Gratis verzenden is niet gratis
02/01/2020 - 09:46

Gratis verzenden is niet gratis

In begin november 2019 maakte PostNL bekend dat de verzend tarieven gewijzigd gaan worden in 2020. Zo betaal je vanaf januari 2020 meer voor een postzegel als voorheen. Voor ons is dat natuurlijk niet van belang. Voor ons zijn de pakkettarieven het interessantst; deze gaan voor het eerst in 5½ jaar verhoogd worden (PostNL, 2019). Het tarief gaat van € 6,95 naar € 7,25, wat een stijging is van 4,3%.

Het is met deze reden dat wij hebben besloten om per 1 januari 2020 gratis verzending af te schaffen op onze webshops en dat de standaard verzendkosten € 6,95 bedraagt. Doordat de online bestellingen enorm zijn toegenomen, zijn de kosten voor ons enorm gestegen. Daarnaast zijn de meeste producten die wij aanbieden zware producten, wat duurder is in transportkosten. Omdat de transportkosten dusdanig hoger worden, betekent het dat er verandering in prijzen komen. 

Wij hechten als bedrijf enorm veel waarde aan eerlijkheid en wij geloven er dan ook in om zo eerlijk mogelijk te zijn tegenover jullie, de consument.

'Het gaat niet om de bestemming maar om de reis er naartoe...'

Als wij eerlijk zijn, dan zien wij in ons eigen individuele koopgedrag óók liever 'gratis verzending' staan, maar het is natuurlijk nooit echt gratis. Denk bijvoorbeeld ook aan webshops die verzendkosten verdisconteren in de prijzen van producten.

Laten we een route van bestelling tot levering op een simpele manier doorlopen: een order wordt aangemaakt, uit het magazijn gepakt door één van onze werknemers en vervolgens wordt deze ingepakt in een doos. Deze doos wordt op een container gezet en opgehaald door een vrachtwagenchauffeur van PostNL. Vervolgens wordt het pakketje naar het depot gebracht, waarna hij wordt gesorteerd en meegegeven met een pakketbezorger die naar het juiste huis of afhaalpunt rijdt. Voordat de consument het pakket in handen heeft, heeft het pakket een hele reis achter de rug met behulp van mens en machine.

Al deze handelingen maakt het onmogelijk om verzending gratis aan te bieden, wanneer er hard werk gedaan wordt door verscheidene mensen door het hele land.


Keuze

De verzendtarieven gaan veranderen door PostNL en wij hebben - na lang nadenken – besloten om daarin mee te gaan. Door verzendkosten te rekenen voor alle bestellingen, ongeacht de waarde van het totaal bedrag, hoeven wij de kosten van onze aangeboden producten niet te veranderen om te compenseren met de tariefstijging. 

Wij danken jullie voor jullie begrip en hopen jullie in 2020 weer te zien!

 

Bronnen

PostNL. (2019, 4 november). PostNL maakt tarieven voor 2020 bekend. Geraadpleegd van https://www.postnl.nl/over-postnl/pers-nieuws/persberichten/2019/postnl-maakt-tarieven-voor-2020-bekend.html