Organische mest

Organische meststoffen zijn meststoffen die volledig gemaakt zijn van natuurlijke ingrediënten afkomstig van planten en dieren. Deze ingrediënten worden gedroogd en samengevoegd tot organische meststoffen en bodemverbeteraars. Als je organische mest gebruikt, zorgt dit voor een geleidelijke en langdurige voeding voor wel 120 dagen.

Wat zijn organische meststoffen?

Organische meststoffen zijn volledig natuurlijke meststoffen die niet alleen je planten en gazon voeden, maar ook het bodemleven! Organische meststoffen bestaan uit natuurlijke materialen van plantaardige en dierlijke oorsprong. Ze worden gebruikt om de bodem te verbeteren en planten van voedingsstoffen te voorzien. In tegenstelling tot synthetische meststoffen, zijn organische meststoffen milieuvriendelijk en bevorderen ze een gezonde bodemkwaliteit. Ze zorgen voor langdurige voeding, waardoor planten geleidelijk aan de benodigde voedingsstoffen ontvangen.

Wat zijn de voordelen van organische meststoffen?

Veel mensen vragen zich af waarom je organische mest moet kopen en waarom dit in veel gevallen meer voordelen oplevert dan kunstmest. Hieronder staan enkele voordelen van het gebruik van organische meststoffen.

Milieuvriendelijk

Organische meststoffen zijn gemaakt van natuurlijke materialen en dragen bij aan een duurzame landbouw. Ze verminderen de belasting van chemische stoffen op het milieu en bevorderen een gezonde ecosystemen.

Bodemgezondheid

Organische meststoffen verbeteren de bodemstructuur en verhogen het organischestofgehalte. Ze bevorderen de groei van nuttige micro-organismen en bodemleven, waardoor de bodemvruchtbaarheid toeneemt.

Langdurige voedingsstroom

Organische meststoffen geven geleidelijk voedingsstoffen vrij in de bodem, waardoor planten over een langere periode worden gevoed. Dit helpt om een gelijkmatige groei en ontwikkeling van planten te bevorderen.

Minder uitspoeling

Organische meststoffen hebben een lagere uitspoeling van voedingsstoffen naar het grondwater in vergelijking met synthetische meststoffen. Dit vermindert het risico op watervervuiling en helpt om de watervoorraden te beschermen.

Veiligheid

Organische meststoffen zijn over het algemeen veiliger in gebruik, zowel voor degenen die ze toepassen als voor het milieu. Ze bevatten geen schadelijke chemische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier.

Verschillende soorten organische meststoffen

Er zijn verschillende soorten organische meststoffen waaruit je kunt kiezen. We kunnen ze onderverdelen in twee categorieën: 100% organische mest en organisch-minerale mest. 100% organische mest bestaat volledig uit natuurlijke materialen, zoals plantaardige en dierlijke stoffen. Een voorbeeld hiervan zijn koemestkorrels. Koemest is een milieuvriendelijk product dat de bodemstructuur verbetert en waardevolle voedingsstoffen aan de grond toevoegt.

Organisch-minerale meststoffen worden zo genoemd omdat ze ten minste 60% organische materialen bevatten. Naast organische stoffen bevatten ze ook een hoog percentage aan minerale NPK-voedingsstoffen. Deze NPK-voeding zorgt ervoor dat gras de belangrijkste voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft. Met een organisch-minerale meststof combineer je als het ware het beste van beide werelden en verrijk je je tuin op een goede manier!

Wat is het verschil tussen organische mest en kunstmest?

Organische meststoffen werken over het algemeen niet zo snel als kunstmeststoffen, maar ze hebben wel een langduriger effect. Dit komt doordat de voedingsstoffen geleidelijk en gecontroleerd aan de plant worden afgegeven. Het belangrijkste verschil is dat organische meststoffen ook waardevolle voedingsstoffen en spoorelementen aan de bodem toevoegen. Hierdoor ontstaat een gezonde bodem die resulteert in een prachtig en weelderig gazon, dat beter bestand is tegen veelvoorkomende ziekten en plagen!

Welke organische meststof moet ik gebruiken?

Organische meststoffen werken doorgaans niet zo snel als kunstmest, maar ze hebben wel een langduriger effect. Dit komt doordat de voedingsstoffen geleidelijk en op een gecontroleerde manier aan de plant worden afgegeven. Het belangrijkste verschil is dat organische meststoffen ook waardevolle voedingsstoffen en spoorelementen aan de bodem toevoegen. Hierdoor ontstaat een gezonde bodem die resulteert in een prachtig en weelderig gazon. Bovendien maakt dit gazon beter stand tegen veelvoorkomende ziekten en plagen, waardoor het er nog mooier uitziet en gezonder blijft!

Organische mest kopen bij Tuindirect

Ben je op zoek naar een topkwaliteit organische meststof? Bij Tuindirect vind je een uitgebreid assortiment in verschillende varianten, formaten en merken! Het maakt niet uit welke organische mest je selecteert, ze hebben allemaal een reputatie opgebouwd als effectieve, milieuvriendelijke oplossingen voor gazons, moestuinen, hagen en nog veel meer. Vertrouw daarom op dé specialist in tuinen! Voor 17:00 besteld is dezelfde dag verzonden.