Gevleugelde buren gezocht...
25/11/2022 - 14:35

Gevleugelde buren gezocht...

Een prachtig leegstaand huis met uitzicht op de voedersilo. Je moet een gekke vogel zijn als je daar niet wilt wonen. Dus kom maar naar huis... mus! Ben jij ook op zoek naar nieuwe gevleugelde buren? Dan ben je bij ons natuurlijk aan het juiste adres, maar nu moet je nog een mooi vogelhuisje kiezen. Geen zorgen je leest hier alles over verschillende type nestkasten en waarom nieuwe buurtjes nog niet zo'n gek idee is. 

Inhoudsopgave

Waarom hang je een nestkast op?

Vogelhuisjes of nestkasten zijn ervoor bedoeld om vogels te laten nestelen. Maar ze worden ook gebruikt om te schuilen tegen bijvoorbeeld slechte weersomstandigheden en roofdieren. Bijna het hele jaar zal een nestkast wel bewoond zijn door vogels. Veel vogels verhuizen weer wanneer hun jongen zijn uitgevlogen. Tuinvogels zullen dus altijd wel op de markt zijn voor een nieuw huisje. En dat betekend voor jou natuurlijk dat je elk jaar nieuwe buren kunt hebben. 

Vogelhuisje - Voor warmte en veiligheid

Vogelhuisje - Voor warmte en veiligheid

Het is dus enorm zinvol om nestkasten op te hangen in de tuin, niet alleen zodat de vogels de winter doorgeholpen worden, maar ook omdat je in het volgend voorjaar misschien kans kan maken op broedende vogels in jouw tuin! Naast dat het natuurlijk leuk is om naar vogels te kijken, helpen zij op hun beurt weer om van bepaalde insecten af te komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de eikenprocessierups. Toch handig zo'n buurman!

Hoe kies je een nest kast?

Nestkasten zijn er in verschillende vormen en maten. Ze zijn speciaal gemaakt voor bepaalde soorten vogels, zoals bijvoorbeeld mussen of mezen. Het is dus belangrijk om eerst te weten welke vogels jouw tuin bezoeken voordat er een nestkast opgehangen wordt! Dit kun je gemakkelijk doen door te kijken welke vogels rondvliegen in jouw omgeving. Maar je kunt ook gemakkelijk opzoeken welke vogels in elke regio voorkomen. Zo koop je bijvoorbeeld niet een nestkast voor een bepaalde vogel die niet zo vaak in jouw omgeving voorkomt. Gelukkig zijn vogels nog best flexibel. Zolang de invliegopening groot of klein genoeg is, zullen meerdere vogelsoorten een huisbezichtiging komen doen. 

Waar en wanneer kun je het beste een nestkast ophangen?

Net als woningen voor ons geldt ook voor onze gevleugelde vrienden: "locatie, locatie, locatie". De perfecte locatie maakt namelijk een groot verschil. Zorg voor het ophangen van een nestkast en dat het op een veilige en rustige plek gebeurt. Bij voorkeur hang je deze op ooghoogte om katten en andere huis- of roofdieren te vermijden. Wil je dus de meest ideale hoogte kiezen? Kies dan voor een plekje op 1,5 tot 2 meter hoog. Het nestkastje moet uit de wind, regen en zon hangen en het is het beste dat de plek in de buurt van beplanting is zodat dit voor beschutting kan zorgen. Heb je een klimop of andere klimplant op de gevel of schutting? Dan kan je deze er bijvoorbeeld tussen hangen. Zorg er dan wel voor dat er niks voor de vliegopening komt te hangen.

Vogelhuisjes - Vogelstraatje

Tip: als je van plan bent om meerdere nestkasten te plaatsen, zorg ervoor dat er genoeg ruimte tussen zit. Dit is belangrijk want vogels zijn territoriaal in de broedperiode. Voor sommige vogelsoorten moet er zelfs 10 meter per nestkast tussen zitten. Dit geldt trouwens niet voor huismussen en andere koloniebroeders. Deze wonen juist het liefst allemaal bij elkaar in de buurt. 

In principe kun je het hele jaar door een nestkastje, vogelhuisje of ander vogelgerelateerd product in je tuin zetten. Toch is de meest ideale tijd om een vogelhuisje op te hangen aan het begin van de herfst. Tijdens deze tijd zijn de jongen al uitgevlogen en op zoek naar een schuilplaats voor de komende winter. Je kunt natuurlijk ook vlak voor de lente een nestkastje ophangen. Tijdens deze periode gaan veel vogels op zoek naar een partner voordat het broedseizoen aanbreekt. 

Welke type nestkasten zijn er?

Er zijn enorm veel type nestkasten. Vaak zijn deze kenmerkend vernoemd naar de vogelsoort waarvoor deze zijn bedoeld. Denk hierbij aan een mussenvilla of een zwaluwnest. Maar daarnaast zijn er allerlei vormen, kleuren, maten en materialen. Zo zijn er houten nestkasten, maar ook kunststof nestkasten, geverfde nestkasten of nestkasten die je zelf in elkaar kunt zetten. Er is voor iedere persoon en vogel wel een nestkast die perfect bij elkaar passen. 

Nestkasten kopen bij Tuindirect!

Ben je overtuigd om een vogelhuisje of nestkastje op te hangen? Dan ben je ook bij ons aan het juiste adres om een leuk huisje te bestellen. Om het je nog makkelijker te maken hebben wij een selectie samengesteld van de populairste nestkasten op dit moment. Zo kun je nog sneller een keuze maken. Of klik hier om ons hele assortiment aan nestkasten te bekijken.

En bestel je op werkdagen voor 17:00 uur? Dan verzenden we je bestelling dezelfde dag nog! Op die manier heb je jouw nieuwe vogelhuisje al razendsnel in huis!

Nestkast gekocht? Zo onderhoud je de nestkast!

Aan het einde van de zomer zal de nestkast leeg komen te staan. Dan is het wel zo netjes om deze vast woonklaar te maken voor de volgende bewoners. Gelukkig zijn de meeste nestkasten en vogelhuizen enorm gemakkelijk schoon te maken. Door weer en wind zal de kast wat vies worden en ook aan de binnenkant kan er het een en ander schoon gemaakt worden. Moeilijk? Het is het meest simpele klusje dat er is. Het enige wat je hoeft te doen is de binnen en buitenzijdes schoon te schrobben met warm water en een sponsje. Vervolgens kun je deze in de zon laten drogen en weer op zijn plek hangen. Nu kunnen de volgende bewoners in een spic en span huisje intrekken. 

Zoals je kunt zien zijn er allerlei soorten nestkasten in verschillende kleuren en stijlen. Voor elke tuin is er wel een nestkast te vinden die er precies bij past! Alvast veel plezier bij de housewarming party gewenst!