Een zoutwater zwembad of toch een chloorwater zwembad?
22/06/2021 - 11:41

Een zoutwater zwembad of toch een chloorwater zwembad?

Het is belangrijk dat er gezwommen wordt in schoon en vooral veilig zwembadwater. Om het zo veilig mogelijk te krijgen moet water gedesinfecteerd worden om de algen en bacteriën te doden, dit gebeurt door middel van het gebruik van chloor of zout. Maar wat is nu precies het verschil en - de belangrijkste vraag - wat is beter? 

Chloorwater zwembad

Een zwembad met chloor wordt het ontsmet met chemische chloor wat manueel toegevoegd kan worden door bijvoorbeeld korrels of tabletten, of automatische doseer installaties met behulp van vloeibaar chloor. Chloor wordt over het algemeen het meeste gebruikt als middel om zwembaden en spa's schoon te houden; maar het is belangrijk om te weten dat chloor alleen effectief werkt wanneer de pH waarde van het water goed is. De beste pH waarde ligt tussen de 7.2 en 7.6.

Chloorwaardes

De ideale chloorwaarde van zwembadwater schommelt tussen de 1 à 1,5 mg per liter water. Wanneer de waarde te hoog is, dan is de kans groot dat je last krijgt van een sterke chloorgeur, rode ogen en huidirritatie. Een te lage waarde zorgt voor groen water, algen en bacteriën. Het is dus belangrijk om te weten wat de waarde is van het water. De hoeveelheid van het meten verschilt per situatie: ga je elke dag het zwembad in? Dan is het normaal om dagelijks de chloorwaarde te controleren. Mocht je je zwembad níet iedere dag gebruiken, dan raden wij aan om het minstens één keer per week te testen. Dit doe je met een pH test kit. 

Zoutwater zwembad

Laat je niet afschrikken door het woord 'zout', want een zoutwater zwembad smaakt echt niet als de zee en heeft slechts een milde zoute smaak. Een zwembad met zout water wordt gereinigd met speciaal zwembadzout. Dit wordt dan ook toegevoegd aan een zout water systeem wat het vervolgens omzet in chloor. Het komt erop neer dat een zoutwater zwembad óók chloor bevat, echter wordt dit gemaakt op een natuurlijke wijze zonder chemicaliën.

Wanneer moet ik zout toevoegen?

Het zwembadzout kan 1x per jaar rechtstreeks toegevoegd worden aan het zwembadwater. Het water zal eerst door de filter stromen en dan door het zoutwater systeem. Het natrium wordt van de chloride gescheiden door middel van zoutelektrolyse. Hierdoor krijg je natuurlijk chloor waardoor het water wordt gedesinfecteerd. Als de chloride is uitgewerkt, gaat het zich weer binden met het natrium en wordt het hele proces opnieuw gestart. 

Kan ik switchen van chloor naar zout? Of andersom?

Dat kan zeker! Om van een chloor zwembad naar een zoutwater zwembad te gaan hoef je slechts kleine stappen te ondernemen zoals het eventuele vervangen van ijzeren onderdelen om corrosie te voorkomen. Zout kan toegevoegd worden aan het zwembad en het toevoegen van chloor kan stoppen. Een zoutelectrolyse aanschaffen is vaak de volgende stap. 

Wat moet ik kiezen?

Op basis van de informatie ligt het aan jouw persoonlijke voorkeur. Een zout water systeem is niet goedkoop, dus als dat niet binnen je budget valt, dan is een zwembad met chemische chloor een betere keuze. 

Snelle tip: je verdient de investeringskosten van een apparaat geleidelijk terug door lagere onderhoudskosten per jaar. 

Wil je genieten van zachter en gezonder water? Dan kies je voor een zoutwater zwembad. Naast dat het beter is voor je huid, haar en ogen, is het ook prettiger voor mensen met bijvoorbeeld eczeem. Echter is het wel zo dat een zoutwater zwembad niet zo gezond is voor bijvoorbeeld een aluminium ladder of trap of andere onderdelen van metaal door roestvorming. 

 

Korte feiten op een rijtje

Chloor

Zout

Geen aanschaf zout water systeem

Geen rode ogen of jeukende huid

Geen roestvorming op ijzeren delen

Minder onderhoud

Geen zoute smaak aan het water

Badkleding blijft mooi

   

Risico op huidirritatie en rode ogen

 Aanschaf zout water systeem

Sterke chloorgeur

Roestvorming op ijzeren/aluminium delen

Meer onderhoud

Zoute smaak aan het water