Gazonkalk

Waarom kalk strooien?

Bodems verzuren van nature. Kalk strooien is noodzakelijk om de verzuring van de bodem te minderen, omdat gras niet goed groeit op een zure grond. Mos groeit erg snel om zure bodems Ook zullen er steeds meer kale en gele plekken ontstaan wanneer het gras niet bekalkt wordt.

Wat is kalk?

Kalk is een bron van calcium. Calcium dient als bodemverbeteraar in de grond. Het zorgt er voor dat er voldoende voedingsstoffen in de bodem aanwezig zijn voor een gezonde wortelontwikkeling van de plant. Daarnaast zorgt een kalkmeststof er voor dat de bodemstructuur luchtig wordt doordat de pH-waarde omhoog gaat.

Even alles op een rijtje. Het strooien van klak zorgt voor:

  1. Een goede zuurgraad van de grond. (De perfecte pH-waarde ligt tussen de 6.0 - 7.0)
  2. Een goede wortelontwikkeling en bodemstructuur
  3. Minder onkruid en mos

 

Wanneer kun je het beste kalk strooien?

Over het algemeen neemt kalk snel op in de bodem. Het duurt daarentegen wel even voordat de kalk volledig tot werking komt. We raden daarom aan om vroeg in het voorjaar of in het najaar kalk te strooien. Voor een betere en snellere werking is het belangrijk dat het gazon vóór het strooien aan gemaaid is. Daarnaast kun je voor een extra snelle werking het gazon bewateren. Voor een optimaal resultaat wordt aangeraden om twee keer per jaar te strooien.

Hoe kalk strooien?

Voor de kleinere gazons kun je kalk prima met de hand strooien. Voor de grotere gazons en voor een gelijkmatige spreiding wordt aangeraden om kalk aan te brengen door middel van een handstrooier of een strooiwagen. Gemiddeld gezien kun je met 1 kilogram kalk zo'n 10 m² uitstrooien. Lees voor het strooien de informatie op de verpakking zodat je niet teveel kalk strooit op het gazon. Dit kan namelijk schadelijk zijn voor de planten. We raden aan om kalk te strooien met een 100% organische mest als bijvoorbeeld koemest. Je zorgt hiermee voor een extra gezonde bodem en perfecte groeiverhouding van het gras.

We raden aan om de zuurtegraad van het gazon te meten met een pH-meter voordat je begint met kalk strooien. 

Verschillende soorten

Tuindirect heeft een breed assortiment met verschillende soorten kalkmest. We hebben twee soorten: poederkalk en korrelkalk. Daarnaast hebben we ook een gazonmest met kalk (3-in-1) met een hoog kaliumgehalte en toegevoegde magnesium en ijzer voor een donkergroen, dicht en sterk gazon.

Het grootste verschil tussen de meststoffen zit in de neutraliserende waarde. De neutraliserende waarde geeft aan hoeveel milliliters molair zoutzuur worden geneutraliseerd door 1 gram kalk.