Een vogelbadje tegen de hitte
22/02/2023 - 14:44

Een vogelbadje tegen de hitte

Wanneer de temperaturen stijgen en de zon wat langer schijnt, genieten we allemaal een stukje meer van het leven. Je wordt wakker met een compositie van verschillende vogelgeluiden die onze geluksstofjes aan het werk zetten. Hoe fijn zou het daarom zijn als we iets terug kunnen doen voor de vogels? Met een vogelbadje weet je zeker dat je vogels ondersteund, zowel in de zomer als in de winter. Een vogelbadje biedt namelijk meer voordelen dan je zou denken. 

Het belang van een vogelbad in de tuin

Een vogelbad plaatsen in je tuin is belangrijker dan de meeste mensen denken. Tijd om alle voordelen eens onder elkaar te zetten. 

Badplaats voor vogels

Een vogelbad wordt door vogels gebruikt om in te badderen. Maar, waarom badderen vogels eigenlijk? Vogels gebruiken water om zichzelf (en specifiek hun veren) schoon te maken. Na het schoonmaken gaan ze aan de slag met het invetten van hun veren om deze waterafstotend en beter geïsoleerd te maken. Mochten ze dit niet doen, dan overleven ze het niet lang in het wild. Daarom is het essentieel voor vogels om hunzelf regelmatig te wassen. 

Bescherming tegen de hitte

Ons klimaat begint steeds warmer en droger te worden en dit is vooral in de zomer te merken. Wij kunnen ons nog wapenen met een airco of een ventilator, maar vogels moeten zich toch echt zelf zien te redden. We kunnen ze er wel een handje bij helpen door het plaatsen van een waterschaal voor vogels. Een vogelbad met koel water beschermt tegen oververhitting. Wij weten zeker dat ze ons dankbaar zijn na het plaatsen van een vogel waterschaal in de tuin!

Zorgt voor vers drinkwater

Ook voor vogels is het belangrijk om vers drinkwater tot hun beschikking te hebben. Veel vers regenwater komt helaas in de riolering terecht waardoor vogels het hele jaar door moeite kunnen hebben met het vinden van vers drinkwater. Het water in een vogelbad kan niet alleen worden gebruikt om in te baden, maar ook om te drinken. Met een vogeldrinkschaal help je de vogels aan een vertrouwde drinkplek. 

Kan gebruikt worden als voederschaal

Een vogelbad heeft dezelfde vorm als een voederschaal. Vooral in de winter is het voor tuinvogels een stuk moeilijker om voedsel te vinden en juist in deze tijd hebben ze het hard nodig. In de winter is het daarom aan te raden om je vogelbad te gebruiken als voederschaal voor vogelvoer

Je trekt meer vogels aan

Het aanschaffen van een vogelbad is een win-winsituatie. Jij helpt de vogels en voor je het weet zullen er een stuk meer vogels jouw tuin weten te vinden. Des te meer vogels in je tuin, des te meer deze tuin er vrolijker, kleurrijker en levendiger uit zal komen te zien! 

Decoratie in de tuin

Of je tuin nou geordend is of chaotisch, modern of klassiek, groot of klein: een vogelbad is decoratief in elke tuin. Je kunt ervoor kiezen om je vogelbad te blenden met de tuin of juist te gebruiken als blikvanger. Kies voor fijne merken zoals een Esschert Design vogelbad. Voor ieder type tuin bestaat de perfecte match vogelbad.

Therapeutisch uitzicht

We hadden het er net al kort over: je zult meer vogels aantrekken. Zorg ervoor dat je het vogelbad plaatst op een voor jou zichtbare plek zodat je zelf ook daadwerkelijk kunt gaan genieten van het spektakel in je tuin. Ontbijt (of diner) met therapeutisch uitzicht! 

Waar kun je een vogelbadje plaatsen?

Het is belangrijk om rekening te houden met enkele zaken bij het plaatsen van een vogelbadje. Zo is het handig als het vogelbad niet de hele dag in de volle zon staat. Het water wordt dan sneller warm, kan verdampen en algen krijgen eerder de kans om te groeien. Ook raden wij altijd aan om het vogelbadje te plaatsen op minimaal een meter hoogte. Des te hoger het vogelbad, des te minder je (huis)dieren de kans geeft om bij het vogelbad te komen. Zo wordt het vogelbadje in ieder geval géén lopend buffet voor de kat. 

Vogels vinden het fijn om overzicht te houden over hun omgeving, maar wel vanuit een beschutte plek. Plaats de vogeldrinkbak bij voorkeur in de buurt van struiken of bomen. Op deze manier voelen zij zich een stuk veiliger. Ook is het een feit dat vogels houden van tuinen die een beetje chaotisch zijn. Des te meer begroeiingen er te vinden zijn, des te sneller een vogel zijn vogelhuisje bouwt of vindt. 

Verschillende soorten vogelbaden

Er bestaan verschillende soorten vogelbaden en dit heeft vooral te maken met de manier waarop je je vogelbad neerzet/ophangt. Een vogelbad hangend moet je, zoals al misschien te verwachten is, ophangen. Dit kan aan een paal, tak, buis, maar ook aan de muur of overkapping. Een vogelbad op paal is in de grond te steken en een vogelbad op voet kan neergezet worden op bijvoorbeeld een sokkel, tafel, of op een ander vlakke ondergrond. 

Waar moet een vogelbad aan voldoen?

Een vogelbad moet aan enkele eisen voldoen om deze gewild te maken bij vogels. Aan des te meer punten je vogelbad voldoet, des te populairder deze zal zijn onder de vogels. 

  • Materiaal: vooral natuurlijke materialen als aardewerk of steen doen het goed bij vogels. Dit is ook nog eens beter voor de omgeving en voor het milieu.
  • Diepte: let op dat het vogelbad niet te diep wordt. Dan wordt het namelijk moeilijker voor vogels om er weer uit te kunnen komen.
  • Toegankelijkheid: het moet voor een vogel makkelijk zijn om in en uit het vogelbad te kunnen komen. Let ook op of de rand van het vogelbad toegankelijk is om op te zitten.
  • Locatie: in de buurt van planten, bomen of heggen voelen vogels zich veiliger dan midden in een kale tuin
  • Makkelijk schoon te maken: let er altijd op dat het badje makkelijk schoon te maken is, zodat je de vogels het meest schone bad (en drinkwater) kunt bieden.

Vogelbad in de winter

De meeste mensen denken dat een vogelbad alleen gebruikt wordt in de zomer, aangezien het water in de winter gauw bevriest. Maar juist om die reden is het belangrijk om je vogelbad in de winter goed bij te houden! Ververs het water regelmatig zodat het de kans niet krijgt om te bevriezen. Vers water dat niet bevroren is, is in de winter juist schaarste en daarom zullen vogels het juist extra waarderen. 

Ook is het voor vogels in de winter lastiger om voer te vinden. Je kunt er daarom ook voor kiezen om je vogelbad te gebruiken als voederschaal; dit is vooral handig als je ook geen voedersilo hebt hangen. Zo weet je zeker dat vogels zich met een gerust hart rond kunnen eten in de koudere maanden. 

Welk vogelvoer kun je gebruiken voor het vullen van een voederschaal?

Mocht je ervoor kiezen om je vogelbad te gebruiken als voederschaal, dan moet je uiteraard wel weten welk voer je hier in zal moeten doen. Het is gebruikelijk om een voederschaal te vullen met strooivoer. Door de vorm van het vogelbad zal het voer niet wegwaaien. Ook binnen strooivoer heb je weer verschillende categorieën. Zo heb je de keuze uit 4-seizoenenvoer, wintermixen en silovoer. Ons assortiment is zo breed dat wij wel durven te stellen dat er altijd een geschikte match voor ieder persoon (en tuin) bij zal zitten! 

We mogen dus concluderen dat vogelbadjes een ware aanvulling zijn voor iedere tuin. Je ondersteunt de vogels op verschillende manieren, en dat het hele jaar rond! Gelukkig valt er te spreken van een win-winsituatie. De vogels zullen namelijk voor een therapeutisch, kleurrijk en vrolijk beeld zorgen terwijl je rustig vanuit je luie stoel mee kunt kijken. Wij wensen iedereen alvast veel kijkplezier!