Haal meer uit je balkon of kleine tuin!
10/06/2021 - 10:51

Haal meer uit je balkon of kleine tuin!

Woon jij in een woning met een balkon? Of heb je een tuin met beperkte ruimte? En vind je deze maar een beetje saai? Fleur de ruimte die je wel hebt dan op met bloemen en planten. Bloemen en planten geven, de ruimte die je hebt, geur en kleur. Maar geur en kleur is niet het enige voordeel dat er is...

Geur en kleur

Bloemen en planten hebben elk een eigen unieke geur en kleur. En ja, wie houd er nu niet van vrolijke kleuren in de tuin of op het balkon? Er zijn genoeg bloemenmengsels voor je tuin om uit te kiezen. Mengsels zoals balkonbloemenmengsels groeien tot maximaal 50 cm en zijn ideaal voor plantenbakken en potten. Mengsels zoals deze groeien in allerlei bonte kleuren. Van de blauwkleurige kleine pimpernel tot aan de witte margriet. Fleur je tuintje of balkon op met kleuren als blauw, geel, wit, paar, oranje en meer...

Blije bijtjes en vlindertjes

Bloemen trekken allerlei nuttige beestjes aan. Vlinders en bijen ontbreken hier niet bij. Hoe leuk zou het zijn om elke keer kleurrijke vlinders te zien. Met bloemen en planten in je tuin kan dit realiteit worden. Ook de bijen zullen blij zijn met jouw kleuren en geuren oase. Deze nuttige werkertjes bestuiven er op los. En niet alleen jouw bloemen en plantjes, maar ook de bloemen en planten in de omgeving. Zo draag jij bij aan een kleurrijke omgeving vol biodiversiteit en gezonde planten. En bijen helpen je ook met je aardbeien-, komkommer en andere moestuinplantjes. Doordat zij deze ook bestuiven is je opbrengst nog groter! Vlindermengsels en bijenmengsels zijn hier ideaal voor. Ook balkonmengsels hebben bloemen waar zowel vlinders als bijen van houden. 

Witte bloem en bij

Wist je ook dat...

…bijen maar liefst vijf uur per dag slapen. Bijen hebben geen vast slaappatroon. Hierdoor zijn ze soms te vinden tussen de bloemen terwijl ze een dutje doen. Schattig toch? Sommige bijen slapen graag samen en houden daarbij elkaars pootjes vast. Zo'n romantisch beeld is het ideale fotomomentje. Maar pas wel op dat je ze niet per ongeluk wakker maakt.

Geen nare insecten

Er zijn veel bloemen die ideaal zijn voor tuin en balkon. Het afrikaantje is één die daar absoluut niet aan mag ontbreken. Dit vrolijk geel/oranje bloemetje ziet er niet alleen leuk uit; het is ook een heel functioneel plantje. De soorten Tagetes beschermen namelijk de andere (moestuin)planten en bloemen in je tuin. Dit bloemetje is de natuurlijke bescherming tegen bodemaaltjes en bladluizen. Ook beschermt het tegen slakken die, net als bodemaaltjes en bladluis, de bloemen en planten zouden aanvreten. Je zou ze altijd een handje kunnen helpen met een beetje extra bescherming.

Afrikaantje met bijtje

En wist je dat...

…de Tagetes ook wel bekend staat als 'het stinkertje'. Niet omdat ze niet lekker ruiken hoor! Veel vervelende insecten zoals mieren en muggen houden simpelweg niet van de geur die dit bloemetje afgeeft. Zo hou je je tuin of balkon op een natuurlijke manier vrij van deze nare beestjes. 

Zelf zaaien

De meeste bloemen kan je zelf verpotten. Maar je kan ze ook zelf gaan zaaien. Zo heb jij je eigen gemaakte tuin helemaal zelf versiert. Eenjarige bloemenmengsels kunnen van april tot september gezaaid worden. Het meest ideale moment om te zaaien zit dan toch tussen april en juni. Wanneer je tussen die maanden zaait dan kan je het langste genieten van een mooie, bloeiende tuin of balkon. Laat begonnen? Dat is geen enkel probleem. Er zijn genoeg bloemsoorten die nog tot ver in de zomer gezaaid kunnen worden. Ook zijn er genoeg bloemen die ook in het najaar bloeien. 

Bloemenzaad wordt altijd dun uitgestrooid. Voor optimaal resultaat kan je de grond nog een keer lichtjes harken. In een bloembak kan dat prima met een handharkje. Ook is het aan te raden om de grond +/- 2 week lang na het zaaien regelmatig vochtig te houden.

Een eigen oase

Je wilt natuurlijk ook een plekje voor jezelf naast het creëren van een oase aan geur, kleur en nuttige beestjes. Er zijn verschillende tuinsets die ideaal zijn voor de kleine tuin of op een balkon. Denk aan een leuk bistro setje of een hangstoel. Er zijn genoeg opties om lekker in jouw zelf gemaakte oase te genieten van het mooie weer. 

Enthousiast geworden?

Enthousiast geworden na het lezen van deze blog? Heb je misschien al wel zin gekregen om zelf je kleine tuintje of balkon op te fleuren? Of heb je misschien vragen over bloemenmengsels neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Wij helpen je graag op weg om het ideale mengsel te vinden voor jouw behoeften.