Bemesten… hoe zit dat nou?
09/07/2020 - 11:53

Bemesten… hoe zit dat nou?

Het zit ‘m in de bodem! Tuinonderhoud begint bij de bodem, want daar groeit van alles op.  In een goede rijke en luchtige bodem groeien planten beter en gezonder. Hoe gezonder de plant, hoe minder je onnodig gebruik moet maken van bestrijdingsmiddelen. Niet alleen is dit goed voor de planten, maar ook voor de portemonnee! Over besparing gesproken, een luchtige bodem houdt meer water vast zodat je niet zo vaak hoeft te sproeien.

Een bodem wordt gezond en vruchtbaar gemaakt door er compost of organische mest door te scheppen. Het is belangrijk dat er niet té veel mest wordt gebruikt want daar worden de plantjes juist kwetsbaar van. De basis voor de bemesting bestaat uit de samenstelling NPK. De letters vormen een afkorting van verschillende stoffen: (N) staat voor stikstof, (P) staat voor fosfor en (K) staat voor kalium.


Wat doen deze stoffen?

Stikstof bevordert de groei en mooie groene kleur van het gras. Het maakt planteneiwitten aan. Zie je een kleiner en lichter gekleurd blad? Dan is er waarschijnlijk een tekort aan stikstof.

Fosfor is goed voor de wortelontwikkeling. Een tekort aan deze stof is te zien een een paarse verkleuring van een blad en een slechte vrucht ontwikkeling.

Kalium zorgt voor de stevigheid van het gras en de weerstand tegen schimmels. Als bladeren geel of bruin gerand zijn dan kan er sprake zijn van een kaliumtekort.

Daarnaast wordt er vaak magnesium aan toegevoegd waardoor het gras sneller herstelt. Er kunnen ook andere elementen worden toegevoegd (denk aan: ijzer, zink en calcium bijvoorbeeld). Let goed op de samenstelling van de meststof en welke werkingen deze stoffen hebben wanneer je van plan bent om te bemesten.

 

Wanneer er bijvoorbeeld bij een meststof staat: 10+4+6 (zoals Culterra Groen 25kg), betekent het dat er 10% stikstof, 4% fosfaat en 6% kalium in zit. Deze meststof richt zich meer op het maken van eiwitten en een diep groene kleur van het gras.

Bodems kunnen natuurlijk van elkaar verschillen, zo bestaat er kleigrond, zandgrond, zwavelgrond en veengrond. De ene bodem reageert beter op mest dan een andere bodem. Maar ook al is de bodem niet erg vruchtbaar, kan er met de juiste samenstelling en product een goede tuingrond uit komen.

Met compost bijvoorbeeld, wat de bodemstructuur verbetert zodat voedingsstoffen beter worden opgenomen. Wat ook de bodemstructuur verbetert is dierlijke mest, en dat bevat meer voedingsstoffen dan compost. 

Een goede compromis zou organische mest zijn, een combinatie van dierlijke mest en compost. Een groot voordeel hiervan is dat de voedingsstoffen langzaam afgegeven worden aan de bodem.

Kunstmest verbetert de bodemstructuur niet. Sterker nog, hoewel het de juiste voedingsstoffen bevat, kunnen planten erdoor verbranden als je er te veel van gebruikt. Daarnaast is kunstmest ook niet zo bevorderlijk voor het milieu.

Wanneer ga je bemesten?

Je bemest vaak twee keer per jaar: één keer van maart tot en met juni en de tweede keer van juli tot en met september. Als je te veel mest gebruikt kan het zorgen voor verzwakking van de plant.

Hoe ga je bemesten?

Het wordt aangeraden om dit te doen met een strooiwagen omdat het dan goed wordt verdeeld. Heb je geen strooiwagen? Dan kan het ook gedaan worden met een vlakverdeling op het gazon. De oppervlakte van de vlakken moeten worden uitgerekend en dan weet je wat je hoeveel meststof je moet gebruiken.

Na het uitstrooien moet het goed worden bewaterd (sproei het omhoog, zodat het een regen effect krijgt. Zo spoelen de korrels niet weg!) en vervolgens mag er de eerste 24 uur niet op gelopen worden.