Capi
Vogelhuisje Rond
€18,95
Bird Home
Beach House Nestkast
€11,95
Wildlife Garden
Multiholk De Stijl - WG1124
€46,95 €44,95
CJ Wildlife
Zelfbouwpakket Mezen Nestkast
€16,95 €14,95
Vogelbescherming Nederland
Mussen nestkast (groen dak)
€36,95 €34,95
Capi
Vogelhuisje Half
€18,95
Esschert Design
Nestkast Eikel - NK83
€17,95
Wildlife Garden
Multiholk Carbon Black
€49,95 €44,95
Esschert Design
Mussenvilla NKM Mussenflat
€25,95 €22,95
CJ Wildlife
Zwaluwnestkast Cancun (dubbel)
€24,95 €23,95
Vogelbescherming Nederland
Nestkast Minnesota Leisteen
€19,95 €18,95

Nestkastje kopen

Vogels kunnen naar de tuin gelokt worden door middel van een nestkast (vogelhuisje). Elke soort vogel heeft zo zijn eigen woonwensen en daar dient zeker op gelet te worden. Bekijk goed welke vogels er bij jou in de tuin vliegen en wat voor nestkastjes en vogelhuisjes er opgehangen kunnen worden.

Een nestkast, wat is dat?

Een nestkast, ook wel bekend als een ‘vogelhuisje’, is een belangrijk element voor vogels in de natuur. Het is een huis voor de vogel. Er wordt in geslapen, gegeten, er wordt een nest in gebouwd en ten slotte biedt het een stukje veiligheid. Vogeltjes hebben namelijk letterlijk een dak boven hun hoofd. Ze kunnen daar schuilen voor gevaar en tegen regen. Vogels voelen zich aangetrokken tot nestkasten, dat maakt het juist zo leuk! Zo kun je heel eenvoudig en snel een groep vaste vogels krijgen op het moment dat je één of meerdere nestkastjes hebt opgehangen. Zeker wanneer je vogeltjes naast een onderdak ook wat vogelvoer aanbiedt, zullen ze in grote getallen naar je tuin toekomen.

Soms is het lastig voor vogels om een nest te vinden, daarom kun je het ze gemakkelijker maken door nestkasten op te hangen. Daarnaast lijken nestkasten erg leuk, het is een mooie toevoeging aan iedere tuininrichting! Nestkasten dragen bij aan een vogelvriendelijker omgeving. Je maakt je omgeving meteen een stukje leefbaarder voor wilde tuinvogels.

Waar nestkast ophangen?

Zorg ervoor dat het vogelhuisje opgehangen wordt op een veilige en vooral rustige plek. Dus zorg ervoor dat je een beschut plekje uitzoekt waar huisdieren niet in de buurt kunnen komen. Hang het nastkastje op een hoogte van 1,5 tot 2 meter. Belangrijk is dat je het nestkastje niet in de volle zon ophangt. Daarnaast is het van belang dat het nestkastje eenvoudig toegankelijk is. Daar kun je rekening mee houden door een plekje op te zoeken met een vrije aanvliegroute.

Wanneer nestkast schoonmaken?

Het kan geen kwaad om het nestkastje jaarlijks schoon te maken. Dit kun je het beste tijdens de herfst doen, want tijdens het voorjaar maken de vogeltjes volop gebruik van de nestkastjes. Het is natuurlijk belangrijk dat je ze dan niet stoort! Wacht dus geduldig af totdat alle vogeltjes zijn uitgevlogenIdealiter maak je het kastje pas schoon nadat we voor het eerst weer sprake is geweest van nachtvorst. Je bent er dan helemaal zeker van dat er geen ongedierte meer in zit.

Hoe nestkast schoonmaken?

Nu weet je exact wanneer je een nestkastje het beste kan schoonmaken, maar hoe doe je dat nou precies?

  1. Het begint, vanzelfsprekend, allereerst met het deinstalleren van het kastje.
  2. Maak het kastje vervolgens voorzichtig open en controlleer of er eventueel nog resten inliggen of bijvoorbeeld een nog niet uitgekomen ei.
  3. Giet vervolgens kokendheet water over de resten die nog in het kastje zitten. Zo worden eventuele onaangename beestjes gedood.
  4. Haal het vogelnestje voorzichtig uit het kastje. Draag hier eventueel handschoenen bij.
  5. Giet vervolgens nogmaals kokendheet water in en over het nestkastje. Zitten er nu nog steeds resten op? Verwijder deze dan met een poetsdoekje of een borsteltje. Laat het vogelhuisje goed opdrogen voordat je het weer ophangt.

De gouden regel die van cruciaal belang is, is dat je geen schoonmaakmiddelen gebruikt tijdens het reinigen van nestkastjes.

Nestkastje kopen bij Tuindirect

Vogelhuisjes en nestkasten komen voor in verschillende vormen, maten en stijlen! Zo zijn er bijvoorbeeld vogelhuisjes geïnspireerd door landhuizen of door organische elementen zoals eikels! Heeft jouw tuin een moderne sfeer? Of misschien een rustieke ambiance? Op Tuindirect is er voor elke tuin wel een bijpassende nestkast te vinden!