Egels in de tuin 's winters, hoe zorg je er voor?
08/10/2020 - 12:08

Egels in de tuin 's winters, hoe zorg je er voor?

Egels. Het zijn erg leuke beestjes. Deze kleine, stekelige beestjes hebben een spitse neus en kleine oogjes. Het zijn echte nachtdieren die pas actief worden wanneer het schemerig begint te worden. Ze gaan dan opzoek naar hun voedsel.

Veel mensen vragen zich af: hoe creëer je een egelvriendelijke tuin? Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je een veilige en geschikte plek voor egels wilt creëren in je tuin. In deze blog lees je het!

 

Wat eten egels?

Egels zijn alleseters: ze eten onder andere regen- en meelwormen, kadavers en fruit. Tuindirect heeft ook specifieke egelvoer in het assortiment. Of neem bijvoorbeeld paté. Deze voedzame maaltijden zitten boordevol eiwitten zodat de egel goed voorbereid de winterslaap in kan gaan.

Egels eten ook insecten als rupsen, slakken, maden en spinnen. Deze insecten zijn vaak de oorzaak van gebreken in de tuin als bijvoorbeeld bladziekten. Onze stekelige vrienden zorgen dus onbewust voor een natuurlijke evenwicht in de tuin. Erg handig, aangezien er tijdens dit proces geen insectenverdelger aan te pas hoeft te komen!

Egels hebben, vooral in het voorjaar en tijdens de wintermaanden, wel wat extra voedsel nodig. Hierbij kunnen ze jouw hulp goed gebruiken! Zorg er voor dat je ze met mate voert, aangezien de alleseters ook zelf 'op pad gaan'. Zo lopen de beestjes, wanneer ze op zoek gaan naar eten, wel 5 kilometer per nacht. Ze hebben hun vaste looproute. Het is dus puur een kwestie van bijvoeren.

Tip: Egels houden van vochtig eten. Naast specifiek samengesteld egelvoer, kun je de egel ook roerei, fruit en een bakje water serveren.

 

Het inrichten van een egelvriendelijke tuin

Wanneer het in het najaar kouder wordt en er periodes van nachtvorst zijn, zullen egels op zoek gaan naar een geschikte schuilplaats voor hun winterslaap. Vaak nestelen ze zich in een hoopje takken of bladeren in een struik. Wanneer je de egels een geschikt plekje wilt aanbieden, raden we hierom aan om in het najaar niet alle bladeren en takjes op te ruimen in de tuin. Verzamel het bij elkaar en maak er een hoopje van en leg het neer in de hoek van je tuin.

 

Als je het écht goed wilt doen, raden we jou aan om een egelhuis te kopen. Egels trekken hier meteen heen met takjes, mos en bladeren waar ze hun nest van maken. In een egelhuis zitten ze niet alleen veilig, maar ook warm en droog!

 

Waar je om moet denken bij het installeren van een egelhuis:

  • Zoek een rustige plek op waar je de egelhuis installeert. Zorg hierbij dat er geen huisdieren bij kunnen komen.

  • Plaats het huisje op een plek waar de egel alle kanten op kan; denk bijvoorbeeld aan een plek in de buurt van een schutting met een egelpoortje. Het is van cruciaal belang dat egels in en uit de tuin kan lopen. Het leefgebied van egels wordt steeds kleiner doordat houtwallen verdwijnen. Daarnaast hebben veel mensen tegenwoordig een strakke en goed onderhouden tuin welke vaak voorzien van schuttingen of hekwerk. Met dit poortje kunnen de beestjes probleemloos van tuin naar tuin lopen.

  • Aanbevolen wordt om het huisje alvast te vullen met droge bladeren. Egels zullen zich hierdoor sneller thuis voelen.

  • Bedek het huisje aan de buitenkant ook met bladeren of tuinturf en leg er vervolgens een stukje gaas overheen. Deze laag zorgt voor extra warmte.

 

 

We hopen dat je door het lezen van deze blog meer kennis hebt gekregen hoe je egeltjes in de tuin kunt verzorgen. Benieuwd naar ons volledig assortiment aan egelmanden, huizen en voer? Klik dan hier!