Zorgen voor onze gevleugelde vrienden
16/10/2019 - 13:11

Zorgen voor onze gevleugelde vrienden

De wintertijd komt er weer aan, dit betekent voor de vogels dat het steeds moeilijker wordt om aan voedsel te komen. Het is dus een zware tijd voor de vogels, daarom kunnen ze wel een steuntje in de rug gebruiken. Maak daarom je tuin winterklaar en zorg voor onze gevleugelde vrienden! 

Vogels lopen in de winter flink wat energie mis door weersomstandigheden (denk bijvoorbeeld aan sneeuwval). Ze verzamelen simpelweg een stuk minder voedsel. Echter is energie voor vogels van cruciaal belang om hun lichaamstemperatuur van maar liefst (40!) graden Celsius op peil te houden. Jij kan hier een handje bij meehelpen. Je kunt van jouw tuin een vogelvriendelijke tuin creëren, dat volledig winterklaar is!

Zorg eerst voor een leefbare omgeving voor de vogels! 

Vogels nestelen zich alleen in omgevingen waar voldoende voedsel- en nestmogelijkheden zijn. Dit is echter in vele woonwijken niet het geval. Jij kan hier verandering in brengen! Er zijn vele vogel- en voederhuisjes. Hieronder een aantal opties:

Nestkasten

Vogels zoeken in je tuin naar een plek waar ze veilig kunnen broeden. Nestkastjes zijn er te krijgen in verschillende soorten en afmetingen. Voor elk soort vogel is er een op maat gemaakte nestkast. Het is dus eerst belangrijk om te weten welke vogels je tuin bezoeken, voordat je een nestkast aanschaft. Zorg bij het ophangen van nestkasten dat je ze op een veilige plek hangt. Dit wil zeggen: een rustige plek, en op ooghoogte om katten en andere (huis)dieren te vermijden. 

Voederhuisjes

Tuindirect biedt verscheidene voederhuisjes aan. Verschillende afmetingen, in de vorm van een paal met daaraan (decoratieve) haken om het voedsel aan op te hangen. Door de verschillende haken heb je de mogelijkheid om diverse soorten voer aan te bieden voor vogels. Er zullen daarom ook verschillende soorten vogels op af komen. Er zijn ook voederhuisjes inclusief een vogelbadje. Je geeft de vogels dan ook nog de mogelijkheid om te badderen en drinken.

Koolmezen tegen de eikenprocessierups

Afgelopen zomer hebben we veel last gehad van die vervelende eikenprocessierups. Echter blijkt het dat koolmezen deze rupsen eten! Door meer koolmezen aan te trekken, heb je zo een natuurlijke vijand van de rups in de buurt en dus lang niet zoveel last meer. Oftewel: nog een reden om een nestkast aan te schaffen!

Vogels voeren: Wat en hoe?

Om de vogels het jaarrond te voorzien van voedsel, hebben we verschillende soorten vogelvoer. In de winter, wanneer het leven uit de bodem verdwijnt en er geen bessen en dergelijke meer groeien, is het extra belangrijk om zelf in actie te komen. In de winterperiode kunnen de vogels energie en calorierijke voeding goed gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vetbollen, pindaslingers en vogelpindakaas. Je kunt natuurlijk ook altijd 4-seizoenen vogelvoer aanschaffen. Kortom, genoeg mogelijkheden om de vogels te voorzien van de juiste voeding.

Maar hoe moet deze voeding nou op de juiste manier tentoongesteld worden, zodat de vogels er optimaal van kunnen profiteren?

Er zijn verschillende geschikte plekken. Waar je eerst aan moet denken is of de plek veilig genoeg is. Kan de vogel snel vluchten in bijvoorbeeld een haag wanneer ze in gevaar zijn?

Wanneer je beschikt over een vogelhuisje of nestkastje, zorg dan dat je het huisje/kastje op dusdanige hoogte installeert, dat er geen katten of andere huisdieren bij kunnen komen. Een van de beste manieren is om het op ooghoogte te installeren, er kunnen zo geen dieren bij, en je kan zelf optimaal genieten van de vogels!

TIP! Zet een bakje water buiten voor de vogels. Vogels gebruiken dit nog wel eens als bad; zorg hierbij wel dat het water met enige regelmaat word ververst.