Geen producten gevonden...

Nestkastje winterkoninkje kopen

De winterkoning is een inheemse vogel die het jaarrond in ons land verblijft. Winterkoninkjes zijn kleine zand bruinige vogels die herkenbaar zijn aan hun opvallende, rechtopstaande staart. Waar winterkoninkjes zich ook mee onderscheiden, is hun geluid. Het zijn fanatieke zangvogels die hun longen nog nét niet uit hun klein lijfje zingen. De zang van winterkoninkjes zijn luid en explosief. De naam van deze vogelsoort doet vermoeden dat de vogels goed tegen kou kunnen, maar niks is minder waar. Bij strenge wintermaanden hebben veel winterkoninkjes moeite om te overleven. Niet geheel onlogisch, want een winterkoning weegt maar +/- 10 gram. Gewichtsverlies naar aanleiding van koude weersinvloeden kan ze daardoor al snel fataal zijn. Gelukkig kunnen wij de prachtige winterkoninkjes een steuntje in de rug bieden door het plaatsen van een nestkastje.

winterkoning herkennen

De winterkoning, kleine vogel herkenbaar aan zijn opvallende staart

Wat is een winterkoning nestkast?

Een winterkoning nestkast is een vogelhuisje dat ontworpen is met het oog op de wensen en de behoeften van winterkoninkjes. In het nestkastje kunnen de winterkoninkjes schuilen, slapen, nestelen en broeden. De nestkastjes voor winterkoninkjes zijn, net als de vogeltjes zelf, vrij klein. Ook de invliegopening is vrij klein: doorgaans ongeveer 27/28 millimeter. Dit komt goed van pas, want zo blijft de warmte langer in het huisje. De winterkoning vogelhuisjes zijn voorzien van dikke wanden die goed geïsoleerd zijn. Dit helpt de vogeltjes om de koude wintermaanden te doorstaan.

Soorten vogelhuisjes voor winterkoninkjes

We hebben verschillende soorten winterkoning huisjes in ons assortiment. Zo hebben we vogelhuisjes vervaardigd van Douglas hout, vurenhout en zelfs kokos. Neem bijvoorbeeld het nestbuidel vogelhuisje van Esschert Design. Dit vogelhuisje, dat speciaal is ontwikkeld voor winterkoninkjes, heb je dankzij de meegeleverde ophanghaak binnen een aantal handomdraaien bevestigd. Toch liever een houten nestkastje? Dan is de winterkoning nestkast in geschenkverpakking een mooi alternatief. Dit nestkastje, dat van alle gemakken voorzien is, is dankzij de verpakking ook leuk om weg te geven als cadeautje. Wil je wat meer kleur in je tuin? We hebben ook een Zweeds vogelhuisje dat zowel gebruikt kan worden als nestelplek als voederhuis. Het klinkt onmogelijk, maar het kan met een Wildlife Garden Multiholk. Deze vogelhuisjes zijn ware blikvangers die goed toegankelijk zijn voor winterkoninkjes en andere kleine tuinvogels. Dankzij het slimme ontwerp kunnen winterkoninkjes rustig hun maaltijd nuttigen, zonder dat grote vogels als kraaien en kauwen er met de buit mee van doorgaan.

Het leefgebied en de broedtijd van een winterkoninkje

De winterkoning is een veelvoorkomende vogel die door hele land voornamelijk terug te vinden is in bos- en boomrijke omgevingen. Zolang er maar voldoende voedsel aanwezig is zoals bomen en struikgewassen. Ook is het belangrijk dat er genoeg dekking is, want hier maken ze slim gebruik van om er hun nesten mee te bouwen. Kortom, in verstedelijkte omgevingen zul je niet snel een winterkoninkje tegenkomen. Winterkoninkjes broeden in ondergroei van bossen, parken en ook in tuinen. Zeker wanneer je een tuin hebt die voorzien is van een haag of struikgewas, is de kans groot dat winterkoninkjes blijven plakken. Winterkoninkjes broeden van half april tot in de loop van de maand juli. Winterkoninkjes hebben twee legsels die elk ongeveer vijf eieren bevatten. De broedtijd duurt twee weken en de jongen worden tot twee weken na het uitvliegen nog gevoerd door de ouders.

Ophangen nestkast winterkoninkje

Winterkoninkjes zijn de moeilijkste niet, maar ze stellen wel wat eisen aan hun leefgebied. Als je deze vogeltjes in je omgeving wilt behouden, is het belangrijk dat je naast veel groen ook een nestkast installeert in je tuin. Hiermee vergroot je de kans dat winterkoninkjes voor een langere tijd zullen rondtrekken bij jou in de buurt. Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee zou moeten houden tijdens het ophangen van de nestkast.

Waar kun je het beste een vogelhuisje voor een winterkoning ophangen?

Winterkoninkjes houden dus van veel groen. Wanneer je de nestkast in de buurt hangt van een haag en/of een struikgewas, is de kans een stuk groter dat het vogelhuisje wordt bewoond door een winterkoning. Deze gewassen worden namelijk volop gebruikt als beschutting en als voedselbron. Plaats het vogelhuisje niet té hoog boven de grond. Houdt een maximale hoogte aan van twee meter. Hang het vogelhuisje voor winterkoninkjes op een beschutte plek uit de volle zon. Plaats de opening in zuid- oost- of zuidoostelijke richting. Het is belangrijk dat het vogeltje door een vrije invliegroute het nestkastje kan betreden.

Hoe hang je een winterkoning nestkast op?

Winterkoningen houden van een rustige en beschutte plek. Je kan dit het beste aanbieden door het nestkastje in de boom te hangen, of in begroeiingen van bijvoorbeeld een schutting. Hang het winterkoning nestkastje op met de bovengenoemde tips als uitgangspunt. Hang het vogelhuisje op met de meegeleverde ophangoog, spijkers of schroeven.

Hoe maak je een nestkastje van een winterkoning schoon?

Het is een kleinigheidje om de nestkast van de winterkoning schoon te maken. We raden aan om dit jaarlijks te doen. Doe dit vroeg in het najaar, zodat de winterkoninkjes weer volop gebruik kunnen maken van het vogelhuisje zodra de buitentemperatuur weer omlaag gaat. Voor het schoonmaken van het nestkastje heb je heet water nodig en een borstel. Laat eerst wat kokend heet water in het nestkastje stromen. Zo zorg je ervoor dat luizen, oorwurmen en ander ongedierte geëlimineerd wordt. Haal het oude vogelnestje uit het nestkastje en schrob alles goed schoon met het borsteltje. Nadat je het winterkoning nestkastje grondig hebt schoongemaakt, is het belangrijk om het vogelhuisje te laten opdrogen voordat je deze weer terugplaatst in de tuin.

Vogelvoer voor de winterkoning

Winterkoninkjes zijn geen echte koning(innen) in de winter, dus ze kunnen onze hulp maar al te goed gebruiken. Aangezien winterkoninkjes maar tien gram wegen, telt élke gram. Ze mogen niet teveel lichaamsgewicht verliezen, dus kunnen ze wel wat energierijk vogelvoer gebruiken. Winterkoninkjes hebben fijne snaveltjes waar ze maar al te graag insecten, larven en vogelzaden mee oppeuzelen. Winterkoninkjes zijn gek op een maaltijd, zolang het maar behapbaar is. Als ze zingen hebben ze een grote mond, maar tijdens het nuttigen van hun maaltijd valt dat een beetje tegen. Kies dus voor fijn en calorierijk vogelzaad. Varieer met strooivoer, silovoer en trakteer ze tijdens de wintermaanden met geliefde mezenbollen. Winterkoninkjes winnen hun voedsel het liefst op of laag boven de grond. Serveer de maaltijd bij voorkeur op een voederhuis op paal of in een voedersilo met een beschermkooi er omheen. Zorg er altijd voor dat je een veilige voederplek creëert waar winterkoninkjes niet lastig gevallen kunnen worden door huiskatten en roofdieren.

Nestkastje winterkoning kopen bij Tuindirect

Op zoek naar een nestkast voor winterkoninkjes? Zoek niet verder, want je bent bij ons aan het juiste adres! Wij beschikken over een groot assortiment aan vogelhuisjes en vogelvoer waarmee je winterkoninkjes goed in de watten kunt leggen. Naast vogelartikelen hebben we ook voor andere tuindieren een breed scala aan nestkasten en bijbehorend voer. Zo verkopen we egelhuisjes, eekhoornhuisjes en zelfs vleermuiskasten. Tuindier artikelen bestel je voordelig en veilig online bij Tuindirect.

Vogelhuisjes voor andere vogels

Winterkoninkjes kunnen onze hulp goed gebruiken, maar hetzelfde geldt ook voor andere (kleine) tuinvogels. Naast vogelhuisjes voor winterkoninkjes hebben we ook nestkastjes voor roodborstjes, nestkastjes voor koolmezen, nestkastjes voor pimpelmezen en nog veel meer! Je kunt het zo gek niet verzinnen of wij hebben het! We hebben houten nestkastjes en van allerlei andere materialen als houtbeton, kokos, keramiek en triplex.