Organische mest

Biologische en organische meststoffen betekenen niet dat het ten koste gaat van de kwaliteit en de uiteindelijke opbrengst. Organische, biologische meststoffen zorgen voor een meer gecontroleerde groei.
Organische mest, wat is dat nou precies?
Organisch mest kun je in 2 soorten verdelen. Zo heb je 100% organische mest; denk hierbij aan koemest. Dit is niks anders dan mest van kippen, paarden, koeien etc. Dit zorgt voor een gecontroleerde, lange groei. Daarnaast verbetert het de bodemstructuur. De bodem blijft los en luchtig, het neemt beter water op en tegelijkertijd houdt het de voedingsstoffen beter vast. Tuindirect raadt aan om een 100% organische mest te strooien in combinatie met een kalk meststof. Hiermee geef je de grasgroei een extra boost.
Ook bestaat er Organisch-minerale mest. Dit is een combinatie van een organische- en kunstmest. Hierbij werkt het organische mest voor een betere bodemstructuur en de toegevoegde N-P-K meststoffen voor een gecontroleerde groei.
Voor beide soorten geld: naast dat ze milieuvriendelijk zijn, hebben ze beide een langdurige (na)werking. Organische meststoffen zorgen er niet alleen voor dat planten gezonder en mooier worden, maar ook de moestuin en het gazon krijgen er een enorme boost van!
Wanneer organische mest strooien?
Wanneer je het gazon het beste kan bemesten met een organische mest, hangt af van het type mest dat je hebt. Zo heeft Tuindirect specifieke voorjaarsmest zoals de Gazonstart, maar ook najaarsmest en zomermest als bijvoorbeeld de Vital Green. De meest voorkomende soort is de allround mest; deze kunnen het jaarrond gestrooid worden, aangezien je geen gevaar loopt op verbranding. Toch kun je het beste gaan strooien tijdens het groeiseizoen, dus tijdens de maanden maart t/m april. De (gras)planten hebben dan gedurende het hele seizoen een gelijkmatige voedingsstroomtoevoer.
Welke organische meststoffen zijn er?
Tuindirect heeft verschillende soorten organische meststoffen in het assortiment. We gaan ze hieronder nader toelichten:
Voorjaarsmest
Het gazon kan ik het voorjaar wel wat voeding gebruiken. De grasplanten worden tijdens de wintermaanden flink op de proef gesteld. De wortels nemen tijdens de wintermaanden extra veel voedingsstoffen op uit de bodem om goed te kunnen blijven functioneren. Een voorjaarsmest bevat doorgaans een hoog percentage aan stikstof om de groei van het gras weer op gang te helpen tijdens het groeiseizoen.
Zomermest
Zomermest wordt vaak als extra bemesting gestrooid - als vervolg op het voorjaarmest - om de zomer extra goed door te komen. Zomermest bevat vaak een hoog gehalte aan kalium en ijzer voor een extra dichte en sterke grasmat.
Najaarsmest
Om het gazon in de winter 'af te harden' is het van belang dat de grasplanten voldoende kalium en ijzer nodig, zeker wanneer het buiten steeds kouder word en de weersomstandigheden steeds uitdagender. Met een najaarsmest bescherm je het gazon in het najaar en in de winter en heeft je grasmat een streepje voor in het voorjaar.
Hoe vaak organische mest strooien?
Het maakt niet uit of je de planten in de border of het gazon zelf wilt gaan bemesten met organische mest: in beide gevallen kun je het beste twee keer per jaar gaan strooien. Bemest planten bij voorkeur 1x vroeg in het voorjaar en 1x vroeg in de zomer. Herhaal de bemesting met dezelfde meststof. Bemest het gazon in het voorjaar met een allround tuinmest en in het najaar met een najaarsmest.
Organische mest of kunstmest?
Organische mest is beter voor het milieu dan kunstmest. Kunstmest heeft een snellere werking dan organische mest; daarentegen wel een kortere nawerking. Kunstmest stimuleert de grasgroei, maar heeft weinig effect op het verbeteren van de bodemstructuur. Organische mest bevat diverse spoorelementen die het bodemleven wel activeren. Als het gazon er slecht bijligt en je het een snelle groeispurt wil geven, kun je het beste gaan bemesten met een kunstmest met een hoog percentage aan stikstof. Neem bijvoorbeeld de Triferto Stikstof N23. Deze stikstofmest zorgt er voor dat je na de wintermaanden binnen no-time weer een volle, snelgroeiende grasmat krijgt. Daarnaast bevat het product een klein gehalte magnesium welke zorgt voor diepgroene kleur van het gras. Wil je het gazon een gecontroleerde, langdurige stroom aan voeding geven en daarbij ook de bodemstructuur verbeteren? Dan kun je beter kiezen voor een organische mest.