Born in Sweden
Nam Nam Voederhuis
124,95 75,00
Dobar Wildlife
Vogelvoederstation 'Picknick'
15,95 11,95
Esschert Design
Vetbolhouder op paal
10,95 5,00
Esschert Design
Muurvoedertafel met rieten dak
11,95 7,50
Wildlife Garden
Multiholk Green Umber
48,95 43,95
Eva Solo
Vogelvoederbak Hangend
38,95 25,00
Vogelbescherming Nederland
VBN Silopaal - Zwart
15,95
Wildlife Garden
Multiholk Red Earth
48,95 43,95
Esschert Design
Diapositief muurvoedertafel
14,95 7,50
Dobar Wildlife
Nestkast en voederstation 2-in-1
29,95 22,95
Esschert Design
Vetbollenautomaat
7,95 5,00
Esschert Design
Vetblokhouder
8,95 4,95

Voederhuisje kopen

Je tuinvogels op een juiste manier voeden? Serveer de maaltijd dan in een voederhuisje! Door het vogelvoer in een voederhuisje te serveren, kunnen tuinvogels veilig en ongestoord genieten van een maaltijd. Het hele jaar door!

Wat is een voederhuisje?

Met een vogelvoederhuisje help je tuinvogels het hele jaar door. Een gevuld voederhuisje komt extra goed van pas wanneer de temperatuur tot onder het vriespunt zakt. Met het plaatsen van een voederhuisje kun je tuinvogels voorzien van vogelvoer. Tijdens de wintermaanden kan het voor vogels een groots karwei zijn om aan voldoende voeding te komen. Het gaat dan dubbel op: enerzijds gaat de lichaamstemperatuur drastisch omlaag en anderzijds is voedsel steeds moeilijker te vinden. Al helemaal wanneer er een flink pak sneeuw ligt. Ook in de zomer kan het geen kwaad om vogels wat bij te voeren. Tijdens de prille zomermaanden zijn vogels namelijk actief aan het zoeken naar voedsel voor hun jongen. Vogels zijn dan wel zelfvoorzienend, maar hulp is natuurlijk altijd welkom. Hulp kun je bieden door simpelweg een vogelvoederhuisje met heerlijke lekkernijen te plaatsen.

Soorten voederhuisjes

Je tuinvogels op de juiste manier voeden? Dat kan met een voederhuisje. Waar je wel rekening mee zou moeten houden, is dat er verschillende vogelvoederhuisjes zijn die elk ‘gespecialiseerd’ zijn in het opslaan van een bepaald soort vogelvoer. Denk bijvoorbeeld aan een vetbolhouder. Dit is een voedersysteem dat uitsluitend geschikt is voor vetbollen en dus niet voor losse, dunne vogelzaden. Je hebt ook een verschil tussen een voederhuisje voor kleine vogels en grote vogels.

Voederhuisje hangend

Hangende voederhuisjes zijn ideaal en komen het meeste voor. Mocht je weinig ruimte hebben in de tuin, of op je balkon, dan zijn hangende voederhuisjes ideaal!

Hangende voederhuisjes nemen weinig ruimte in beslag. Hangende voederhuisjes kun je op een subtiele manier in je omgeving plaatsen. Of je het huisje nu aan een boom hangt, of bevestigd aan de muur: de mogelijkheden zijn eindeloos!

Vetbolhouder

Vetbollen, of mezenbollen, zijn caloriebommen die zeer goed in de smaak vallen bij tuinvogels. Het is een typische winterse snack die boordevol energie en vitaminen zit. Onze vetbollen bestaan voor 100% uit dierlijke vetten; ze zijn dus ook nog eens hartstikke gezond! Als je vetbollen serveert, dan kun je deze het beste in een vetbolhouder stoppen. Niet alleen omdat je dan meerdere vetbollen tegelijk kunt aanbieden, maar ook omdat je dan geen netjes hoeft te gebruiken. We adviseren onze klanten altijd om mezenbollen zonder net te serveren. Laat je de vetbol in het netje, dan loopt het vogeltje gevaar dat die daarin verstrikt raakt. Dit is levensgevaarlijk en dat risico wil je liever niet nemen. Een vetbolhouder is dan ook dé oplossing voor het aanbieden van deze gewilde snack.

Pindakaaspothouder

Waar je vogels wel niet allemaal blij mee kan maken! Een pot pindakaas. Nee, dit is geen pindakaas die jij en ik wel eens op ons broodje smeren. Er zit een belangrijk verschil tussen vogelpindakaas en pindakaas voor menselijke consumptie. Vogelpindakaas bevat ongebrande pinda’s. Bovendien zijn ze zoutloos. Vogelpindakaas is een calorie- en olierijke snack die je gemakkelijk kan aanbieden in een pindakaaspothouder. De naam verklapt het al, in een pindakaaspothouder kun je vogelpindakaas stoppen. Je kunt het vervolgens eenvoudig op een plek ophangen waar geen (huis)dieren bij kunnen komen.

Voederhuisjes op paal

Een altijd handige manier om vogels te voeren is door het aan te bieden in een voederhuisje op paal. Een dusdanig voederhuisje is echt van alle gemakken voorzien! De voederplaats is automatisch op een veilige hoogte, waar (huis)dieren niet snel bij kunnen komen. Vogels kunnen veilig gebruikmaken van vogelhuisjes op een voet. Het voer blijft lang vers, doordat de voederplek is afgeschermd door het afdakje. Een voederhuisje op paal ook goed toegankelijk, aangezien vogels het vogelhuisje van alle hoeken kunnen binnenvliegen. Ten slotte, ook niet geheel onbelangrijk: voederhuisjes op een standaard geven een landelijke uitstraling aan je tuin. Kortom, het geeft je buitenplaats inrichting en veel gezelschap van leuke vogels.

Raamvoederhuisje

Wil jij op de eerste rang genieten van vogels die aan het smikkelen zijn van jouw vogelvoer? Met een raamvoederhuisje heb je er echt het beste zicht op! Een raamvoederhuisje is transparant, dus je kunt precies zien wat er allemaal gebeurt. Zelfs wanneer je achterovergeleund in je luie stoel ligt, kun je een blik werpen op het raamvoederhuisje. Dit voederhuisje kun je namelijk rechtstreeks aan je raam ophangen door het te bevestigen met de meegeleverde zuignappen. In een raamvoederhuisje kun je eenvoudig vogelzaden en strooivoer gooien door het dakje te openen.

Wat voor soort vogelvoer moet er in een voederhuisje?

We hebben veel soorten vogelvoer in ons assortiment, maar niet elk voer past in elk voederhuisje. Strooivoer stop je bijvoorbeeld niet in een vetbolhouder. Fijne vogelzaden, zoals 4-seizoenen strooivoer en zonnebloempitten, kunnen het beste in een voedersilo gestopt worden. Onder voedersilo’s maken we nog onderscheid tussen silo’s voor zaden en silo’s voor noten. De voedersilo voor zaden is volledig afgesloten, waardoor het vogelvoer niet uit de silo kan vallen. De silo’s voor noten zijn vaak afgerasterd met gaas en kleine mazen. Hierdoor kunnen de vogels de pinda’s en andere noten rechtstreeks uit de silo halen, zonder dat deze er meteen uitvallen. Vogels weten er wel raad mee! Naast voedersilo’s zijn er ook voederhuizen op een poot verkrijgbaar. Deze voederhuisjes hebben meestal een grote plateau waar allerlei soorten vogelvoer op aangeboden kan worden. Meestal biedt zo’n voederhuis ook de mogelijkheid om vetvoer als mezenbollen en kokosnoten op te hangen.

Vogelvoer kopen in de zomer versus de winter

Vogelvoer kopen in de zomer versus de winter kan een heel andere ervaring zijn. In de zomermaanden, wanneer de natuur in volle bloei staat, zijn er overvloedige voedselbronnen voor vogels. Met een overvloed aan insecten, bessen en zaden in de omgeving, hebben vogels vaak geen extra voedsel nodig. Dit betekent dat de vraag naar vogelvoer in de zomer meestal lager is.

In de winter daarentegen kan het landschap kaal en bar zijn, waardoor vogels het moeilijker hebben om voedsel te vinden. De vorst heeft veel insecten doen verdwijnen, en bessen en zaden zijn schaarser geworden. Vogels hebben in deze periode extra voeding nodig om hun energie op peil te houden en warm te blijven. Het kopen van vogelvoer in de winter is dan ook essentieel voor hun overleven.

Waarom komen er geen vogels in mijn voedershuisje?

De reden hiervan kan variëren. Hieronder zullen we enkele voorbeelden opnoemen:

  • Nog onontdekt. Vogels moeten eerst je voederhuisje weten te vinden voordat deze grondig gebruikt zal worden. Het kan dus even duren voordat de vogels doorhebben dat ze een nieuwe voederplek hebben gekregen in jouw tuin!
  • Verkeerde locatie. Het kan zijn dat je de verkeerde plek hebt uitgekozen voor een voedershuisje. Als de plek te druk is of als er te veel verkeer voorbij raast, zal het huisje nooit een populaire plek worden onder vogels. Zorg ervoor dat de vogels zich veilig voelen zodat ze zich zo snel mogelijk thuis kunnen voelen.

  • Verkeerde grootte. Een voederhuisje voor kleine vogeltjes moet niet toegankelijk zijn voor grotere vogels. Daarom heb je een verschil in grootte voor verschillende vogels. Houd hier rekening mee wanneer je een voederhuisje aanschaft.
     
  • Verkeerd soort voedsel. Het voedsel dat je aanbiedt, trekt bepaalde rassen en soorten vogels aan. Als je bijvoorbeeld mussen wil trekken, of juist spechten, verdiep je dan in het specifieke voer voor dit soort vogels.

  • Concurrentie. Heeft de buurman ook een voedershuisje? En de buurvrouw daarnaast ook? Dan heb je simpelweg concurrentie! Zie het als een populaire straat vol restaurants. Wanneer je keuze hebt, is de noodzaak er niet om dagelijks langs te komen. Dit noemen we dus simpelweg een luxeprobleem!

  • Verstoring. Het kan zijn dat roofdieren in de buurt zijn, zoals katten, honden of grote vogels. Des te minder roofdieren, des te meer vogels zich vertrouwd zullen voelen in jouw tuin.

Waar plaats je een voerhuisje?

Kies allereerst een open, beschutte plek waar vogels ongestoord kunnen eten zonder dat ze worden lastig gevallen door andere dieren. Vogels stellen hun privacy op prijs, maar het voederhuisje moet natuurlijk wel goed zichtbaar zijn. Houd dan ook altijd een veilige hoogte aan van ongeveer twee meter. Plaats het voederhuisje bijvoorbeeld in de border. Mocht het nodig zijn dat vogels toch op de vlucht slaan tijdens een dreigende situatie, dan kunnen ze snel schuilen in de beplatingen. Een andere geschikte plek om een voederhuisje op te hangen is in de buurt van een meidoorn- of bramenstruik. Hier kunnen vogels eenvoudig en snel een tussenlanding maken.

Hoe groot mag een vogelhuisje zijn?

Hoe groter het vogelhuisje, des te meer vogelvoer je tegelijkertijd aan kunt bieden. En des te meer vogelsoorten naar je tuin toe komen. Desondanks hoeft een vogelhuisje niet per se groot te zijn. Zeker zelfgemaakte, grote vogelhuisjes kunnen kwetsbaar zijn tijdens storm of andere extreme weersomstandigheden. Het is voor vogels fijn dat ze hun pootjes goed kunnen strekken in het vogelhuisje, maar ze zullen niet meer ruimte gebruiken dan dat ze nodig hebben. Ben je van plan om een vogelnestkastje te plaatsen, kijk dan van tevoren wat een gangbare maat is. Voor vogels is klein en knus zelfs beter, aangezien een kleine ruimte warmer blijft dan een grote ruimte.

Voederhuisje kopen bij Tuindirect

Een vijfgangenmenu serveer je niet op de grond, maar in een bijpassend voederhuisje. Serveer je vogel maaltijden op de juiste manier; met een vogel voederhuisje! Voederhuisjes zijn bij Tuindirect verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Vogelvoederhuisjes bestel je voordelig en veilig online bij Tuindirect, dé webshop die je bezoekt voor kwaliteitsproducten op gebied van vogels en andere tuindieren.