Gazonkalk

Om je gazon goed te onderhouden, is het belangrijk om jaarlijks gazonkalk te gebruiken. Voordat je begint met het strooien van kalk, is het een goed idee om een bodemtest uit te voeren. Hiermee krijg je inzicht in de voedingsstatus en zuurgraad van de bodem. Op basis van deze informatie kun je een gedetailleerd bemestingsschema opstellen dat perfect is afgestemd op de behoeften van je gazon.

Wat is gazonkalk?

Kalk is een natuurlijk product dat verkrijgbaar is in zowel poedervorm als korrels. Het heeft een witte kleur en kan jaarlijks gebruikt worden om over het gazon te strooien. Kalk is belangrijk om de pH-waarde van de bodem in balans te houden. Naast het strooien over het gazon, kunnen onze kalkmeststoffen ook worden gebruikt als 'tuinkalk'. Kalk is namelijk zowel nuttig in de moestuin als in de border. 

Waarom gazonkalk strooien?

De bodem verzuurt van nature, en het strooien van kalk op het gazon zorgt ervoor dat de zuurtegraad op peil blijft. Een te lage pH-waarde maakt het voor grasplanten moeilijker om voedingsstoffen op te nemen, waardoor het gras kwetsbaarder wordt voor ziekten en schimmels. Mos groeit ook snel op zure bodems, wat kan duiden op een te lage pH-waarde.

Als er al mos in het gazon aanwezig is, kan het geen kwaad om dit te bestrijden, bijvoorbeeld met ijzersulfaat. Het strooien van kalk heeft nog meer voordelen, zoals het bevorderen van een mooie bladkleur en het voeden van de bodem voor een betere bodemstructuur. Een gezonde bodem neemt water goed op en zorgt voor voldoende energie voor het gras.

De voordelen van het strooien van gazonkalk

Hieronder hebben wij de belangrijkste voordelen neergezet die het gebruik van gazonkalk met zich meebrengt. 

  1. Brengt de pH-waarde op peil voor een gezonde, luchtige bodemstructuur.
  2. Vergemakkelijkt de opname van voedingsstoffen door het wortelstelsel van grasplanten en verbetert de opname van gazonmest.
  3. Heeft een indirecte werking tegen mos en onkruid.
  4. Het toegevoegde magnesium zorgt voor een prachtige, diepgroene bladkleur.
  5. Het is raadzaam om de pH-waarde van je gazon te meten met een pH-meter om gericht te bemesten. Een bodemanalyse met een bodemtester kan hierbij helpen.

Hoe strooi je kalk?

Er zijn twee verschillende manieren om kalk over het gazon te strooien. De eerste optie is om de kalkkorrels met de hand te strooien. Dit is geschikt voor kleinere gazons. Je kunt bijvoorbeeld de kalkkorrels in een emmer doen en met je andere hand de kalk gelijkmatig over het gazon verspreiden. Het nadeel hiervan is dat de kalk mogelijk niet gelijkmatig verdeeld wordt, en als je te veel kalk strooit, kan dit schade aan je planten en gras veroorzaken. Wees dus voorzichtig en precies bij het strooien van kalkkorrels met de hand. 

De tweede optie is het strooien van kalk met een strooiwagen. Als je een vrij grote tuin hebt, raden wij het aan om deze optie te gebruiken. Dit is niet alleen makkelijker, maar zorgt er ook voor dat de kalk veel gelijkmatiger over het gazon wordt verspreid. Het wordt aanbevolen om zowel in de lengte als in de breedte te strooien in rechte banen.

Wanneer kalk strooien op je gazon?

Kalk kan het hele jaar door op het gazon worden gestrooid, zelfs in de winter wanneer er sneeuw ligt. Het heeft zelfs het voordeel dat het sneeuw sneller doet smelten. Het water zorgt ervoor dat de kalk snel oplost in de bodem. Voor het beste strooiresultaat wordt aanbevolen om twee keer per jaar te strooien: een keer vroeg in het voorjaar, rond eind februari of begin maart, en een keer in het najaar vanaf oktober. Om de kalkmeststof zo effectief mogelijk te laten werken, is het raadzaam om na het strooien het gazon water te geven met bijvoorbeeld een tuinsproeier. Natuurlijk kun je de kalkkorrels ook voor of tijdens een regenbui strooien.

Eerder kalk of eerder mest op je gazon?

Hoewel het mogelijk is om kalk en mest tegelijkertijd te strooien, is het beter om eerst kalk te strooien voordat je gazonmest gebruikt. Door eerst een kalkmeststof toe te passen, worden andere meststoffen namelijk beter en sneller opgenomen in de bodem. Je kunt beginnen met het strooien van gazonmest zodra de kalkkorrels volledig zijn opgelost in de bodem. Over het algemeen kun je een week na het bemesten met kalk beginnen met het gebruik van gazonmest, nadat je het gazon grondig hebt bewaterd.

Favoriete gazonkalk van Tuindirect

Uiteraard hebben wij ook onze eigen favorieten! Graag lichten wij je onze favoriet toe: de Triferto - Korrelkalk. Deze kalkmeststof lost snel op in de bodem en heeft een langdurige werking. Het bevat ook magnesium en kan dus op verschillende plekken worden gebruikt, zoals het gazon, de siertuin en de moestuin.

Gazonkalk kopen bij Tuindirect

Om een uitgeput gazon te voorkomen, raden wij het aan om gazonkalk te gebruiken. Biedt je gazon de juiste verzorging met een geschikte match gazonkalk! Gazon bestellen doe je eenvoudig, veilig en snel via Tuindirect. Heb je toch nog vragen? Geen probleem, neem gerust contact op met een van onze specialisten.