Capi
Vogelhuisje Rond
€18,95
Bird Home
Beach House Nestkast
€11,95
Wildlife Garden
Multiholk De Stijl - WG1124
€46,95 €44,95
CJ Wildlife
Zelfbouwpakket Mezen Nestkast
€16,95 €14,95
Esschert Design
Nestkast Eikel - NK83
€17,95
Wildlife Garden
Multiholk Carbon Black
€49,95 €44,95
Vogelbescherming Nederland
Nestkast Minnesota Leisteen
€19,95 €18,95
Wildlife Garden
Multiholk New England - WG1122
€46,95 €44,95
Wildlife Garden
Multiholk Art Deco - WG1123
€46,95 €44,95
Vogelbescherming Nederland
Nestkast Portland leisteen (o.a voor Koolmees)
€19,95 €18,95
Wildlife Garden
Multiholk Green Umber
€49,95 €44,95

Nestkastje koolmees

De koolmees is één van de meest voorkomende vogels in Nederland en België. Koolmeesjes maken gretig gebruik van nestkasten. Een nestkast voor de koolmees in de tuin brengt veel voordelen met zich mee! Behalve dat het leuk is om veel vertier van vogeltjes te hebben in je tuin, staan koolmezen er ook bekend om dat ze eikenprocessierupsen oppeuzelen. Zo zie je steeds vaker dat gemeenten investeren in het plaatsen van nestkastjes, zodat de eikenprocessierups - in ieder geval de jongen hiervan - verjaagd worden. Onder andere door de toenemende verstedelijking wordt het voor tuinvogels steeds lastiger om een geschikte nestelplek te vinden. Tuinvogels, waaronder ook koolmezen, kunnen dus wel wat hulp gebruiken. We kunnen dat doen door een vogelvriendelijke tuin in te richten. Een stap in de goede richting is het plaatsen van een nestkast.

Wist je dat?

Koolmeesjes zijn geregeld te vinden op voedertafels. Koolmezen zijn gek op kleine insecten. Ook zonnebloempitten en pinda's vallen goed in de smaak bij deze kleine tuinvogels. Je kunt hier op inspelen door een voederhuisje te plaatsen in je tuin. Je zult al gauw merken dat de koolmees voor een langere tijd in de buurt blijft en regelmatig terugkeert in je tuin.

Waar nestkast voor de koolmees ophangen?

Hang de nestkast bij voorkeur op een rustige plek op, dus uit de buurt van katten en andere huisdieren, zodat de koolmees zich comfortabel voelt. Hang het nestkastje op een hoogte van ongeveer 2 meter. Wanneer je een nestkast bijvoorbeeld te dicht bij de veranda neerzet, dan zullen ze hier minder snel op af komen. Hang de nestkast niet in de volle zon, maar zoek liever een beschut plekje op in de tuin. Wat erg belangrijk is, is dat de koolmees de nestkast eenvoudig kan toetreden. Dit houdt in dat je ervoor moet zorgen dat het vogeltje een vrije aanvliegroute heeft. Koolmeesjes vinden het wel gezellig om met hun soortgenoten dicht bij elkaar te wonen. Maar zorg er wel voor dat er voldoende ruimte tussen de nestkastjes zit. Houdt ongeveer 3 meter afstand aan.