dan met het creëren van een geschikte omgeving. Dit betekent dat je planten en bomen moet hebben waar vogels zich thuis voelen en die hen voedsel en beschutting bieden. Denk bijvoorbeeld aan fruitbomen, bessenstruiken en bloemen die insecten aantrekken. Zorg ook voor een waterbron, zoals een vogelbadje of een vijver. Dit is vooral belangrijk tijdens de zomermaanden wanneer water schaars kan zijn. Denk ook aan het kiezen van een geschikt nestkastje en ook de manier waarop je deze ophangt!

Een geschikt nestkastje kiezen

Een geschikt nestkastje zorgt voor een veilige, rustige plek voor vogels om rustig te broeden en hun jongen groot te brengen. Het formaat van het nestkastje is van cruciaal belang. Verschillende soorten vogels hebben verschillende voorkeuren als het gaat om de grootte van hun nestkastje. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een nestkastje voor een pimpelmees, dan moet je op zoek gaan naar een nestkastje met een opening van ongeveer 28 millimeter. Een nestkastje voor een koolmees is te krijgen met een iets grotere opening van 32 millimeter. Zorg ervoor dat je het juiste formaat kiest om de beste kans te hebben om jouw favoriete vogels te lokken. Hieronder zie je de tabel met verschillende vogels en de geschikte invliegopeningen.

Een nestkastje op de juiste manier ophangen

Gelukkig is deze taak minder moeilijk dan de meeste mensen denken. Je moet echter wel even weten waar je op moet letten!

1. Wij raden aan om het nestkastje minimaal zo’n 2 meter boven de grond te plaatsen. Je creëert hiermee een veilig gevoel voor vogels. En eerlijk is eerlijk, de kat (van de buren) zal er inderdaad een stuk lastiger bij kunnen op deze manier.

2. Let op het materiaal van het nestkastje. Hout is bijvoorbeeld erg populair vanwege duurzaamheid. Ook is hout makkelijk te repareren. 

3. Hang je nestkastje altijd richting het noorden, oosten of noordoosten. Wanneer je dit doet, zorg je ervoor dat de middagzon het nestkastje minder heet zal maken. 

4. Let goed op de locatie: het liefst uit de volle zon en op een beschutte plek. Zon, windvlagen en regen hebben zo minder invloed op het nestkastje.

5. Zorg voor voldoende ventilatie en afwatering in het nestkastje door kleine gaatjes en ventilatieopeningen. 

6. Biedt de vogels voldoende ruimte! Let daarbij ook goed op de ingang van het nestkastje. Vogels moeten de ruimte hebben om in- en uit te kunnen vliegen. 

Vogelvoer serveren in je tuin

Vogels naar je tuin lokken is één ding, maar het is minstens zo belangrijk dat je van je tuin een veilige thuishaven kunt maken. Vogels hebben daarom ook vers drinkwater, verkoeling en het juiste vogelvoer nodig. De juiste voeding is nodig om goed te kunnen functioneren en overleven. Wanneer je een vogelhuisje plaatst in combinatie met het juiste vogelvoer, zul je een leefbare omgeving voor vogels creëren. 

Verschillende soorten vogelvoer

Je hebt veel verschillende soorten vogelvoer. Mezenbollen zijn vetrijke bolletjes met zaden die vooral geliefd zijn bij kleinere zangvogels. Vogelpindakaas is een calorierijke traktatie die vogels van alle belangrijke voedingsstoffen voorziet. Strooivoer en vogelzaad zijn ook geschikt als aanvullende voeding en lokken veel vogels naar je tuin. Tuindirect verkoopt verschillende soorten vogelvoer, waaronder de welbekende Hadivo - Mezenbollen die zonder netje opgehangen kunnen worden. Vogelpindakaas is verkrijgbaar in verschillende varianten en hoeveelheden en kan het hele jaar door geserveerd worden. Strooivoer kan het beste in een voedersilo of op een voedertafel aangeboden worden, terwijl vogelzaden ideaal zijn om te voeren in een voederhuisje

In welk seizoen strooi je welk voer?

Welk vogelvoer kopen voor de vogels in je tuin is ook afhankelijk van het seizoen. Wil je het hele jaar door vogels voeren, maar weet u niet welk vogelvoer geschikt is voor welk seizoen? Hieronder staan handige tips om je gevleugelde buren gelukkig en gezond te houden.

Vogelvoer in de herfst en winter

In de herfst en winter hebben vogels meer calorieën nodig om hun lichaamstemperatuur op peil te houden en om voedselschaarste te overleven. Vogelzaadmixen met noten, zaden, pinda's en zonnebloempitten zijn dan geschikt. Ook mezenbollen zijn populair.

Vogelvoer in de lente

In het voorjaar hebben vogels behoefte aan eiwitrijk voedsel om hun energie op peil te houden voor de paartijd en het nestelen. Ongezouten pinda's en meelwormen zijn dan ideaal. Nestkastjes bieden bovendien een veilige broedplaats voor vogels.

Vogelvoer in de zomer

In de zomer kunnen vogels genieten van een mix van zaden en fruit, zoals gedroogd fruit en bessen. Fruit dat aan bomen groeit, zoals appels en peren, is ook populair bij vogels zoals merels en lijsters.

Onthoud dat verschillende vogelsoorten verschillende voorkeuren hebben voor voedsel. Door uw vogelvoer af te wisselen en de voederplaats schoon te houden, zorgt u voor een gevarieerde bezoekerspopulatie in uw tuin.

Vogels naar je nestkast lokken doe je zo!

Om vogels naar het nestkastje in je tuin te lokken, kun je bepaalde richtlijnen volgen. Hieronder hebben wij de belangrijkste tips nog eens voor jou op een rijtje gezet!

1. Creëer een grasveldje door middel van graszaad om insecten aan te trekken en merels de mogelijkheid te geven om op wormen te jagen. Gebruik boomschors of grind voor de aanleg van paden en kies voor dichte bomen en struiken die beschutting, veiligheid en voedsel bieden. Kies bij voorkeur voor soorten die fruit of bessen dragen of doorns hebben.

2. Controleer altijd op nesten voordat je begint met het snoeien van je planten, heggen of hagen. Deze plekken zijn namelijk normaliter beschut en daardoor populair bij vogels. 

3. Varieer met inheemse plantensoorten die hoger, lager of bodembedekkend zijn en die in verschillende seizoenen bloeien. De bloemen trekken allerlei insecten aan, die op hun beurt weer gegeten worden door vogels. Pluis en uitgebloeide bloemen bieden nestmateriaal en zaden.

4. Snoei nooit al je planten op hetzelfde moment. Op deze manier hou je altijd beschutting voor vogels, anders zullen ze zich te kwetsbaar voelen.

5. Zorg voor niveauverschillen door geleidelijke overgangen van lage beplanting naar struiken en bomen. Laat kale schuttingen en gevels begroeien met klimplanten op zowel zonnige als schaduwrijke plekken. Overweeg de aanleg van begroeiing op platte daken om insecten aan te trekken, water vast te houden en isolatie te bieden.

6. Schiet niet zomaar kleine, schreeuwende vogels te hulp. Hun ouders zijn vaak gewoon in de buurt en wij zouden zowel de kleine vogels als hun ouders veel stress bezorgen.

7. Maak een composthoop op een afgelegen plekje en creëer een kleine vijver met een ondiep gedeelte waar vogels kunnen drinken en badderen. Plaats eventueel ook een vogelbad.

8. Een moestuin aanleggen is niet voor iedereen weggelegd, maar kan leuk, leerzaam en gezond zijn.

Met deze tips lok je binnen no-time vogels naar je vogelhuisje! Of je nou een vogelhuisje op paal, een vogelhuisje in de boom, of een hangend vogelhuisje hebt - je kunt eenvoudig een veilig gevoel creëren. Mocht je toch nog vragen hebben over het lokken van vogels naar vogelhuisjes, neem dan contact op met de specialisten van Tuindirect. Vogelhuisjes, vogelvoer en vogelbadjes bestel je eenvoudig, makkelijk en snel via Tuindirect!