Kunstmest

Het gazon heeft jaarlijks een bemesting nodig om gezond en groen te blijven. Met het strooien van kunstmest zorg je er voor dat de graswortels voorzien zijn van de belangrijke NPK-voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen dragen positief bij aan de groei van de grasplanten, een gezond wortelstelsel en een goede waterhuishouding. Als de bodem weinig of geen voedingsstoffen heeft, bestaat er een kans dat er kale plekken, onkruid en mos in het gazon komen.

Wanneer kunstmest gebruiken?

Het is belangrijk dat er voldoende voedingsstoffen in de bodem aanwezig zijn. (Gras)planten halen hier hun energie vandaan. De bodem heeft voornamelijk tijdens de bloeiperiode in het voorjaar en de zomer (afhankelijk van het weer) behoefte aan extra voedingsstoffen. Het is dus belangrijk om kunstmest te strooien! Geadviseerd wordt om minimaal 2 keer per jaar te bemesten, namelijk in het voor- en najaar. Bemest één keer van maart tot en met juni (voorjaar) en de tweede keer van juli tot en met september (najaar). Ieder gazon heeft ten slotte haar eigen gebreken, zo moeten sommige gazons, afhankelijk van de staat van het gazon, vaker dan 2 keer bemest worden. Voor een strooiadvies op maat kan je altijd vrijblijvend contact opnemen. 

Is kunstmest schadelijk voor honden?

Kunstmest en bepaalde bodembedekkers kunnen wel degelijk schadelijk zijn voor je viervoeter. Het komt namelijk wel eens voor dat er cacaodoppen verwerkt worden bij het produceren van kunstmest. Zoals vele huisdierbezitters wel zullen weten, is cacao (chocolade) giftig voor honden. Honden kunnen dus flink ziek worden en maagklachten krijgen als ze kunstmest opeten. Voorkom dus dat je huisdier kort na het strooien op het gras loopt en bewater eventueel het gazon na het strooien zodat de mestkorrels extra snel worden opgenomen in de bodem. Dan kun je jouw huisdieren kort na het bemesten weer vrij rond laten lopen over het gras!

Verschillende soorten kunstmest

Er bestaan verschillende soorten kunstmest voor verschillende doeleinden als voor het gazon, weiland, buxus, moestuin, beukenhaag en ook voor de paardenweide. Deze soorten kunstmest hebben allen een specifieke samenstelling om een bepaald probleem betreft het gazon te voorkomen of op te lossen.

Kunstmest voor het gazon

Het gazon heeft een allround boost nodig vol met de belangrijke NPK meststoffen. Zorg er dus voor dat je een uitgebalanceerde kunstmest strooit op het gazon. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Fertigreen Gazonmeststof. Deze mest bevat naast de basis voedingsstoffen ook nog magnesium, voor een mooie, donkergroene grasmat.

Kunstmest voor paardenweide en grasland

Tuindirect heeft diverse weidemeststoffen in het assortiment geschikt voor diverse toepassingen. Voor weilanden waar vee op loopt als paarden, schapen en koeien hebben we een speciale mest die geleidelijk aan voedingstoffen afgeven volgens de behoefte van het gras. Fertigreen weidemeststof heeft een lange nawerking zodat je paard of ander vee de hele zomer door kan genieten van smakelijk gras!

Een andere kunstmest geschikt voor gazons, weilanden en graslanden is de N23 stikstof van Triferto. Dit product is een hardloper in ons assortiment. Dit product bevat een hoog percentage aan stikstof (23%). Stikstof stimuleert de grasgroei en zorgt voor een mooie, groene kleur.

Kunstmest voor in de moestuin

Bepaalde groenten en fruit in de moestuin hebben wat extra voeding nodig om een hoge opbrengst te realiseren. Denk hierbij aan stikstof voor de groei, maar zo zijn er ook zeker wat gewassen die wel wat kalium kunnen gebruiken voor een goede transport van de voedingsstoffen naar de wortels. Het is dus van belang dat je een mest hebt met een relatief hoog percentage aan kalium. De NPK-12-10-18 bevat naast 12% stikstof en 10% fosfor ook 18% kalium, waardoor het alle benodigde voedingsstoffen bevat voor een gezonde oogst en een hoge opbrengst. 12-10-18 is een meststof welke je in je hele tuin kunt toepassen. Door de universele samenstelling is het geschikt voor het gazon, de borders en moestuin.

Kunstmest vs organische mest, wat is beter?

We krijgen van klanten vaak de vraag welke soort mest beter is; een kunstmeststof of een organische mest. Het hangt volledig van de tuinsituatie af welke mest het meest geschikt is. Kunstmest heeft een snellere werking, maar daarentegen wel een kortere nawerking. Het bevat over het algemeen wat meer NPK voedingsstoffen en is gemiddeld gezien een stuk goedkoper dan organische mest. Organische meststoffen bevatten naast de belangrijke NPK voedingsstoffen ook nog spoorelementen die het bodemleven stimuleren. Je voedt naast het gras dus ook de bodem, en laat de bodem nou net cruciaal zijn voor een gezonde grasmat! Organische meststoffen geven zo'n 3 maanden lang een geleidelijke stroom aan voeding af. Dit is aanzienlijk langer dan kunstmest. Wil je het gras een snelle groei boost geven en op kort termijn een mooi strooiresultaat behalen? Dan kan je er voor kiezen om te gaan bemesten met een kunstmest. Wil je het gras een langdurige, gelijkmatige toevoer aan voedingsstoffen geven en daarbij ook de bodemstructuur verbeteren? Kijk dan eens naar ons assortiment met organische meststoffen.

Hoe strooi je kunstmest?

Er zijn verschillende manieren om het kunstmest te strooien. Je kunt er voor kiezen door het te strooien met je hand. Dit wil prima bij kleine tuinen. Wees wel verdacht dat je het kunstmest gelijkmatig verdeeld over de tuin voor een optimaal effect. Bij ietwat grotere tuinen wordt aangeraden om het kunstmest te strooien met een handstrooier of een strooiwagen. Strooiwagens zorgen voor een gelijkmatige verdeling van de mestkorrels op het gazon. Het is ook nog eens heel gemakkelijk in gebruik, snel en effectief!

Hoeveel kunstmest strooien per m²?

Hoeveel kunstmest je per vierkante meter moet strooien, hangt af van het strooidoeleinde. Als je het gazon wilt bemesten, kun je met 1 kilogram mest ongeveer 25 m² strooien. Wil je jouw bloemen, planten of misschien wel groenten en fruit in je moestuin bemesten? Dan kun je met 1 kilogram ongeveer 10 m² strooien. Hier zit dus een behoorlijk verschil in. Lees dus van te voren het doseringsadvies op de verpakking af voor een optimaal resultaat.

Waar koop je kunstmest?

Sommige tuin- en bouwcentra verkopen kunstmest. Je kunt er ook voor kiezen om kunstmest online te bestellen. Tuindirect beschikt over een breed assortiment aan verschillende soorten kunstmest en organische meststoffen. Bij staffelbestellingen bieden wij, afhankelijk van het bestelaantal, een royale kortingspercentage aan! Zo bespaar je tot wel 20% bij bulk aankopen (volle pallet á 40/42 stuks).