Wildlife World
Bijenkorf Hout
21,95 12,50

Insecten

Hier vind je verschillende insectenhotels in diverse kleuren maten! Insecten vervullen vele taken in onze tuinen. Zo bestuiven ze bloemen en planten en helpen ze óók nog een handje mee met het bestrijden van ongedierte.

Wat is een insectenhotel nou eigenlijk?

Klanten stellen ons vaak de vraag: Zo'n insectenhotel, wat is dat nou eigenlijk? Een insectenhotel is niks anders dan een schuilplaats waar verschillende nuttige insecten als vlinders, bijen en lieveheersbeestjes zich zullen nestelen en overwinteren. Met een van onze vijf sterren hotels help je de insecten - die het de laatste jaren al erg moeilijk hebben - enorm. Tevens help je jouw omgeving mee aan extra diversiteit door de verschillende 'kamers' die voor verschillende beestjes bestemd zijn. We hebben ook kastjes voor specifieke insecten, denk bijvoorbeeld aan bijenhotels en vlinderkastjes.

Waar insectenhotel plaatsen?

Tuindirect heeft verschillende soorten insectenhotels: zo hebben we hotelletjes die je kunt ophangen aan een muur of wand. Je kunt ze natuurlijk ook gewoon op het balkon of terras plaatsen. Hieronder een aantal factoren waar je rekening mee moet houden tijdens het zoeken van een geschikte plaats:

  1. Voor een goede 'opkomst', wordt aangeraden om het insectenhotel op een zon-, wind- en regenvrije plek neer te zetten. Daarnaast helpt het om het hotel te plaatsen in de buurt van een bloemenrijke plek. 

  2. Aangeraden wordt om insectenhotels op kniehoogte te bevestigen (+/- een halve meter). Een hotel kan tot 2 meter hoog opgehangen worden.

  3. Plaats het insectenhotel bij voorkeur op met de voorkant gericht naar het zuiden, zuidwesten of zuidoosten. Bij voorkeur op een plekje in de zon.

Voorkom de volgende veelgemaakte fouten:

  1. Verf het hotel niet; de geur van verf stoot insecten af.

  2. Berg het hotel in de winter niet op, maar laat deze het jaarrond hangen. Anders worden de nuttige insecten vroegtijdig uit hun nest gedreven. Dat is natuurlijk niet de bedoeling!

  3. Maak het insectenhotel niet om de haverklap schoon. Hiermee verstoor je de natuur en zullen de meeste insecten het hotel vermijden.

Wanneer een insectenhotel ophangen?

Je kunt een insectenhotel het hele jaar door ophangen. Meestal duurt het even een tijdje voordat de insecten het doorhebben. Vooral in de zomer hebben de insecten al snel door dat ze kunnen overnachten in een insectenhotel. Laat het hotel in de winter op dezelfde plek staan, anders loop je de kans dat insecten onnatuurlijk vroeg uitkomen en het niet zullen overleven tijdens de wintermaanden. Ze kunnen een insectenhotel ten slotte goed gebruiken als huisje om in te overwinteren.

Waarom een insectenhotel kopen?

Des te meer nuttige insecten in je tuin, des te beter. Naast dat jij de insecten helpt, helpen ze jou ook! Zo eten de gaasvliegen en lieveheersbeestjes vervelende bladluizen, tripsen en wolluizen op. Wanneer je veel insecten in en rondom je tuin hebt, hoef je geen chemische bestrijdingsmiddelen meer gebruiken om eventuele (blad)ziekten te bestrijden. Je draagt hiermee je steentje bij aan een gezond leefklimaat. Daarnaast scheelt het je jaarlijks ook een hoop geld, want je hoeft geen bestrijdingsmiddelen meer te kopen! Ook zullen diverse wilde bijen het hotel betreden. Deze bijen leggen hun eitjes in het voorjaar en plaatsen deze in één van de vele dunne buisjes in het bijenhotel. Wanneer de temperaturen stijgen, worden de bijen actief. Ze gaan dan op zoek naar bloemen om hunzelf van voedsel te voorzien. Tijdens dit proces vliegt de bij van bloem naar bloem met stuifmeel tussen de pootjes. Dit stuifmeel zorgt er voor dat vruchten en planten goed groeien.

Insectenhotel schoonmaken

In principe is het niet nodig om insectenhotels grondig te reinigen. Behandel je insectenhotel niet met verf, olie en andere stoffen die niet in de natuur voorkomen. Je schrikt de insecten hiermee af waardoor ze niet snel meer terug zullen keren in het hotel. Is je insectenhotel toch wel toe aan een schoonmaakbeurt? Gebruik dan uitsluitend helder water.

Zelf een insectenhotel maken

Je kunt er ook voor kiezen om zelf een insectenhotel te maken. Zo hebben we een doe-het-zelf pakket in ons assortiment, namelijk het insectenhotel van Esschert Design. Dit hotelletje kan je helemaal zelf in elkaar timmeren en lijmen. Je kunt natuurlijk ook alle benodigdheden los bestellen om vervolgens je eigen, unieke insectenhotel te bouwen.