Geen producten gevonden...

Egelhuisjes

Waarom een egelhuisje kopen?

Egels hebben het vandaag de dag steeds lastiger om ongestoord de winter door te komen. Er zijn steeds minder geschikte plekken voor egels om te kunnen overwinteren. Dit heeft onder andere te maken met de verstedelijking. Egels kunnen dus wel wat hulp gebruiken en jij kan ze daarbij helpen! Met een egelhuisje help je onze gestekelde vrienden de winter door en bescherm je ze tegen hun vijanden als vossen en dassen.

Tijdens de wintermaanden en het vroege voorjaar worden egels geteisterd door koude temperaturen en nattigheid. De huisjes worden gebruikt als nest- en schuilplaats. Een egelhuisje dient als veilige schuilplaats tegen onder andere vossen en dassen. Kortom, met het aanschaffen van een egelhuisje is de kans op overleving van egels een stuk groter! Daarnaast zijn egels uiterst handige beestjes om in de tuin te hebben. Zo eten ze vervelende insecten als rupsen, slakken en maden op. Deze insecten kunnen voor bladziekten en andere gebreken zorgen in het gazon en in de tuin. Met het aanschaffen van een egelhuisje hoef je wellicht geen insectenverdelger meer te kopen. 

Waar kun je het beste een egelhuisje plaatsen?

We raden aan om het egelhuisje op een rustige, afgesloten plek te plaatsen. Om te voorkomen dat de ondergrond vochtig wordt, zou je er voor kunnen kiezen om het huisje op een kleine verhoging te zetten. Je kunt ook droge bladeren en snippers als opvulling gebruiken. Denk er hierbij wel om dat het materiaal droog moet zijn! Wanneer de egels zich vestigen, zullen ze altijd (indien nodig) zelf nog op zoek gaan naar geschikt nestmateriaal. We snappen dat het best aantrekkelijk is om het egelhuisje aan de voorkant richting je huis te plaatsen. Toch raden we aan om de opening te plaatsen aan de 'onbewoonde' kant, zodat je de beestjes niet afschrikt door onverwachte bewegingen of andere signalen.

Wanneer een egelhuisje plaatsen?

Een egelhuisje is het jaarrond uiterst nuttig! Egels houden vanaf oktober tot maart hun winterslaap. Het beste is om het huisje dus net voor deze periode te plaatsen. Je kunt de hele winter lang door het huisje installeren, aangezien het nog wel eens wil voor komen dat sommige egels tijdens de winter van nestplaats wisselen.  

Vanaf maart tot september, wanneer de egels uit hun winterslaap komen, hebben vrouwtjes-egels een schuilplaats nodig waar ze hun jongen kunnen grootbrengen. De jongen worden tussen mei en september geboren. Het komt regelmatig voor dat een vrouwtjesegel 2x een nest heeft van zo'n 2 tot 7 jongen. Kortom, het maakt niet perse uit wanneer je het egelhuisje installeert, aangezien egels jouw hulp het hele jaar door wel kunnen gebruiken. Des te sneller, des te beter!

Hoe zelf een egelhuisje maken?

Je kunt er ook voor kiezen om zelf een egelhuis te gaan maken. Wanneer je zelf een huisje maakt, is het belangrijk dat je onbehandeld hout gebruikt, waar geen giftige stoffen in gemengd zijn. Je kunt voor het maken van een egelhuis een bouwtekening gebruiken welke in grote aantallen vindbaar zijn op het internet. De meest voorkomende, zelfgemaakte egelhuisjes zijn gemaakt met behulp van een oud kistje of met een mand van bijvoorbeeld wilgentakken. Egels stellen hun privacy zeer op prijs! Denk er tijdens het maken van je eigen egelhuis dus goed om dat je de juiste materialen gebruikt om het egelhuis voldoende te camoufleren. Denk aan materialen als dakpannen, hout, (wilgen)takken en lagen met bladeren. Maak het egelhuisje waterdicht en vul het op met bladeren en andere natuurlijke materialen, zodat egels zich snel thuis zullen voelen en voldoende warmte hebben.

Egelhuisje Natuurmonumenten

Tuindirect heeft een breed assortiment aan egelhuisjes- en mandjes. Zowel natuurlijke looks als houten huisjes. Help onze stekelige vriendjes eenvoudig met een van onze nest/schuilplaatsen! Eén van onze persoonlijke favorieten zijn de egelhuisjes van Natuurmonumenten. Natuurmonumenten levert niet alleen egelhuisjes van hoge kwaliteit die precies voorzien in de wensen en behoeften van egels, maar ze zetten ook daadwerkelijk stappen om de natuur zo goed mogelijk te beschermen. Wanneer je een egelhuisje van Natuurmonumenten koopt, draag jij ook bij aan het herstellen en uitbreiden van natuur en landschap.