Zo maak je zelf de mooiste droogbloem boeketten!
06/05/2021 - 12:17

Zo maak je zelf de mooiste droogbloem boeketten!

 

Inhoudsopgave

Droogbloemen zijn weer helemaal terug van weggeweest! Vanaf de jaren '30 kwamen de gedroogde bloemen in opmars in Nederland en in de jaren '80 bereikte het haar absolute hoogtepunt: bijna elk huishouden had hun eigen droogboeket in de kamer staan. Inmiddels kunnen we ook nú niet meer om de 'kunstwerkjes' heen, want droogbloemen zijn weer super trendy! Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat we anno 2021 - door de coronamaatregelingen - meer tijd doorbrengen in huis dan normaal. Of je het huis nou opfleurt met (geur)kaarsjes of mooie bloemen: je wilt er natuurlijk wel voor zorgen dat je een extra gezellige sfeer creëert in deze bizarre coronatijden.

Duurzaamheid is een andere drijfveer waarom mensen tegenwoordig steeds vaker droogbloemen kopen (of zelf zaaien). Duurzaamheid wordt tegenwoordig een steeds meer bepalende factor bij zowel consumenten als bedrijven. Zo ook bij Graszaaddirect. We proberen mensen in actie te zetten om zelf droogbloemen te gaan zaaien, in plaats van telkens nieuwe bloemen aan te schaffen. Droogbloemen zijn namelijk ontzettend duurzaam, aangezien ze gemiddeld wel 1 jaar (!) lang houdbaar zijn. Dat is natuurlijk aanzienlijk langer dan een verse bloemenboeket die ongeveer 10 dagen lang goed blijft. Wanneer je droogbloemen bestelt, verminder je dus je CO2-voetafdruk. Een echte win-win situatie dus, want het scheelt niet alleen in je portemonnee, maar je draagt ook nog eens je steentje bij aan een beter milieu!

 

Wat zijn droogbloemen?

 

Het klinkt allemaal heel positief, maar we kunnen ons voorstellen dat je jezelf afvraagt: wat zijn droogbloemen nou eigenlijk precies? Het is niks anders dan een verzamelnaam voor alle natuurlijke, (gedroogde) decoraties als gedroogde bloemen, granen en grassen. Je kunt deze 'droogdecoraties' in de winkel kopen, maar je kan ze ook van begin af aan zelf gaan zaaien en drogen. Zo hebben wij onze eigen samengestelde droogbloemenmengsel in ons assortiment. Dit mengsel is erg gevarieerd en kleurrijk. We hebben echt overal rekening mee gehouden! Ze zijn geschikt om te zaaien op alle grondsoorten zodat ook jij de droogbloemen gewoon achter in je tuin kan zaaien. Hoe je dat het beste aanpakt, zullen we uitgebreid uitleggen.

 

 

Hoe maak je helemaal zelf een droogboeket?

 

Zelf bloemen drogen vergt best wat geduld. Maar het is absoluut een hele leuke tijdsbesteding, zeker in de tijden van corona! Ben jij van plan om zelf droogbloemen te gaan zaaien? Lees dan eens het stappenplan door.

1. Zoek allereerst een geschikt plekje op in de tuin. Belangrijk is dat je een plekje uitzoekt in de tuin waar minimaal een dagdeel de zon schijnt. 

2. Vervolgens begin je met de bodem. Verwijder allereerst onkruiden en andere begroeiingen. Zorg er - net al bij het zaaien van graszaad - eerst voor de je de bodem bewerkt. Het is van belang dat de bodem vochtig en opgewarmd is zodat de bloemzaden goed contact maken met de grond. Druk de zaadjes goed aan - of meng deze met zand of een bodemverbeteraar.  Een geschikt moment om bloemen te zaaien is in het najaar, aangezien de bodem dan nog goed opgewarmd is en er tijdens deze periode van het jaar met enige regelmaat een regenbui valt. Vermijd liever de hete zomermaanden.

3. Nu is het tijd om te zaaien. Je kunt dit het beste met de hand uitstrooien. De verschillende bloemsoorten hebben allemaal hun eigen vormen en groottes, hierom raden we het af om de zaden aan te zaaien met een strooiwagen/zaaimachine. Bloemenzaden dienen zeer dun gezaaid te worden (gemiddeld 1 gram per m²). Houdt deze aanbevolen zaaidichtheid zo goed aan om een zo mooi mogelijk resultaat te krijgen. Zaai net als met graszaad, zowel in de lengte als in de breedte. Hark de bloemzaden vervolgens licht in de grond.

4. Afwachten maar! Bepaalde bloemsoorten kunnen binnen een aantal weken al opkomen, indien de temperatuur en bodemvochtigheid in orde zijn. Als het gedurende een lange periode droog is, is het verstandig om het bloemenveldje zo nu en dan even goed te bewateren. 

5. De laatste stap: het drogen van de bloemen. Verzamel de bloemen en hang ze ondersteboven op. Verwijder de onderste blaadjes en vermijdt contact tussen de bloemen. Hang ze in een donkere, vochtige ruimte (bijvoorbeeld op zolder of in de kelder) of leg ze simpelweg in een kartonnen doos en geef het even een aantal weken de tijd totdat ze volledig gedroogd zijn.

Droogbloemen decoraties

 

Het leuke aan droogbloemen is dat je er eindeloos mee kunt variëren. De creatievelingen onder ons kunnen allerlei leuke knutselarijen maken. We hebben een lijstje samengesteld met een aantal leuke voorbeelden wat je met de droogbloemen kunt doen.

  • Gedroogde bloemen in een lijst. Geef je bloemen een podium door ze in een dubbelzijdige lijst te stoppen. Je beschermt hier niet alleen de bloemen zelf mee, maar ze worden ook nog eens mooi tentoongesteld.





  • Stop de droogbloemen in een bijpassende vaas. Of je nou voor een transparante, zwarte of oud Hollandse vaas kiest: je geeft het boeket een extra chique uitstraling. Tevens is het ook erg leuk om weg te geven als cadeau. Een mooi boeket in een stijlvolle vaas is een leuke toevoeging aan elke woonkamer!

  • Stop een gedroogde bloem in een transparant telefoonhoesje. Je ziet het steeds vaker voorbijkomen en wij snappen dat wel, het is namelijk erg origineel  een echte eyecatcher!

  • Ontdek de schoonheid van geperste bloemen. Maak de mooiste creaties door de droogbloemen in een bloemenpers te stoppen. De pers drukt de bloemen plat zodat ze gebruikt kunnen worden om in te lijsten of om op kaartjes of iets dergelijks mee te versieren.

  • Maak een mooie krans van de bloemen of hang de droogbloemen simpelweg aan de muur. 

 


Droogbloemen kopen

 

Ben je na het lezen van deze blog enthousiast geworden en wil je zelf droogbloemen zaaien en drogen? Dat kan met één van onze topmengsels! Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. We helpen u graag met het uitzoeken van een passend mengsel.