Gazonmest kopen

Er bestaan veel verschillende soorten gazonmest. Bij Tuindirect hebben wij gazonmest in alle soorten en maten. Weet je niet precies wat gazonmest is en waar je moet beginnen? Geen probleem, hieronder vertellen wij graag meer over gazonmest. 

Wat is gazonmest?

Een egaal, groen en gezond gazon is de droom van iedere tuinbezitter. In principe hoeft het geen vergezocht doel te zijn, je moet alleen weten wat je precies moet gebruiken. Gazonmest wordt gezien als de ultieme “voedingsbom” voor je gazon, gezien deze vol zit met alle voedingsstoffen die het gras nodig heeft om te floreren. Of je nou te maken hebt gehad met een koude, strenge winter of een hete, droge zomer; gazonmest is de boost die je tuin nodig heeft. Binnen no-time zal je grasmat zich herstellen en transformeren tot een mooi groen tapijt dat nog je buren jaloers maakt. 

Welke soorten gazonmest zijn er?

Of je nu op zoek bent naar een snelle boost, een langdurige voeding of een milieuvriendelijke benadering, er is altijd een gazonmest die perfect past bij jouw specifieke behoeften. 

Gazonmest met onkruidbestrijding

Met de Pokon - Onkruid Weg! meststof kun je je gazon bemesten en tegelijkertijd onkruid bestrijden. Een echte win-win situatie. Je hoeft geen aparte producten te gebruiken, maar gewoon één korrelige formule die je gazon voedt en onkruiden als witte klavers, madeliefjes en weegbree aanpakt.

Het mooie van Pokon Onkruid Weg! is dat het snel werkt en je binnen de kortste keren resultaat ziet. Het is een garantie voor een weelderig gazon zonder ongewenste gasten. Voor het beste strooiresultaat raden we je aan om het gazon net voor het strooien te maaien. Zo geef je de meststof alle ruimte om zijn magie te laten werken.

Gazonmest met kalk

Verder hebben wij in ons assortiment een gazonmest met kalk: Pokon 3-in-1 gazonmest. Deze bijzondere gazonmest doet maar liefst drie dingen tegelijk: het voedt je gazon, verbetert de bodem en maakt het gras sterker dankzij de toegevoegde ijzer- en magnesiumelementen. Het mooie van deze mest is dat je het het hele jaar door kunt strooien op je gazon. Maar om het beste resultaat te behalen, raden we aan om het vroeg in het voorjaar of in het najaar te gebruiken.

De gazonmest met kalk voorziet het gras van voeding en neutraliseert tegelijkertijd de zuurgraad van de bodem. En geloof ons, een goede pH-waarde van de bodem is van essentieel belang. Het zorgt ervoor dat het gras gemakkelijk de voedingsstoffen uit de bodem kan opnemen en benutten. Met Pokon gazonmest met kalk creëer je een vitale grasmat die sterk en veerkrachtig is, en bestand tegen grasziekten en schimmels. Precies wat jouw gazon nodig heeft om het hele jaar door topprestaties te leveren!

Gazonmest zonder stikstof

In het algemeen bevatten gazonmeststoffen de drie belangrijkste voedingsstoffen: stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Deze voedingsstoffen zijn de sleutel voor een gezond gazon. Maar soms heb je specifieke behoeften voor bepaalde grassoorten. Bijvoorbeeld wanneer het wortelstelsel van het gras niet goed ontwikkeld is vanwege een tekort aan fosfaat in de bodem. In zo'n geval ben je niet op zoek naar een meststof met veel stikstof, omdat dit voornamelijk zorgt voor snelle groei van het gras. In plaats daarvan heb je een meststof nodig met een hoog kaliumgehalte. Daar komt een meststof zoals DCM - Beendermeel goed van pas. Het biedt specifieke voeding die gericht is op het stimuleren van de wortelontwikkeling van het gras, waardoor het beter kan gedijen en groeien.

Wat is beter: vloeibare mest of mestkorrels? 

Al jarenlang worden mestkorrels gebruikt voor het bemesten van gazons. Een minder bekende methode is het besproeien van gras met vloeibare mest. Het grote voordeel van vloeibare mest is dat het over het algemeen goedkoper is dan de 'klassieke' mestkorrels en het is ook gemakkelijk in gebruik. Helaas zijn er ook nadelen verbonden aan vloeibare mest. De kans op verbranding van het gras is groter in vergelijking met mestkorrels. Bovendien kan het toedienen van vloeibare mest de bodem sneller zuur maken, wat de opname van voedingsstoffen bemoeilijkt. Om deze redenen geven wij nog steeds de voorkeur aan gazonmest in korrelvorm.

Hoe kun je het beste gazonmest strooien?

Voordat je begint met het strooien van gazonmest, zijn er een aantal belangrijke factoren om rekening mee te houden. Het wordt aanbevolen om pas te bemesten wanneer er geen kans meer is op nachtvorst. Vooral bij grotere gazons is het raadzaam om een strooiwagen te gebruiken voor het gelijkmatig verspreiden van de mestkorrels. Het gebruik van een strooiwagen zorgt voor een prettige werkwijze en een beter strooiresultaat. Heb je een klein gazon? Dan kun je er ook voor kiezen om de bemesting met de hand en een hark uit te strooien. Een andere handige optie is het gebruik van een handstrooier. Voor een uitgebreide uitleg over het bemesten van het gazon verwijzen we je graag naar onze blog 'Het gazon bemesten'.

Wanneer gazonmest strooien?

Wij adviseren om het gazon minstens drie keer per jaar te bemesten voor optimale resultaten. Begin in het vroege voorjaar met het strooien van gazonkalk. Kalk helpt bij het verbeteren van de opname van meststoffen later in het jaar. Tijdens de lente of aan het begin van de zomer kun je de tweede bemesting toepassen op het gazon. Onze aanbeveling gaat uit naar het gebruik van organisch-minerale meststoffen. Deze meststoffen leveren een langdurige voedingsbron van ongeveer drie maanden aan het gras, waardoor de bodem voedingsrijk blijft en het gras gezond blijft, zelfs tijdens droogteperiodes. De derde en laatste bemesting vindt plaats in het najaar. Op dat moment kun je een speciale najaarsmest gebruiken die rijk is aan kalium en ijzer. Dit zorgt ervoor dat je gazon zonder problemen de winter doorkomt en gezond blijft.

Welke gazonmest is het beste?

Welke gazonmest het beste is, hangt af van de specifieke situatie in je tuin. Een belangrijke vraag om te overwegen is of je kiest voor kunstmest of organische meststoffen. Kunstmest, met zijn hoge concentraties van stikstof (N), fosfor (P), en kalium (K), wordt vaak gebruikt als een snelle oppepper voor het gazon. Een nadeel van kunstmest is echter dat het de bodem niet voedt. Aan de andere kant stimuleert organische mest het bodemleven, doordat micro-organismen de mest omzetten in opneembare deeltjes (sporenelementen) voor de plant. Dit verbetert de bodemstructuur aanzienlijk. Bovendien hebben organische meststoffen een langere nawerking dan kunstmest. Het gebruik van organische mest is ook milieuvriendelijker dan kunstmest. Het kan echter langer duren voordat de voedingsstoffen de plant bereiken en zichtbare resultaten opleveren. De voedingsstoffen worden namelijk gecontroleerd afgegeven aan het gras.

Veelgestelde vragen over gazonmest

Er zijn veel vragen over gazonmest. Wij willen jullie uiteraard zo goed mogelijk helpen en daarom hebben wij enkele veelgestelde vragen onder elkaar gezet. 

Welke gazonmest kan ik gebruiken tegen mos? 

Voor veel gazonbezitters is mos in het gazon een veelvoorkomend probleem. Vaak is een van de belangrijkste oorzaken hiervan een te zure bodem. Mos gedijt namelijk snel op zure bodems, waar voedingsstoffen moeilijk kunnen doordringen. Dit leidt tot een verminderde groei van het gras, omdat de wortels weinig tot geen voeding meer uit de bodem kunnen halen. Uiteindelijk krijgt mos hierdoor de kans om zich te verspreiden. Het is daarom belangrijk om snel actie te ondernemen zodra je merkt dat mos begint te groeien tussen het gras, om te voorkomen dat het de overhand krijgt in je gazon. Gelukkig is er een oplossing voor plaatselijk mosproblemen: DCM - Gazon Pur. Deze meststof heeft een indirecte werking tegen mos. Het voedt het gras geleidelijk en zorgt voor een mooie, diepgroene kleur, terwijl het tegelijkertijd de groei van mos beperkt.

Welke gazonmest is het beste in het najaar?

Ons assortiment bevat speciale gazonmeststoffen die specifiek ontwikkeld zijn voor het najaar. Wat deze meststoffen onderscheidt, is het hoge gehalte aan kalium. Kalium fungeert als een essentiële transporteur die water en voedingsstoffen levert aan je grasmat. Door een constante aanvoer van kalium wordt je gazon "afgehard" voor de wintermaanden. Dit betekent dat het gras beter bestand is tegen vorst, vocht en ziektes. Door het strooien van een najaarsmest blijft je gras tijdens de winterperiode sterk en vitaal, waardoor je gazon in het voorjaar een voorsprong heeft ten opzichte van andere gazons!

Is gazonmest schadelijk voor dieren?

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn wanneer je huisdieren hebt en net je gazon hebt bemest. Met name kunstmest kan gevaarlijk zijn voor honden en andere huisdieren. We raden daarom aan om huisdieren niet over een pas bemest gazon te laten lopen. Om ervoor te zorgen dat de meststof snel oplost in de bodem, kun je het gazon bewateren. Op die manier kunnen je huisdieren weer snel veilig over het gazon lopen. Zorg ervoor dat de mest volledig is opgenomen in de bodem voordat je je huisdieren weer vrij laat rondlopen op het gazon.

Als alternatief kun je ervoor kiezen om het gazon gefaseerd te bemesten. Hierdoor kun je een deel van het gazon afzetten, zodat je huisdieren nog steeds zorgeloos buiten kunnen lopen.

Welke gazonmest is het beste?

Bij het kiezen van de beste gazonmest is het belangrijk om rekening te houden met de situatie van je tuin. Een eerste vraag die je kunt stellen is: ga ik voor kunstmest of voor een organische meststof? Kunstmest staat bekend om zijn hoge N-P-K-samenstelling en wordt vaak gebruikt als een snelle oppepper voor het gazon. Een nadeel van kunstmest is echter dat het de bodem niet voedt. Aan de andere kant stimuleert organische mest het bodemleven doordat micro-organismen de mest omzetten in opneembare deeltjes (sporenelementen) voor de plant. Dit resulteert in aanzienlijke verbetering van de bodemstructuur. Organische meststoffen hebben ook een langere nawerking dan kunstmest. Bovendien zijn ze milieuvriendelijker. Het duurt echter iets langer voordat de voedingselementen de plant bereiken en er zichtbare resultaten optreden. De voedingsstroom wordt namelijk gecontroleerd afgegeven aan de grasplant.

Gazonmest kopen bij Tuindirect 

Er zijn verschillende varianten en formaten beschikbaar als het gaat om gazonmest. Zoals eerder besproken, is het bemesten van je gazon met gazonmest van essentieel belang om een prachtig gazon te behouden. Bij Tuindirect hebben we voor elk type gazon een geschikte meststof beschikbaar. Optimaliseer de gezondheid van je gazon en bestel vandaag nog gazonmest bij ons! Voor 17:00u besteld, dezelfde dag verzonden.