Welk vogelvoer kopen voor vogels in je tuin?
15/06/2023 - 16:27

Welk vogelvoer kopen voor vogels in je tuin?

Vogels fleuren je tuin op met hun vrolijke melodieën en gefladder. Ook zijn ze ideaal als natuurlijke plaagbestrijding en helpen ze bij de bestuiving in je tuin. Genoeg redenen om vogels te willen lokken! Of je nu al een tuin vol vogels hebt of pas net begint met voeren, het kiezen van de juiste voeding is belangrijk voor de gezondheid van onze gevleugelde vrienden. Door middel van het juiste voer zorg je ervoor dat ze blijven terugkeren naar je tuin. Maar welk vogelvoer moet je dan precies kopen voor deze vogels?

In deze blog zullen we je de basisprincipes van vogelvoeding uitleggen. Dit doen we samen met een handig overzicht van vogels en hun voorkeur qua voer. Laten we beginnen!

Hoe weet ik wat voor vogelvoer ik moet kopen?

Wanneer je op zoek bent naar de juiste vogelvoeding, zijn er een paar belangrijke factoren om in gedachten te houden. Hieronder zetten we enkele richtlijnen neer:

  • Het is belangrijk om te weten welke vogelsoorten je tuin regelmatig bezoeken. 

Verschillende vogels hebben een verschillende voedingsbehoefte. Het is daarom verstandig om te beginnen met het identificeren van de vogelsoorten die je tuin vaak bezoeken. Op basis van deze informatie kun je bepalen welke soorten voedsel ze het liefst eten, zoals zaden, noten, fruit of insecten. 

  • De seizoenen zijn cruciaal voor de voedingsbehoefte van vogels. 

Vogels hebben in de winter meer calorieën nodig om hun lichaamswarmte op peil te houden, terwijl ze in de lente en de zomer vooral eiwitten nodig hebben om hun jongen groot te brengen.

  • Het is belangrijk om het type voeding af te stemmen op de locatie van de voederplek in jouw tuin.

Moet het voedsel bijvoorbeeld gemakkelijk toegankelijk zijn voor de vogels of moeten ze er juist voor werken? Leg zaden, noten of fruit op een voederplank als je vanaf de grond voert. Opgehangen voedersilo's of pindakaaspothouders zijn juist geschikt voor vogels die vanuit de lucht voedsel zoeken.

Wanneer je deze richtlijnen in je achterhoofd opslaat, kun je ervoor zorgen dat je de juiste vogelvoeding koopt. Dat houdt dus indirect in dat je binnen no-time kunt genieten van de gezelligheid van meerdere vogels in je tuin!

Welke vogels eten wat?

Zoals we net al even kort aangaven hebben verschillende vogels verschillende voedingsbehoeften. Een huismus eet bijvoorbeeld volledig ander voer dan een bonte specht. Om het je wat makkelijker te maken, hebben we hieronder dan ook een lijst gemaakt met veel voorkomende tuinvogels en hun voedselvoorkeuren. 

Koolmees en pimpelmees

Koolmezen en pimpelmezen zijn zaadeters en insecteneters. Hun dieet bestaat voornamelijk uit zaden, noten, insecten en spinnen. In de winter eten ze vooral zaden en noten. Des te calorierijker het voedsel is, des te beter, want ze hebben hun lichaamstemperatuur hoog te houden. In de winter houden deze meesjes dan ook van mezenbollen. In de lente en zomer eten ze meer insecten en spinnen, vooral wanneer ze jongen hebben om groot te brengen. 

Om koolmezen en pimpelmezen naar je tuin te lokken, kun je bijvoorbeeld zonnebloempitten, pinda's, mezenbollen of gedroogde meelwormen aanbieden als voedsel.

Roodborst

Roodborstjes hebben een gevarieerd dieet en zijn dol op kleine insecten, wormen, spinnen, bessen en zaden. In de wintermaanden zijn ze vooral gek op bessen en zaden, terwijl ze in de lente en de zomer meer insecten en wormen eten om hun jongen groot te brengen.

Als je deze schattige tuinvogel wilt verwennen, dan kun je bijvoorbeeld meelwormen & insecten, zonnebloempitten of stukjes fruit aanbieden als voedsel. Het is echt een feestje om deze kleurrijke vogels naar je tuin te lokken en te zien genieten van een smakelijke maaltijd!

Huismus

Een huismus is een echte alleseter en kan zich prima redden in verschillende omgevingen. Het dieet van deze gezellige tuinvogel bestaat uit zaden, granen, insecten, bessen, fruit en zelfs restjes van menselijk voedsel. Als je deze vrolijke fladderaar wilt verwennen, dan kun je bijvoorbeeld vogelzaad, stukjes fruit of broodkruimels aanbieden als voedsel. Het is fantastisch om te zien hoe deze drukke vogeltjes hun snavel volproppen en elkaar verdringen bij de voederplek. Met wat lekkers voor de huismus maak je van je tuin een gezellige hotspot!

Grote bonte specht

De grote bonte specht is een prachtige vogel die zich voornamelijk voedt met insecten, larven en spinnen die hij uit de boomschors peutert met zijn scherpe snavel. Daarnaast eet hij ook zaden, noten en vruchten.

Om deze acrobatische vogel aan te trekken kun je bijvoorbeeld vogelpindakaas of vruchten en noten aanbieden. Zo wordt jouw tuin een paradijs voor deze spectaculaire vogel met zijn opvallende zwarte, witte en rode verenkleed.

Merel

De merel is een omnivoor, wat betekent dat hij zowel planten als dieren eet. Zoals veel vogels houdt hij van insecten en wormen, maar hij smult ook van fruit, bessen en zaden. Het is een slimme vogel die graag op ontdekking gaat en altijd op zoek is naar iets lekkers om te eten. Om deze fluitende buren te verwennen kun je bijvoorbeeld zadenmixen, bessen of stukjes appel aanbieden. Zo wordt jouw tuin een heerlijke plek voor deze muzikale vogel om te genieten van zijn favoriete hapje.

Ook zijn er voor vrijwel alle vogels geschikte vogelnetjes & slingers te vinden. In deze netjes vind je vaak een variatie van ongezouten pinda’s en pitjes. Mocht je dus zeker willen zijn van je zaak, neem dan een ongezouten basisproduct!

Wanneer voer je wat?

Vogels hebben uiteraard het hele jaar voldoende energie nodig. Het ene seizoen hebben ze die energie hard nodig voor het in stand houden van hun temperatuur, terwijl de energie in het andere seizoen gebruikt moet worden voor het voeden van hun jongen. Soms is het niet makkelijk voor vogels om aan voldoende voeding (en dus ook energie) te komen. 

Gelukkig kun jij ze het hele jaar een handje helpen door wat extra’s aan te bieden. En wees gerust: vogels zijn nette eters die zichzelf niet gelijk volledig te buiten gaan. Ook zullen vogels niet verleren hoe ze hun eigen eten moeten vangen. Wees dus niet bang dat je de vogels verpest met het bijvoeren. 

Doordat vogels per seizoen wisselen in hun energie, is het belangrijk om ze bij te voeren met voer dat ze op dat moment het meest nodig hebben. Hieronder kun je lezen welk voer het meest gewild is per seizoen. 

Vogels voeren in de winter

Vogels hebben het in de winter extra zwaar, want het kost veel energie om hun lichaamstemperatuur op 40 graden te houden. Kleine vogels kunnen in een koude nacht soms wel 10% van hun gewicht verliezen! Daarom kunnen ze wel wat hulp gebruiken, bijvoorbeeld met zadenmengsels, fruit, vetproducten en pinda's als energieboost. Denk bij vetproducten aan vetblokken, pindacake, kokosnoten en vetvoerders

Vogels voeren in de lente

In de lente hebben onze gevleugelde buren het enorm druk! Ze zijn namelijk bezig met het vinden van (de geschikte) partner, het bouwen van een nestje, het leggen van eieren én het grootbrengen van hun kleintjes. Werk aan de winkel dus! Gelukkig kunnen wij ze ondersteunen in deze drukke periode. Juist in de lente hebben vogels eiwitten en kalk nodig. Dit vind je onder andere terug in meelwormen en 4-seizoenenvoer.

En als je de vogels extra kalk wilt geven, kun je bijvoorbeeld goed uitgekookte en fijngestampte eierschalen geven. Maar wat je nooit moet doen, is melk geven. Dat is echt niet goed voor ze! En als je vetbollen wilt ophangen, let er dan op dat je ze niet in de volle lentezon hangt. Dan smelten ze en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Vogels voeren in de zomer

In de zomer hebben vogels, net als wij, vooral veel behoefte aan verkoeling. Wanneer wij verkoeling zoeken, zoeken we het water op. Voor vogels is dit niet anders! Gun ze een frisse duik door een fijn vogelbadje te plaatsen. Dit biedt zowel vers drinkwater als een badplaats! 

Naast verfrissing hebben vogels ook behoefte aan eiwitrijk voedsel, vooral tijdens het ruien van hun verenkleed. Dit is het proces waarbij de oude veren worden vervangen door nieuwe, om hen te beschermen tegen de winterse kou of om hen in staat te stellen naar het zuiden te trekken. Eiwitten vind je onder andere in pinda’s, maar bijvoorbeeld ook in 4-seizoenenvoer. 

Vogels voeren in de herfst 

Wanneer de herfst voor de deur staat, zul je merken dat de bekende vogels hun weg weten te vinden naar jouw huis. Vooral als je al een tijdje bekend bent met het voeren van vogels! In de herfst is het voor vogels belangrijk om alvast een vetlaagje te leggen voor de winter. Vogels zullen zelf nog wat bessen uit de struiken plukken, maar het eten begint wel schaars te worden. Wanneer je ze optimaal zou willen voeren, is het aan te raden om vetbollen en pinda’s te geven. Zo zullen de vogels de winter overleven zonder erg veel gewicht te verliezen. 

Wat is het beste vogelvoer?

Daar is geen makkelijk antwoord op te geven doordat er zo veel verschillende vogelsoorten zijn met allemaal verschillende voedingsbehoeften. In de regel is vogelvoer gewild wanneer het rijk is aan vetten, eiwitten en koolhydraten. Zaden, noten, pinda’s en meelwormen zullen daarom altijd in de smaak vallen! Wanneer je deze wil combineren, kun je het beste kijken naar verschillende zadenmengsels. 


Mocht je nog specifieke informatie willen over verschillende vogelvoer om vogels naar je tuin te lokken, neem dan gerust contact op met onze specialisten van Tuindirect. Zij helpen je graag met je doel om meer vogels naar je tuin te lokken!