Vogelbescherming Nederland
Nestkast Minnesota Leisteen
19,95 16,95
Wildlife Garden
Multiholk Green Umber
48,95 43,95
Wildlife Garden
Multiholk Red Earth
48,95 43,95

Nestkastje koolmees

De koolmees is één van de meest bekende zangvogels van Nederland. De koolmees is de grootste mees die in ons land voorkomt. Koolmeesjes hebben gele veren en een kenmerkende zwarte ‘stropdas’ in het midden van hun lichaam waarmee ze hun concurrenten imponeren. Koolmeesjes beschermen hun territorium door fanatiek te zingen. Koolmezen zijn goed herkenbaar door hun glanzend zwarte kopjes met witte wangen.

 

koolmees vogel op een tak

De koolmees herkennen

Wat zijn nestkastjes voor koolmezen?

Een nestkast voor koolmezen is een vogelhuisje dat specifiek is ontworpen met het oog op de behoeften van de koolmees. In een dusdanig nestkastje kunnen de vogels schuilen, slapen en nestelen. De meest voorkomende vogelhuisjes voor koolmezen zijn houten nestkastjes. Er zijn veel verschillende soorten huisjes verkrijgbaar die vervaardigd zijn van diverse materialen en voorkomen in allerlei vormen. Eén ding hebben de koolmees kastjes gemeen: namelijk de invliegopening. Zoals gezegd is de koolmees de grootste meessoort. Waarbij de meeste andere mezen nestkasten een invliegopening hebben van 28 millimeter, hebben de nestkastjes voor koolmezen een grotere invliegopening van maar liefst 32 millimeter.

Soorten vogelhuisjes koolmees

Vogelhuisjes en broedkasten voor koolmezen zijn er in vele soorten en maten. Er zijn nestkastjes in de vorm van een huisje, maar er zijn ook andere verrassende modellen zoals bijvoorbeeld het koolmees nestkastje in de vorm van een eikel.

Wil je koolmezen een vakantiegevoel geven bij jou in de tuin? Dat kan met de Beach house nestkast van Bird Home. Deze vogelhuisjes zijn verkrijgbaar in verschillende vrolijke kleuren. In dit vogelhuisje wanen koolmezen zich in een strandhuisje dat geïnspireerd is door de Caribische ABC-eilanden. Je kunt zelf kiezen naar welke bestemming jouw tuinvogels gaan. Dus, voor welke vakantiebestemming kies jij: Aruba, Bonaire of Curaçao?

Liever een functioneel vogelhuisje waar vogels in het voorjaar kunnen nestelen en in het najaar hetzelfde huisje kunnen bezoeken om hun maaltijd te nuttigen? Dat kan met de Multiholk vogelhuis van Wildlife Garden. Tijdens het ontwikkelen van dit vogelhuisje voor koolmezen is echt overal over nagedacht! Door middel van het verschuiven van een aantal onderdelen tover je jouw vogelhuisje binnen een aantal stappen om tot voederhuisje. Het is niet voor niets dat de Multiholk vogelhuisjes een award hebben gekregen voor het meest innovatieve, functionele én decoratieve ontwerp.

Het leefgebied en de broedtijd van een koolmees

De koolmees is vaak terug te vinden in bosrijke omgevingen. Maar koolmezen komen ook met regelmaat voor in kleine parken, boomgaarden en tuinen. Zolang er maar voldoende voedsel en nestelmogelijkheden in de buurt zijn. Koolmezen broeden voornamelijk in bomen. Wanneer je jouw tuin aantrekkelijk maakt door een nestkastje te plaatsen, zullen koolmezen ook hier veelvoudig gebruik van maken. Koolmeesjes broeden vanaf eind april. Zodra er ongeveer 10 eieren gelegd zijn, begint het vrouwtje met broeden. De broedtijd duurt ongeveer twee weken. De jongen blijven ongeveer drie week lang in het nestje, voordat ze uitvliegen. Hierna zullen de jongen nog enkele weken gevoerd worden door beide ouders.

Waar kun je het beste een vogelhuisje voor koolmezen plaatsen?

Koolmezen zijn niet schuw, maar stellen hun privacy daarentegen wel zeker op prijs. Hang het vogelhuisje voor de koolmees neer op een rustige plek, uit de buurt van huiskatten en roofdieren. Hang het nestkastje op een minimale hoogte van twee meter. Plaats het vogelhuisje niet in de volle zon, maar hang het koolmees broedkastje richting het oosten of zuiden. Zo voorkom je dat het vogelhuisje onder water loopt tijdens een regenbui. Ben je van plan om meerdere vogelhuisjes voor koolmezen te plaatsen? Houdt dan een onderlinge afstand aan tussen de huisjes van minimaal drie meter. Installeer het vogelhuisje het liefst al vóór de winter aan, want dan kunnen de koolmezen hierin schuilen tijdens de koude winternachten.

Hoe moet ik een koolmees nestkastje ophangen?

Koolmezen nestelen het liefst in de boom. Wanneer je jouw nestkastje in de boom ophangt, heb je de grootste slagingskans. Sla het nestkastje niet recht in de stam, maar zorg voor een rekbaar ophangsysteem. Bomen groeien van nature, dus het is handig dat het vogelhuisje hierop ingesteld is. Bovendien is de kans groot dat schimmels en andere ziekten de boom binnendringen, wanneer je koolmees broedkastje rechtstreeks in de boom schroeft op spijkert.

 

Vogelhuisje koolmees ophangen

Vogelhuisje koolmees ophangen

Vogelvoer voor koolmezen

Koolmezen zijn gevarieerde eters. In het broedseizoen gaan ze op zoek naar insecten als spinnen, larven en rupsen. Koolmezen zijn ook dol op meelwormen. Meelwormen zitten boordevol eiwitten. Koolmezen verbranden in het voorjaar veel energie tijdens het bouwen van hun nesten en het voeren van hun jongen. Gedroogde meelwormen zijn een geschikte delicatesse om aan koolmezen te serveren in het voorjaar, aangezien ze hier veel energie van krijgen. In het najaar en in de winter kan je beter krachtvoer geven aan koolmezen. Krachtvoer lijkt op ‘gewoon’ vogelvoer. Het verschil is dat er meer energie en vet zit in krachtvoer. Dit komt goed van pas om koolmezen aan te sterken tijdens de koude maanden. Een goed voorbeeld van geliefd krachtvoer zijn mezenbollen. Ook andere vetproducten als vetblokken en wintermixen vallen onder de categorie ‘krachtvoer’ dat voorgeschoteld kan worden aan koolmezen.

Voederhuisjes voor koolmezen

Koolmezen zijn graag geziene gasten in de tuin. Zodra ze eenmaal hun weg gevonden hebben naar je tuin, is het zake om ze te verwennen met diverse lekkernijen. Wanneer je vogelvoer serveert aan koolmezen, dan zullen ze dit niet snel vergeten en regelmatig terugkeren! Serveer het vogelvoer bij voorkeur in een voederhuisje of een voedertafel. Neem bijvoorbeeld de voedertafel op paal van Esschert Design. Deze voedertafel is voorzien van een tijdloos design, kan gemakkelijk in de grond gestoken worden en gemakkelijk worden toegetreden via alle invlieghoeken. Koolmezen kunnen zo geconcentreerd zijn tijdens het nuttigen van hun maaltijd, dat ze minder gefocust zijn op potentiële gevaren om hun heen. Door het vogelvoer op een veilige hoogte aan te bieden, voorkom je dat koolmezen gestoord worden door huiskatten en andere vijanden.

Schoonmaken van een koolmees nestkast

Koolmeesjes houden van een opgeruimd huis. Jij kunt ze daar een handje bij helpen door het koolmees kastje iedere nazomer of najaar grondig schoon te maken. Verwijder het oude vogelnestje uit de nestkast, giet heet water in het huisje en schrob het schoon met een borsteltje. Zo zorg je ervoor dat alle resten van het nestje, maar ook ongewenst ongedierte als luizen verwijderd worden. Gebruik bij het schoonmaken van het nestkastje geen chemische schoonmaakmiddelen. Door het koolmees nestkastje jaarlijks schoon te maken, verleng je de levensduur van het kastje en vergroot je de kans dat koolmezen het nestkastje daadwerkelijk gaan gebruiken.

Vogelhuisjes voor koolmezen kopen bij Tuindirect

Bij Tuindirect ben je aan het juiste adres voor leuke vogelhuisjes voor koolmezen. Wij hebben een gedeelde passie, namelijk een passie voor vogels! Laat je verrassen door ons groot assortiment aan vogelhuisjes, vogelvoer, egelhuisjes, insectenhotels en nog veel meer. Tuindirect heeft alles zelf op voorraad liggen, zodat de vogelartikelen snel geleverd kunnen worden. Bestel veilig en voordelig online op de webshop.

Vogelhuisjes voor andere vogels

Naast vogelhuisjes voor de koolmees hebben we ook vogelhuisjes voor andere mezen. Denk bijvoorbeeld aan nestkastjes voor pimpelmezen. Naast huisjes voor bekende meessoorten hebben we ook nog eens vogelhuisjes voor veelvoorkomende halfholenbroeders. Zo hebben we nestkastjes voor roodborstjes en nestkastjes voor winterkoninkjes. Voor elke vogelsoort die voorkomt in Nederland hebben wij een geschikt huisje in ons assortiment.