Wildlife World
Bijenkorf Hout
21,95 12,50

Bijenhotels

Een bijenhotel, wat is dat?

Een bijenhotel is een nest- en schuilplek waar wilde bijen hun eitjes kunnen leggen. Er leven in Nederland en België honderden verschillende bijsoorten. De meeste bijsoorten worden momenteel bedreigd, terwijl ze een cruciale rol spelen in de productie van ons voedsel. Ook in jouw tuin helpen de bijen een handje mee met het bestuiven van je bloemen, planten en moestuin. De voornaamste oorzaken hiervan zijn enerzijds een gebrek aan voedsel en anderzijds een geschikte plek om te nestelen. Bijen kunnen vandaag de dag – meer dan ooit – hulp gebruiken. Ook jij kan je steentje bijdragen! Dus, kom in ‘action’ door een bijenhotel te kopen.

Moet je een bijenhotel schoonmaken?

Het is niet nodig om een bijenhotel schoon te maken. Mocht je toch het idee hebben dat je hotelletje wel een grote schoonmaakbeurt kan gebruiken, doe dit dan uitsluitend met water en vermijdt (chemische) schoonmaakmiddelen. Het kan voorkomen dat het hout op den duur wat verkleurt, gebruik dan geen verf maar probeer het hout te behandelen met plantaardige olie. Wanneer je vloeistoffen aanbrengt op een bijenhotel met een reuk of geur die de bij niet kent, schrik je ze af en loop je het gevaar dat bijen niet meer zullen terugkeren. Wees dus terughoudend met schoonmaken en het plegen van ‘onderhoudsbeurten’. Mocht de opkomst in de loop der jaren minder worden, overweeg dan eventueel om een nieuw bijenhotel te kopen.

Hoe bijenhotel maken?

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zelf een bijenhotel te maken. Het uitgangspunt van een geschikt nestkastje is dat je geschikte materialen gebruikt. Je kunt een bijenhotel indelen met verschillende kamers. Lees onze blog ‘Zo maak je eenvoudig en snel een insectenhotel!’ om er achter te komen hoe je het beste te werk kunt gaan.

Waar bijenhotel ophangen?

Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden tijdens het plaatsen van het bijenhotel om een hoge opkomst te krijgen. Plaats het hotel niet OP de grond, maar op een hoogte van 1 tot 2 meter boven de grond, bij voorkeur op een bloemrijke plek in de zon. Plaats de nestkast met de opening niet richting het zuidwesten, maar zoek een zonnige, warme en vooral luwe plek op waar bijen minder snel gestoord zullen raken door het weer.