Wildlife Garden
Multiholk Red Earth
48,95 43,95
Wildlife Garden
Multiholk Green Umber
48,95 43,95
Vogelbescherming Nederland
Nestkast Minnesota Leisteen
19,95 16,95

Houten vogelhuisje kopen

Verrijk je tuin met een houten vogelhuisje. Houten vogelhuisjes zijn veruit de meest populaire vogelhuisjes die we hebben. Deze huisjes vallen goed in de smaak bij mens en dier. Er is altijd wel een plekje vrij in de tuin voor een leuk vogelhuisje! Bekijk ons assortiment aan houten nestkastjes.

Wat zijn houten nestkastjes?

Een houten nestkast is niks anders dan een onderkomen voor vogels. Vogels gebruiken de vogelhuisjes om erin te schuilen bij hevige regenval of tegen de winterse kou. Sommige inheems voorkomende vogels vliegen al voordat de winter begint naar het hoge, warmere noorden. Vogels als koolmezen, roodborstjes, mussen en merels zijn standvogels. Dit houdt in dat ze het hele jaar in ons land verblijven. Dit zijn dan ook vogels die het jaarrond volop gebruik maken van de houten nestkastjes. In het voorjaar maken ze hierin hun nest, om vervolgens eieren te leggen. Tijdens de winter gebruiken dezelfde vogels het houten vogelhuisje om te schuilen.

Voor welke vogels zijn houten nestkastjes geschikt?

Houten nestkastjes zijn verkrijgbaar in veel soorten en maten. Voor elke standvogel hebben wij wel een bijpassend nestkastje. Houd, voordat je een nestkastje aanschaft, rekening met de invliegopening van het nestkastje. De invliegopening is de opening aan de voorkant van het vogelhuisje. Deze verschillen in formaat; het ene vogelhuisje heeft een grotere invliegopening dan de ander. De meest voorkomende invliegopening is een ronde opening van 32 millimeter. Deze nestkastjes zijn geschikt voor grotere mezen, zoals de koolmees. Er zijn zelfs nestkasten met een halfopen invliegopening. Dit zijn doorgaans roodborst nestkastjes. Een tip die we graag willen geven, voordat je een houten nestkast bestelt, is dat je eerst goed bekijkt welke vogels jouw tuin vaak bezoeken. Hierna kan je een weloverwogen keuze maken welk vogelhuisje de grootste kans heeft om daadwerkelijk bewoond te worden. Plaats eventueel een voederhuisje in de buurt van het vogelhuisje. Het is namelijk ook erg belangrijk dat er voldoende vogelvoer in de omgeving van het huisje aanwezig is. 

Houten nestkastje ophangen

Vogels stellen niet alleen eisen aan de invliegopening van vogelhuisjes, maar ook aan de plek waar je het vogelhuisje ophangt. Om de veiligheid van de vogels in je tuin te waarborgen, is het verstandig om het vogelhuisje op een hoogte van ongeveer twee meter te installeren. Zo zorg je ervoor dat huiskatten en andere dieren er niet bij kunnen komen. Plaats het vogelhuisje op een plek waar je goed zicht op hebt, zodat je goed in de gaten kan houden of het huisje al bezet is. Plaats het vogelhuisje niet pal boven het terras, want vogels hebben graag een beetje privacy. Om deze reden is het ook niet verstandig om meerdere vogelhuisjes direct naast elkaar te plaatsen.

Hoe hang je een houten nestkastje op?

Je kunt nestkasten op veel plaatsen ophangen. De meest gebruikelijke manieren om nestkasten op te hangen is aan een schutting of in een boom. Hang de houten nestkast stevig op, zodat deze niet in beweging komt wanneer een vogel er gebruik van maakt. Als je de nestkast graag in een boom wilt ophangen, dan kan je deze het beste rondom de boomstam bevestigen met weerbestendig ijzerdraad. Sommige nestkasten zijn aan de achterkant voorzien van een ophangoog. In dit geval kan je jouw houten nestkast eenvoudig bevestigen met schroeven of spijkers.

Waar kun je een houten nestkastje ophangen?

Zorg ervoor dat je het houten nestkastje op een hoogte van anderhalf tot twee meter ophangt. Installeer het nestkastje op een rustige plek met een vrije invliegroute. Hang de voorkant van het vogelhuisje in noord-, oost- of noordoostelijke richting, zodat het vogelhuisje optimaal beschermd is tegen weersinvloeden. Idealiter hang je het houten nestkastje in de buurt van beplantingen. Denk bijvoorbeeld aan struikgewassen. Dit zijn begroeiingen waar vogels gebruik van maken om hun voedsel te verzamelen.

Voordelen houten nestkastje

Houten vogelhuisjes hebben een natuurlijke, soms landelijke uitstraling waardoor ze goed in de tuin passen, ongeacht de inrichting of stijl ervan. Wanneer je een houten vogelhuis aan de boom installeert, dan zul je meteen merken dat het hout van het vogelhuisje goed samengaat met de boomschors. Een houten vogelhuis is één met de natuur. Kies je voor een houten vogelhuis, dan zijn de mogelijkheden eindeloos. Er zijn ontzettend veel soorten houten vogelhuisjes verkrijgbaar. Zo hebben we koolmees nestkastjes, pimpelmees nestkastjes en winterkoning nestkastjes.

Een bijkomend voordeel van houten vogelhuisjes is dat ze onderhoudsvriendelijk zijn. Vogelhuisjes van hout hebben een lange levensduur. Jaarlijks onderhoud in de vorm van een grote schoonmaakbeurt is voldoende om langdurig plezier te kunnen beleven van je vogelhuis.

Schoonmaken van een houten nestkastje

Het is aan te raden om houten nestkastjes eenmaal per jaar schoon te maken. Dit kun je het beste in het najaar doen. Dan ben je er zeker van dat de jongen zijn uitgevlogen en er geen gebruik meer gemaakt wordt van het nestkastje. Verwijder het oude nest uit het vogelkastje en schrob de binnenkant van het vogelhuisje schoon met heet water. Gebruik hierbij geen chemische schoonmaakmiddelen. Dit is ongezond voor vogels en meestal ook niet bevorderlijk voor het vogelhuisje zelf. Droog het vogelhuisje op voordat je het huisje weer installeert op de gewenste plek.

Houten nestkastje kopen bij Tuindirect

Hou jij ook zo van vogels en wil je ze graag naar je tuin lokken? De kans dat je tuin volop bezocht wordt door vogels is groter met een houten nestkast. Hierin kunnen de vogels hun jongen veilig laten opgroeien. Een houten nestkastje kopen doe je voordelig bij Tuindirect. Wij beschikken over een breed assortiment aan hoogwaardige vogelartikelen. En doordat we alles op voorraad hebben in ons zelfstandige magazijn, kunnen we een snelle levering garanderen. Vandaag besteld, is vandaag verzonden. Dus je kan de vogels zo snel mogelijk op hun wenken bedienen!