Geen producten gevonden...

Mezenbollen kopen

Tijdens de wintermaanden kan het voor tuinvogels een grote uitdaging zijn om aan voldoende voedsel te komen. Zeker wanneer er buiten een pak sneeuw ligt, lukt het vogels niet altijd even goed om voldoende voedingsstoffen te verzamelen. Het verzamelen van voldoende vogelvoer kan dus een hels karwei zijn; zeker om te bedenken dat vogels hun jongen ook nog moeten voeren.

Het is tijdens de wintermaanden van belang dat vogels extra veel calorierijke voeding binnenkrijgen om hun lichaamstemperatuur van zo'n 40 (!) graden op peil te houden. Eén van de meest effectieve manieren om vogels een calorierijke maaltijd vol met nuttige ingrediënten te serveren is door ze te voeden met mezenbollen. Tuindirect verkoopt de beste mezenbollen die een uitzonderlijk hoge aantrekkingskracht hebben op allerlei tuinvogels. Gemaakt van natuurlijke vetten, zonder chemische toevoegingen. Onze mezenbollen zorgen ervoor dat tuinvogels een vetvoorraadje krijgen zodat ze probleemloos de winter doorkomen.

Wat zijn mezenbollen?

Vetbollen zijn bolletjes van vet met daarin vogelzaad. Vetbollen worden ook wel mezenbollen genoemd. Dit heeft te maken met het feit dat kleine zangvogels als koolmezen en pimpelmezen er dol op zijn. Bij het voeren van vetbollen is de kans dus groot dat er veel mezen op af komen. Er zijn echter nog veel meer gegadigden die niet vies zijn van een calorierijke vetbol. Met een beetje geluk zullen ook spechten, gaaien, boomklevers en boomkruipers op bezoek komen naar je tuin. Als je de tuin extra leefbaar maakt door het plaatsen van een vogelhuisje, dan is de kans groot dat de hierboven genoemde tuinvogels voor een langere tijd in de buurt blijven.

Wat zit er in mezenbollen?

Wat is nou het geheime recept van die geliefde mezenbollen? Heel simpel! Een vetbol is niks anders dan een bolletje met plantaardig en vogelzaden. De vogelzaden die vaak terug te vinden zijn in vetbollen zijn zonnebloempitten, pinda’s, haver en tarwe. Je kunt mezenbollen dan ook makkelijk zelf maken! Het is wel belangrijk dat je ongezouten frituurvet of kokosolie gebruikt. Vloeibare oliën en onverzadigde vetten zijn minder geschikt, aangezien deze bij aanraking het verenkleed van de vogel kan beschadigen. Ook kan het een laxerend effect hebben en dat wil je de vogels natuurlijk besparen. Er wordt ook wel eens palmolie gebruikt voor het maken van mezenbollen. Hier zijn we echter geen voorstander van. Voor het winnen van palmolie worden grote oppervlakten aan regenwouden verwoest; en daarmee ook tegelijkertijd de leefomgeving van vogels. Benieuwd hoe en met welke ingrediënten je zelf mezenbollen kan maken? Lees dan onze blog: ‘In 5 stappen zelf mezenbollen maken’.

Soorten mezenbollen

Tuindirect heeft verschillende soorten mezenbollen; zo hebben we de klassieke vetbollen, mezenbollen met pindakaas, mezenbollen met net, zonder net en ook in een emmer. Ook bieden wij mezenbollen met insecten als bijvoorbeeld eiwitrijke meelwormen. Ook deze vallen erg goed in de smaak bij allerlei soorten tuinvogels. Kortom, Tuindirect heeft voor iedere vogel wat wils!

Mezenbollen in grootverpakking

Ben je een grootgebruiker als het gaat om het voeren van mezenbollen? Dan kan je deze het beste in een extra grote voordeelverpakking bestellen. Mezenbollen in grootverpakking worden aangeboden per honderd stuks, zodat jij het hele seizoen vogels kan voeren met slechts één verpakking. Een voorraadje mezenbollen komt altijd goed van pas. Bovendien zijn grootverpakkingen in verhouding een stuk goedkoper.

Mezenbollen in kleinverpakking

Heb je een kleine tuin, of misschien helemaal geen tuin maar een balkon? Wellicht heb je wel voldoende ruimte, maar gaat je voorkeur uit naar een gevarieerder voedselaanbod dan puur en enkel mezenbollen. Het maakt allemaal niet uit! Je kunt er namelijk óók voor kiezen om mezenbollen in kleinverpakking aan te schaffen. Bijvoorbeeld mezenbollen in een emmer of in een biologisch afbreekbare plastic schaal.

Mezenbollen voederpakketten

Een andere manier om een gevarieerde maaltijd met vetproducten aan te bieden is door het gebruiken van mezenbollen voederpakketten. Naast mezenbollen bevatten deze pakketten ook andere vogelvoeding als pinda’s, vetblokken en pittenmixen. Hiermee geef je vogels net wat meer afwisseling. De voederpakketten zijn ook erg leuk om weg te geven als cadeau. Met een vogel voederpakket kan je dus ook zeker niet misgaan.

Waarvoor zijn er mezenbollen zonder net?

Veel mensen zweren, geheel terecht, bij mezenbollen zonder net. Daar zijn twee redenen voor. Vogels kunnen verstrikt raken in het netje, met alle gevolgen van dien. Door naakte mezenbollen te serveren ontloop je dit gevaar. Een andere drijfveer om mezenbollen zonder net te serveren, is dat er geen zwerfaval (polynetjes) achterblijven in de natuur. Hierdoor zijn ze ook beter voor het milieu. Redenen genoeg dus om mezenbollen aan te bieden zonder net!

Hoe lang kunnen mezenbollen worden bewaard?

Mezenbollen blijven lang goed. Op de verpakking kun je de houdbaarheidsdatum aflezen.  Als bewaartip willen we graag aan je meegeven dat mezenbollen het beste op een koele, droge en donkere plek opgeslagen kunnen worden. Bijvoorbeeld in een tuinhuisje. De mezenbollen kunnen het beste op een droge plek opgehangen worden. Nat vogelvoer is onhygiënisch, dus je kan mezenbollen het beste ophangen in een voederhuis met een dakje.

Ophangen mezenbollen

Je kunt mezenbollen vrijwel overal in de tuin ophangen. Belangrijk is dat het vogelvoer goed zichtbaar is, zodat vogels snel doorhebben dat je ze iets lekkers te bieden hebt. Maar, hoe en wanneer kun je mezenbollen nou het beste uitserveren? Daar geven we graag een uitgebreid antwoord op.

Hoe hang je mezenbollen op?

Je kunt mezenbollen op verschillende manieren ophangen. Zo kun je ze in een netje aan de boom hangen, maar dit is niet helemaal zonder gevaar. Vogels kunnen met hun pootjes verstrikt raken in het netje en dat kan een gevaarlijke situatie veroorzaken. Een bijkomend voordeel van mezenbollen zonder net is dat je geen plastic achterlaat in de natuur. Lege netjes blijven vaak achter in de natuur en dat is niet bevorderlijk voor het milieu. De beste manier om mezenbollen op te hangen is door ze te stoppen in een speciale vetbolhouder. Vetbolhouders zijn makkelijk toegankelijk en het is een veilige manier van voeren. Je kunt er meerdere mezenbollen tegelijk mee serveren. Tuinvogels kunnen ongestoord genieten van hun 5-sterren maaltijd en kraaien krijgen vrijwel geen kans om er met de buit vandoor te gaan.

Wanneer kun je mezenbollen ophangen?

Vogels zijn goed in staat om zelf hun voer te sprokkelen. Het kan echter geen kwaad om ze hierbij te ondersteunen. Dit kan je doen door vogels met mate bij te voeren. Tijdens de wintermaanden kunnen tuinvogels je hulp goed gebruiken. Vanaf december tot aan de vroege zomermaanden kan je vogels bijvoeren met mezenbollen en andere vetproducten. Vogels hebben tijdens het voorjaar en in de zomer minder vet nodig om goed te kunnen functioneren. Het is ten slotte ook niet bevorderlijk voor de gezondheid van vogels om ze het hele jaar door te voeden met mezenbollen. Je kunt mezenbollen het beste ophangen tijdens de wintermaanden. Wil je ook graag vetbollen serveren tijdens de zomer? Dat kan met de speciale zomer mezenbollen. Deze gezonde traktatie, dat gemaakt is met eivoer en pindameel, bevat een stuk minder vet waardoor het bij uitstek geschikt vogelvoer is voor de warmere maanden van het jaar.

Waar kun je mezenbollen ophangen?

Hang mezenbollen in een netje op een veilige hoogte aan een takje in een boom of struik. Zorg voor voldoende beschutting, zodat vogels ongestoord kunnen genieten van hun maaltijd. Geadviseerd wordt echter om de mezenbollen aan te bieden in een bijpassende vetbolhouder; of gewoon los in een voederhuisje op paal. We willen je graag benadrukken om voor de tweede optie te gaan. De veiligheid van vogels zou altijd voorop moeten staan. Je wilt voorkomen dat vogels gevaar lopen tijdens het nuttigen van hun maaltijd. Vogels zijn ten slotte graag geziene gasten in de tuin, die wat ons betreft op z’n minst een veilige voederplek verdienen!

Wat zijn de beste mezenbollen?

We hebben veel soorten mezenbollen van verschillende gerenommeerde merken als Hadivo, CJ Wildlife en Vogelbescherming Nederland. De verschillende mezenbollen hebben allen één ding gemeen: ze zijn van een hoge kwaliteit. Als we dan toch een keuze moeten maken wat de beste mezenbollen zijn, dan kiezen we voor de mezenbollen van Hadivo. We kunnen deze keuze goed onderbouwen, want de mezenbollen van Hadivo komen als beste uit de test. De vogels hebben gesproken en ze hebben een duidelijke voorkeur! De mezenbollen van dit Groningse bedrijf worden namelijk als allereerst opgepeuzeld. De mezenbollen van Hadivo zijn gemaakt van natuurlijke/dierlijke vetten welke alle voedingsstoffen bevatten die vogels nodig hebben om de winter te overleven.

Nog een kijkje nemen naar wat wij allemaal te bieden hebben? We helpen je graag een handje. Bekijk eens onze Top 5 mezenbollen lijst met de beste mezenbollen die je kan voeren.

Mezenbollen kopen bij Tuindirect

De vogels in je omgeving eens goed in de watten leggen? Er is geen betere manier om dat te doen met mezenbollen! Dit vogelvoer valt goed in de smaak bij veel (kleine) tuinvogels. En de mogelijkheden zijn eindeloos, want mezenbollen komen in vele soorten, maten en smaken. Serveer mezenbollen van Tuindirect en geniet van de aanwezigheid van vogels in je tuin.

Andere voederproducten van Tuindirect

Naast mezenbollen hebben we nog veel meer voederproducten waarmee je de vogels het jaarrond kan voorzien van een gezonde en bovenal smakelijke vogelmaaltijd. Zo hebben we potjes met vogelpindakaas, strooivoer voor het vullen van voedersilo’s en netjes en slingers die je kan ophangen aan je voederhuis. Voor voedingsrijk vogelvoer ben je bij Tuindirect aan het juiste adres.