Bodemverbeteraar

Hoe werkt een bodemverbeteraar?
Bodemverbeteraars zorgen voor een goede bodemstructuur en een vruchtbare grond. Er worden, met het aanbrengen van een verbeteraar, meer organische bestandsdelen aan de grond toegevoegd waardoor de grond een luchtige structuur krijgt. Op vruchtbare, luchtige ondergronden kunnen de (gras)planten de nodige voedingsstoffen moeiteloos uit de bodem halen zodat ze vitaal en gezond blijven!
Hoe moet je bodemverbeteraar aanbrengen?
Bodemverbeteraars worden doorgaans gebruikt in volle grond. Je kunt de verbeteraar simpelweg onder de bestaande grond mengen. Voor het perfecte balans van de lucht- en waterhuishouding raden we de 50/50 verhouding aan, of te wel: 50% aarde, 50% bodemverbeteraar.
Er zijn veel soorten bodemverbeteraars verkrijgbaar; voor verschillende grondsoorten en tuinklussen. Elke bodemverbeteraar heeft een specifieke samenstelling qua pH-waarde, structuur en eventueel toegevoegde meststoffen.
Welke bodemverbeteraar kan ik het beste gebruiken?
Vraag je zelf allereerst af wat de precieze behoeften van je tuin zijn. Je kunt heel eenvoudig de pH-waarde van de bodem meten met een pH-meter of een andere bodemanalyse. De zuurgraad van de bodem is een belangrijke indicator om er achter te komen welke bodemverbeteraar je het beste kan gebruiken. Is de PH-waarde te laag? Dan kun je de zuurgraad van de plant neutraliseren met kalkkorrels. Is de pH-waarde juist te hoog, dan kun je eventueel turf gebruiken als bodemverbeteraar om de bodem te verzuren.
Waarvoor kan ik een bodemverbeteraar gebruiken?
Bodemverbeteraars kunnen vrijwel overal gebruikt voor worden in de tuin. Allereerst is het even belangrijk om te weten wat voor soort grond je hebt. Heb je zandgrond? Dan zou je kunnen overwegen om bentoniet aan te brengen in de grond. Bentoniet is een kleisoort die je in de bestaande grond kan aanbrengen. Het middel maakt de grond wat zwaarder en houdt water beter en langer vast.
Heb je kleigrond? Kleigronden kun je (duurzaam) verbeteren door het aanbrengen van een laag compost en een bodemverbeterend middel als lavameel. Lavameel maakt de grond op lang termijn lichter en luchtiger. Een andere typische kleigrondverbeteraar is basaltmeel.
Het aanplanten van bloemen
Wanneer het voorjaar aanbreekt en het groeiseizoen weer van start gaat, jeuken de handen van vele tuinliefhebbers. Tijdens de maanden maart t/m mei kun je bloemen gaan aanplanten. Het is belangrijk dat je de bloemen meteen een goede start geeft door ze op de juiste manier te planten met een geschikt bodem verbeterend middel. Welk middel je hiervoor het beste kunt gebruiken, hangt compleet af van het type bloem. Wil je een zuurminnende plant als bijvoorbeeld de rododendron, azalea of hortensia aanbrengen in de border? Dan is het van belang dat je een bodemverbeteraar met een lage pH-waarde aanbrengt, zoals bijvoorbeeld de Vivimus Rhodo van het merk DCM.
Bodemverbeteraar voor in de moestuin
Heb je groene vingers en wil je jouw eigen groenten en fruit kweken in de moestuin? Een gevarieerde bodemverbeteraar bestaande uit organische materialen als vermiculiet, houtvezel , turf en compost is cruciaal voor een kleurrijke en gezonde oogst. Tuindirect heeft een specifieke moestuinmix van Pokon in het assortiment die zich bewezen heeft in de praktijk, precies wat je gewassen nodig hebben!
Bodemverbeteraars voor de taxus, buxus en coniferen
Of je nou een taxus, buxus, conifeer of misschien wel een andere haagsoort hebt, is het van belang om te bemesten met een specifiek afgestemde meststof. Of te wel, een meststof welke magnesium bevat. Magnesium gaat bruinkleuring van de naalden tegen en zorgt voor een donkergroene kleur.
Wat is het verschil tussen een bodemverbeteraar en meststof?
Het lijkt in eerste instantie vrij veel op elkaar. Toch zit er wel degelijk verschil tussen een bodemverbeteraar en een meststof. Een meststof zorgt namelijk voor de aanvoer van de voedingsstoffen voor de (gras)plant, terwijl een bodemverbeteraar de eigenschappen van de bodem zelf verbetert wegens organische materialen en andere spoorelementen.
Verschil bodemverbeteraar en compost
Mensen halen de desbetreffende tuinproducten best vaak door elkaar en dat is best wel begrijpelijk. Echter verschillen de producten nét wat van elkaar. Het grootste verschil is dat compost de bodemstructuur verbetert zodat de planten in gezonde omstandigheden kunnen blijven groeien. Een bodemverbeteraar stimuleert, naast het verbeteren van de bodemstructuur, ook het bodemleven zelf, wat ook weer resulteert in een luchtige, gezonde bodem.
Je kunt compost prima gebruiken als bodemverbeteraar. Het is wel belangrijk om te weten wat voor compost je precies hebt. Tevens is het van belang om te weten hoeveel je precies nodig bent, om overbemesting te voorkomen.