Geen producten gevonden...

Uilenkasten

Het zijn prachtige vogels, maar helaas komen we ze bijna nooit tegen. Uilen zijn namelijk echte nachtdieren. Overdag zijn ze dus niet bepaald actief. Maar 's nachts dus wel! En dan voeren ze nuttige taken uit. Uilen zijn onder andere de natuurlijke vijanden van muizen en ratten. Zo vreten ze hier wel 5000 (!) per jaar van op. Indirect gaan deze prachtige, fascinerende vogels dus plagen tegen.

Waarom een uilenkast plaatsen?

We zien uilen niet zo vaak, maar dit betekent niet dat ze onze hulp niet kunnen gebruiken! Uilen hebben ook een nestel- en schuilplaats nodig. Helaas wordt het voor uilen steeds lastiger om een geschikt plekje te vinden. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat woningen steeds beter geïsoleerd worden. Het gevolg hiervan is dat uilen meer moeite hebben om een geschikt plekje in kieren/holtes te vinden. Uilen zijn natuurlijk ook veel te vinden in bosrijke omgevingen. Echter, door de verstedelijking neemt het aantal hectare bossen in Nederland ook jaarlijks af. Helaas heeft dit een negatief effect op de populatie van uilen. Voordat het te laat is, kun je uilen nu een handje helpen door een uilenkast in je tuin of omgeving te plaatsen!

Waar uilenkast ophangen?

Waar de uilenkast het beste opgehangen kan worden, hangt volledig af van de uilsoort. Zo kan de kast van de steenuil het beste gehangen worden op een plek waar de zon niet volledig schijnt. Het liefst in de (half)schaduw. De steenuilkast kun je vastmaken aan de gevel, schuur of boom. De kast van de kerkuil kan het beste opgehangen worden op zolder of aan de nok van een schuur of tuinhuisje. De bosuil wil zijn kast het liefst in een bosrijke omgeving hebben, verstopt tussen de bomen. Alle uilenkasten hang je op een hoogte tussen de 3 en 5 meter. Het is belangrijk dat uilenkasten in een rustige omgeving worden opgehangen.

Wanneer uilenkast ophangen?

De meeste uilen leggen in de maanden april en mei eieren. De gemiddelde broedtijd bedraagt zo'n 3 tot 4 weken. De jongen verlaten vervolgens al vrij snel hun nest. Meestal blijven ze na geboorte ongeveer een maand lang in hun nest. Daarom is het belangrijk dat de uilenkast al vroeg in het voorjaar is geïnstalleerd. Het beste moment om een uilenkast op te hangen, is in het najaar. Uilen kunnen dan alvast wennen aan hun nestelplek. Ze kunnen er vervolgens in de wintermaanden al volop gebruik van maken als schuilplaats. 

Uilenkast kopen

Uilen zijn er in verschillende groottes. De meest voorkomende uilsoorten in Nederland zijn de steenuil, kerkuil en bosuil. Onze uilenkasten zijn allemaal specifiek bestemd voor een bepaalde uilsoort. Zoek dit dus van te voren goed uit. Je kunt er voor kiezen om zelf een uilenkast te maken, maar dit moet wel heel secuur gebeuren, aangezien je met verschillende factoren rekening dient te houden. Je zou dan van te voren een bouwtekening van de uilenkast moeten maken. Je kunt natuurlijk ook gewoon een uilenkast kopen. Dan ben je er ten slotte altijd zeker van dat je een geschikte woning hebt die voldoet aan alle eisen van de uil!