Waarom is het bekalken van je tuin zo belangrijk?
17/05/2021 - 12:49

Waarom is het bekalken van je tuin zo belangrijk?

Iedereen wil graag een mooie tuin. Een groene grasmat met een dichte zode en een kleurrijke border. Helaas is dit niet vanzelfsprekend; er moet het een en andere gebeuren om de tuin optimaal te onderhouden. Kalk strooien is een belangrijke en onmisbare handeling voor een groene, gezonde tuin. 

Wanneer kalk op het gazon strooien?

Het geheim van een mooi gazon is een goede bodemstructuur. Het bodemleven wordt beïnvloed door de pH-waarde van de bodem. De ideale pH-waarde van gazons en kalkminnende planten als bijvoorbeeld de buxus liggen tussen de 6.0 en 7.0. Dit betekent dat er regelmatig bekalkt moet worden voor een luchtige en voedzame bodem. Het liefst 2x per jaar. Bij voorkeur vroeg in het voorjaar en in het najaar. Korrelkalk kun je eigenlijk wel het hele jaar door strooien. Zelfs in de winter als het gazon bedekt is met sneeuw. Kalk zorgt er voor dat sneeuw extra snel smelt. Het water zorgt er dan voor dat de kalk extra snel is opgelost.

Hoeveel kalk strooien?

Wanneer de bodem te zuur wordt, bestaat de kans dat er kale plekken in het gazon ontstaan. De (gras)planten nemen op een gegeven moment minder goed voedingsstoffen op uit de bodem waardoor ze slap worden, geel kleuren of zelfs afsterven. Wanneer je teveel kalk strooit heeft dit óók een nadelig effect op de voedselopname van de planten. Het is dus belangrijk om te weten hoeveel kalk je moet strooien. Over het algemeen geldt de regel: per 1-1.5 kilogram kalk 10 m² strooien. Lees het strooiadvies op de verpakking voordat je gaat strooien voor een optimaal resultaat. 

Tip! Voor een doelgerichte bemesting van de buxus raden we aan om DCM Meststof Buxus te strooien. Deze buxusmest bevat naast kalk ook magnesium en zeewierkalk voor een dichte buxus met groene blaadjes.

Waarom een kalkmeststof noodzakelijk is voor een mooie tuin:

  1. Brengt de pH-waarde op peil voor een gezonde, luchtige bodemstructuur
  2. Doordat de bodem gezond is, nemen de wortelen de voedingsstoffen makkelijker en sneller op
  3. Kalk heeft een indirecte werking tegen mos en onkruid.

 

Veel kalkmeststoffen zijn voorzien van een percentage magnesium. Magnesium zorgt voor een frisse, donkergroene kleur aan het gazon en blad.

Aangeraden wordt om, na het bekalken (indien dit vroeg in het voorjaar is gebeurt), gazonmest te strooien als vervolgstap. Hiermee breng je de belangrijkste voedingsstoffen (N-P-K) van het gazon weer op pijl. 

Soorten kalkmeststof

Graszaaddirect heeft verschillende soorten kalk meststoffen in het assortiment. We maken onderscheidt tussen de volgende soorten.

  • Korrelkalk. De naam doet het al vermoeden. Deze korreltjes hebben de grote van een doperwt. Deze heldere, harde kalk lost langzaam op in de bodem.
  • Poederkalk. Lost snel op maar is niet altijd even makkelijk toe te passen. Afgeraden wordt om dit niet te strooien tijdens winderige dagen.
  • Cocolietenkalk. Kalk bestaand uit skeletten van fossiele algen. Lost erg snel op.

Hieronder een top 5 van onze bestverkochte kalk meststoffen:

Voordat je begint met strooien...

Even een aantal tips van ons op een rijtje!

checkmark Elk gazon is uniek. Voor het maken van hét perfecte strooischema raden we aan om vroeg in het voorjaar een bodemtest te houden.

checkmark Voor een evenwichtige spreiding van de kalkkorrels raden we aan om deze aan te brengen door middel van een strooiwagen of handstrooier.

checkmark Er zijn ook bepaalde planten welke het juist WEL goed doen op een zure grond. Denk bijvoorbeeld aan Rhododendron, hortensia's en Azelea's. Vermijdt in dit geval het strooien van kalk. Maar kies in plaats daarvan voor een specifieke mest.