In 5 stappen zelf mezenbollen maken!
08/10/2020 - 11:48

In 5 stappen zelf mezenbollen maken!

De wintermaanden zijn weer in aantocht. Het kost vogels in de winterperiode veel energie om hun lichaamstemperatuur van maar liefst 40 (-!) graden op pijl te houden. Tijdens koude nachten kunnen - voornamelijk de kleinere tuinvogels - tot wel 10% van hun lichaamsgewicht verliezen. Ze kunnen dus wel een helpende hand gebruiken door middel van het voeren van een calorierijke energiebron. Een mezenbol is misschien wel het meest populaire vogelvoer. Er zijn namelijk maar weinig soorten vogelvoer welke zo voedzaam zijn als mezenbollen. Ze zitten boordevol energie. Maar, hoe kun je die welbekende vetbollen zelf maken? Het is eigenlijk vrij eenvoudig! In deze blog zullen we jou stapsgewijs uitleggen hoe je een gezonde en voedzame bol kunt maken.

Waar te beginnen?

Er zijn een aantal ingrediënten welke je nodig hebt als je een vetbol wilt maken. Je hebt het volgende nodig:

  • Vast frituur- of kokosvet. (Let op: geen vloeibare olie! Dit tast het verenkleed van de vogel aan en tevens heeft het een laxerend effect).

  • Vogelzaden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan 4 seizoenen strooivoer met meelwormen. Dit product beschikt over voedzame bestanddelen. De toegevoegde meelwormen zitten bomvol eiwitten, waardoor ze ook voor jonge vogels erg gezond zijn.

  • Vormpjes waar je het mengsel in kunt goten.

  • Touwtjes of een vetbolhouder waar je de bollen aan kunt hangen/ in kan stoppen.

  • Een pan.

Mezenbollen maken doe je zo!

Voorzien van alle ingrediënten en benodigdheden? Haal de pan dan maar uit de keukenla, want we kunnen beginnen! Door het volgen van onderstaande stappenplan, heb jij binnen no-time zelfgemaakte mezenbollen.

 

  1. Zet de pan zacht aan en laat het frituurvet of kokosvet langzaam smelten. Wanneer al het vet gesmolten is, kun je de pan van het vuur halen.

  2. Je kunt nu het vogelzaad toevoegen. Zodra je de zaden voorzichtig in de pan toevoegt, moet je direct roeren zodat het goed opneemt in de pan. Zorg er voor dat er net zo veel voer als vet in de pan zit; of te wel een mengverhouding van 1:1.

  3. Voeg het mengsel in een vormpje. Dit kan bijvoorbeeld een lege doos eieren zijn. Andere veelgebruikte voorwerpen zijn plastic bekertjes, uitsteekvormpjes en theekopjes.

  4. Nu is het een kwestie van geduld. Wacht simpelweg af tot het mezenbolletje hard is geworden.

  5. Uitserveren maar! Hang de mezenbol op aan een touw of stop de bol in een vetbollenhouder en zoek een geschikte plek op in de tuin. Plaats de bol 1,5 boven de grond, zodat er geen katten of andere huisdieren bij kunnen komen.

 

TOP 5 Mezenbollen van Tuindirect

Koop je toch liever kant-en-klare mezenbollen? Tuindirect heeft de beste mezenbollen van Nederland. Voor de liefhebbers hebben we een TOP 5 lijstje samengesteld vol met hoge kwaliteit en voedzame bolletjes. Je ziet ze hier onder!

 

Leestip!

Benieuwd hoe je het jaarrond vogels in de tuin kunt voeren en beschermen? Dan is ons boekje:

''Vogels voeren maar nu goed'' een echte aanrader!

 Bronvermelding

* Mezenbollen als beste getest door Roots Magazine. (z.d.). Geraadpleegd op 8 oktober 2020, van http://hadivo.nl/blog/mezenbollen-als-beste-getest-door-roots-magazine/