Geen producten gevonden...

Nestkastje roodborst

Roodborstjes zijn beschermde zangvogels die van nature voorkomen in Nederland. De roodborst is een geliefde tuinvogel die meteen herkenbaar is aan zijn oranjerood borstje. Hier heeft de vogel dan ook zijn naam aan te danken. De vogels zijn al in de vroege ochtenduurtjes aan het zingen. Hiermee maken ze hun aanwezigheid duidelijk. Door te zingen verdedigen roodborstjes hun territorium. Ze geven als het ware aan dat de leefomgeving van hen is. Roodborstjes komen in grote getallen voor: in bossen, parken maar ook in onze tuinen. Al helemaal wanneer je een tuin hebt met begroeiingen als struiken en kruiden. En niet geheel onbelangrijk: een vogelhuisje en vogelvoer.

 

Roodborstje herkennen

Een roodborstje herkennen

Hoe groot moet een vogelhuisje zijn voor een roodborstje?

Roodborstjes zijn halfholenbroeders. Halfholenbroeders zijn vogelsoorten die graag broeden in een halfopen nestkast. Een vogelhuisje voor roodborsten ziet er dan ook heel anders uit dan bijvoorbeeld een koolmees nestkastje. Waarbij de meeste nestkasten een kleine, ronde invliegopening hebben van 28 tot 32 millimeter, hebben roodborstjes een nestkast met een stuk grotere invliegopening. Roodborstjes vullen de nestkast met resten van bladeren en grassen. De vogelhuisjes zijn speciaal samengesteld op de behoeften van roodborstjes.

Soorten vogelhuisjes voor roodborstjes

Bij Tuindirect kun je mooie houten nestkastjes bestellen. Zo hebben we ook voor roodborstjes een prachtige nestkast in een luxe geschenkverpakking. Ook hebben we nestkastjes in een modern jasje. Wat dacht je bijvoorbeeld van het Vogelhuisje Half van het merk Capi Europe. De Capi vogelhuisjes hebben niet alleen een bijzonder design, maar ze zijn ook nog eens uiterst functioneel. Voor elke tuininrichting hebben wij een passend vogelhuisje voor roodborstjes.

Vogelvoer voor roodborstjes

Het is maar goed dat jonge roodborstjes bruin zijn, anders zouden ze aangevallen worden door hun eigen ouders. Roodborsten claimen namelijk hun territorium door alles en iedereen aan te vallen wat rood van kleur is. Dit helpt ze om te overleven. Roodborstjes verzamelen veel kleine insecten uit de natuur die ze gebruiken om te overleven. Bessen en zaden staan ook op hun menu. Verder houden roodborsten ook van vogelzaden, voedermixen en gedroogde meelwormen. Tijdens de wintermaanden kun je ze trakteren op mezenbollen. Roodborstjes eten hun voedsel het liefst van de grond of van een voedertafel. Het beste is wel om je maaltijd voor vogels te serveren in een voederhuisje. Zo kunnen de roodborstjes veilig en ongestoord genieten van de door jouw aangeboden lekkernijen.

Waar kun je het beste een vogelhuisje voor roodborstjes plaatsen?

Roodborstjes broeden het liefst in een boom; in een inham of holte. Plaats het vogelhuisje voor roodborstjes bij voorkeur in een boom. Je kunt er ook voor kiezen om het vogelhuisje aan een muur te bevestigen. Hang de nestkast niet té hoog op. In tegenstelling tot de meeste andere vogels broeden roodborstjes het liefst laag boven de grond. Zorg er wel voor dat je het nestkastje op een dusdanige hoogte plaats waar huiskatten en andere dieren niet bij kunnen komen. Nestkastjes voor roodborsten hebben dus een open karakter. Plaats het nestkastje in zuid-, oost- of zuidoostelijke richting om te voorkomen dat de roodborstjes gestoord worden door weersinvloeden. Plaats het roodborst kastje op een plek met een vrije en veilige invliegroute. Zo zullen ze binnen no-time opmerken dat ze onderdak kunnen vinden in jouw tuin.

Schoonmaken roodborst nestkastje

Om de levensduur van jouw roodborst nestkastje te verlengen, is het verstandig om deze jaarlijks schoon te maken. De eerste belangrijke vraag is: wanneer kan ik dat het beste doen? Je kunt nestkastjes het beste direct schoonmaken nadat de jonge vogels zijn uitgevlogen. Wacht ongeveer tot midden juli voordat je het nestkastje voor de roodborst schoonmaakt. Zo weet je zeker dat de jonge vogeltjes zijn uitgevlogen. Een ander geschikt moment om het nestkastje schoon te maken is in het najaar.

Je kunt je nestkastje voor roodborstjes het beste schoonmaken met heet water en een borsteltje. Gebruik geen chemische schoonmaakmiddelen. Dit is slecht voor zowel het nestkastje als voor de roodborstjes. Verwijder het bestaande nest uit het nestkastje en reinig het kastje grondig door er heet water in te gieten. Borstel het vogelhuisje grondig uit totdat er geen ongedierte, schimmels en ander vuil meer aanwezig is. Laat het roodborst nestkastje vervolgens helemaal opdrogen voordat je deze weer ophangt.

Vogelkastje roodborstje kopen bij Tuindirect

Bij ons ben je aan het juiste adres voor leuke vogelkastjes voor roodborstjes. Wij hebben een gedeelde passie: een passie voor vogels! Laat je verrassen door ons breed aanbod vogelhuisjes, vogelvoer, eekhoornhuisjes, uilenkasten en nog veel meer. Tuindirect heeft alles zelf op voorraad liggen, zodat de vogelspullen snel geleverd kunnen worden. Bestel veilig en voordelig online op de webshop van Tuindirect.

Vogelhuisjes voor andere vogels

Naast vogelhuisjes voor de roodborst hebben we ook vogelhuisjes voor andere halfholenbroeders. Wat dacht je bijvoorbeeld van nestkastjes voor winterkoninkjes? Deze huisjes lijken erg veel op die van de roodborst. De meeste vogelhuisjes voor winterkoninkjes kunnen dan ook gewoon bewoond worden door roodborstjes. Naast huisjes voor halfholenbroeders hebben we ook vogelhuisjes voor mezen. We hebben onder andere nestkastjes voor koolmezen en nestkastjes voor pimpelmezen. Kortom, voor elke vogelsoort die voorkomt in Nederland hebben wij een geschikt huisje in ons assortiment.