Wildlife Garden
Multiholk Green Umber
59,95

Nestkastje pimpelmees kopen

De pimpelmees is een mees die door heel Europa veelvoudig voorkomt. Het is een echte bosvogel die vaak te zien is in de buurt van bomen en begroeiingen. Pimpelmezen passen zich echter makkelijk aan, waardoor ze ook in parken en tuinen huisvesten. Pimpelmezen lijken op het eerste gezicht vrij veel op koolmezen. Toch verschillen deze tuinvogels van elkaar. Waarbij de koolmees een glanzend zwarte kop heeft, heeft de pimpelmees een blauwe kop. Pimpelmezen hebben een geel buikje en blauwe veren. Op de foto hieronder kun je het verschil duidelijk zien!

 

pimpelmees en een koolmees naast elkaar

De verschillen tussen links de pimpelmees en rechts de koolmees

Wat is een pimpelmezen nestkast?

Pimpelmezen zijn progressieve vogels die niet bang zijn voor een nieuwe leefomgeving, als er voldoende groen en voedsel in de buurt is. Je kunt pimpelmezen helpen door het plaatsen van een nestkast. Pimpelmezen broeden graag in nestkasten. Met een vogelhuisje in de buurt zullen de vogels zich ongetwijfeld sneller thuis voelen. Pimpelmees nestkasten zijn kleine huisjes waar vogels zich in terug kunnen trekken om beschutting te vinden, te schuilen en om te broeden.

Wat is de meest ideale invliegopening voor pimpelmezen?

De nestkastjes voor koolmezen hebben doorgaans een invliegopening van slechts 27 millimeter. Hierdoor bieden de kastjes ook een veilig onderkomen voor andere kleine mezen als de zwarte mees, kuifmees, glanskop en matkop. Je kunt er ook voor kiezen om een nestkast met een invliegopening van 28 tot 30 millimeter op te hangen. Je verkleint dan wel de kans dat pimpelmezen de nestkast zullen bewonen. Dit komt doordat dit gangbare formaten zijn waar veel meer tuinvogels op afkomen als mussen en koolmezen. Wil je de kans dat pimpelmezen de nestkast bewonen vergroten? Kies dan een nestkast met een invliegopening van 27 millimeter.

Soorten vogelhuisjes voor pimpelmezen

We hebben veel vogelhuisjes in ons assortiment die speciaal ontwikkeld zijn voor pimpelmezen. Zoveel, dat we ze helaas niet allemaal in het zonnetje kunnen zetten. We hebben voor het gemak de drie meest populaire soorten voor je op een rijtje gezet.

  1. Esschert Design Diapositief pimpelmezennestkast. Dit nestkastje is meer dan een houten nestkastje. Dit houten vogelhuisje van Esschert Design is namelijk voorzien van een prachtig silhouet in de vorm van een pimpelmees. Met een invliegopening van 27 millimeter biedt dit vogelhuisje optimaal bescherming; door weer en wind!

  2. Wildlife Garden Multiholk WG118. Met dit vogelhuisje-en-voederhuisje-in-1 bied je pimpelmezen onderdak in stijl. De Multiholk is een karakteristiek vogelhuisje in een Zweeds jasje. Door zijn functionaliteit is dit vogelhuisje al meermaals in de prijzen gevallen. Het slimme ontwerp maakt het mogelijk om het vogelhuisje met een aantal verschuivingen in de winter om te toveren tot voederhuis.

  3. VBN Nestkast Little Rock. De naam doet het al vermoeden. Dit is een nestkast die speciaal ontwikkeld is voor kleine mezen. Deze nestkast, die is ontwikkeld in samenwerking met Vogelbescherming Nederland, heeft een invliegopening van 26 millimeter en is daardoor ook toegankelijk voor winterkoninkjes. Het vogelhuisje heeft een basic look dat is afgewerkt met een donkergroen dakje. Echt zo’n huisje die in iedere tuin past!

Wist je dat we nog veel meer leuke vogelhuisjes hebben? Neem gerust een kijkje naar wat ons assortiment verder te bieden heeft.

Vogelvoer voor pimpelmezen

Pimpelmezen zijn gevarieerde eters die je blij kan maken met allerlei maaltijden. Tijdens het voorjaar en de zomer kan je ze eiwitrijk vogelvoer aanbieden, bijvoorbeeld in de vorm van gedroogde meelwormen. Gedurende de wintermaanden kan je de vogels bijvoeren met krachtvoer. Pimpelmeesjes zijn dol op vogelzaden, mezenbollen en pinda’s. Wanneer je dit vogelvoer aanbiedt, zul je ze ongetwijfeld zien genieten van hun maaltijd. Let er wel op dat je het voer niet in de netjes laat. Pimpelmezen zijn dan wel behendige vogels, maar er bestaat altijd het gevaar dat de vogeltjes in het netje verstrikt raken. Serveer het vogelvoer dan ook altijd in een voederhuisje, voedersilo of vetbolhouder. Welk voedersysteem je het beste kunt gebruiken, hangt af van het soort voer dat je gebruikt.

Ophangen nestkast pimpelmees

Het is van belang dat de nestkast niet klakkeloos in de tuin wordt opgehangen. Probeer zoveel mogelijk rekening te houden met de wensen van de pimpelmees. Het is natuurlijk altijd maar de vraag of nestkasten bewoond worden. Maar als je de volgende stappen in acht neemt, dan heb je er in ieder geval alles aan gedaan om een leefbare omgeving in te richten voor de pimpelmees.

Waar kun je het beste een vogelhuisje voor pimpelmezen ophangen?

Plaats het vogelhuisje op een rustige en als het kan beschutte plek, uit de zon of regenzijde. Plaats de ingang van het huisje in noord-, oost- of noordoostelijke richting. Zorg ervoor dat de pimpelmees het nestkastje veilig kan betreden door een vrije invliegroute te garanderen. Oftewel: een invliegroute zonder obstakels als bomen, takken en andere begroeiingen. Installeer het vogelhuisje op veilige hoogte van ongeveer twee meter, zodat huiskatten en andere dieren de pimpelmees niet kan verstoren. Als je meerdere vogelhuisjes ophangt, is het af te raden om de kastjes pal naast elkaar te plaatsen. Pimpelmezen houden onderling graag gepaste afstand van elkaar. Probeer minimaal drie meter afstand tussen de vogelhuisjes te houden.

Wanneer hang je een pimpelmees nestkast op?

De beste periode om pimpelmees nestkastjes op te hangen is het najaar. Zo kunnen ze alvast kennismaken en rustig wennen aan hun nieuwe woning. En tijdens de winter kunnen de mezen al gebruik maken van de nestkast door erin te schuilen. Eén plus één is twee. Wanneer de pimpelmees aan het eind van het jaar al gebruik heeft gemaakt van het vogelhuisje, dan is de kans zeer groot dat ze in het voorjaar terugkeren om een nestje te bouwen en te broeden.

Schoonmaken pimpelmezen nestkast

Voor het behoud van jouw nestkast is het bevorderlijk om deze jaarlijks een grote schoonmaakbeurt te geven. Hetzelfde geldt ook voor een pimpelmees nestkast. Voor vogels is het een stuk fijner om te wonen in een geordende ruimte. Het is slechts een kleine moeite om de nestkast schoon te maken, maar je hebt er veel profijt van!

Hoe maak je een vogelhuisje voor pimpelmezen schoon?

Voor het schoonmaken van een pimpelmees vogelhuis heb je heet water en een borsteltje nodig. Deinstalleer allereerst het vogelhuisje. Laat heet water in het huisje stromen, zodat vlooien, insecten en ander ongedierte vernietigd worden. Verwijder het oude vogelnestje uit het huisje en schrob vervolgens de binnenkant van het huisje schoon met een borsteltje. Laat het vogelhuisje ten slotte opdrogen totdat deze helemaal droog is. Meer hoef je niet te doen! Je kunt het huisje nu weer ophangen. Doe dit bij voorkeur op dezelfde plek als voorheen.

Wanneer maak je een vogelhuisje voor pimpelmezen schoon?

Het beste moment om het vogelhuisje voor pimpelmezen schoon te maken is meteen na het uitvliegen van de jongen. Jonge pimpelmezen vliegen vaak voor het eerst uit rond eind juli/ in de loop van de maand augustus. Wanneer je het vogelhuisje eind augustus of begin september gaat schoonmaken, ben je er zeker van dat het huisje niet meer bewoond wordt. Het najaar is doorgaans een uitstekende maand om vogelhuisjes schoon te maken.

Nestkastje pimpelmees kopen bij Tuindirect

Ben je op zoek naar een geschikt nestkastje voor de pimpelmees? Wij bieden ze aan in verschillende maten en vormen. Maak van jouw tuin een vogelparadijs met vogelartikelen. Je snapt het inmiddels wel: we hebben keuze, heel veel keuze! We versturen de artikelen vanuit ons zelfstandig magazijn, zodat we onze klanten snel kunnen bedienen. Genoeg redenen om jouw pimpelmees nestkast te bestellen bij Tuindirect.

Vogelhuisjes voor andere vogels

We hebben allerlei vogelhuisjes voor kleine mezen als de pimpelmees, kuifmees, staartmees en de rest. Ook voor grotere mezen hebben we geschikte vogelhuisjes. Zo hebben we ook koolmees nestkastjes. Andere veelvoorkomende tuinvogels mogen ook niet vergeten worden. Dat doen we dan ook zeker niet. We hebben namelijk ook roodborst nestkastjes en winterkoning nestkastjes in ons portfolio. Zo kunnen we nog wel even doorgaan, want ook voor zwaluwnestkasten en mussenvilla’s ben je bij ons aan het juiste adres.