Capi Europe
Vlinderhuisje
€17,95
Esschert Design
Doe het zelf insectenhotel - KG153
€24,95 €21,95
Natuurmonumenten
Insectenhotel Suraj
€42,95
Esschert Design
Diapositief bijenhuis
€16,95 €11,95
Esschert Design
Bijenhuis Vierkant - WA54
€12,95 €8,95
Capi Europe
Bijenhotel
€24,95
Esschert Design
Driehoekig Insectenhotel WA36
€10,95 €7,95
Natuurmonumenten
Insectenhuis Sol
€29,95
Natuurmonumenten
Insecten Sinne
€46,95
Buzzy Birds
Insectenkast met scheef dakje
€14,95 €9,95
Natuurmonumenten
Insectenhuis Suvan
€24,95
CJ Wildlife
Insectenhuis Santiago
€9,95
ECOstyle
Insectenhotel nuttige insecten
€36,95 €32,95
CJ Wildlife
Insectenhuis Tortuga
€9,95
Natuurmonumenten
Insectenhuis Soleil
€64,95

Insectenhotels

Hier vind je verschillende insectenhotels in diverse kleuren maten! Insecten vervullen vele taken in onze tuinen. Zo bestuiven ze bloemen en planten en fungeren ze als natuurlijke ongediertebestrijders doordat 

Wat is een insectenhotel nou eigenlijk?

Klanten stellen ons vaak de vraag: Zo'n insectenhotel, wat is dat nou eigenlijk? Een insectenhotel is niks anders dan een schuilplaats waar verschillende nuttige insecten, bijen en lieveheersbeestjes zich zullen nestelen en overwinteren. Met een van onze vijf sterren hotels help je de insecten - die het de laatste jaren al erg moeilijk hebben - enorm. Tevens help je jouw omgeving mee aan extra diversiteit door de verschillende 'kamers' die voor verschillende beestjes bestemd zijn.

Waar insectenhotel plaatsen?

Tuindirect heeft verschillende soorten insectenhotels: zo hebben we hotels die je kunt ophangen aan een muur of wand. Je kunt de hotel natuurlijk ook gewoon op het balkon of terras plaatsen. Een aantal dingen waar je rekening mee moet houden, tijdens het zoeken van een geschikte plaats:

  1. Voor een goede 'opkomst', wordt aangeraden om de insectenhotel op een zon-, wind- en regenvrije plek neer te zetten. Daarnaast helpt het om het hotel te plaatsen in de buurt van een bloemenrijke plek. 
  2. Aangeraden wordt om insectenhotels op kniehoogte te bevestigen (+/- een halve meter). Een hotel kan tot 2 meter hoog opgehangen worden.
  3. Plaats het insectenhotel bij voorkeur op met de voorkant gericht naar het zuiden, zuidwesten of zuidoosten.

Voorkom de volgende veelgemaakte fouten:

  1. Verf het hotel niet; de geur van verf stoot insecten af.
  2. Berg het hotel in de winter niet op, maar laat deze het jaarrond hangen. Anders worden de nuttige insecten vroegtijdig uit hun nest gedreven. Dat is natuurlijk niet de bedoeling!
  3. Maak het insectenhotel niet om de haverklap schoon. Hiermee verstoor je de natuur en zullen de meeste insecten het hotel vermijden.

Wanneer een insectenhotel ophangen?

Je kunt een insectenhotel het hele jaar door ophangen. Meestal duurt het even een tijdje voordat de insecten het doorhebben. Vooral in de zomer hebben de insecten al snel door dat ze kunnen overnachten in een insectenhotel. Laat het hotel in de winter op dezelfde plek staan, anders loop je de kans dat insecten onnatuurlijk vroeg uitkomen en het niet zullen overleven tijdens de wintermaanden.

Waarom een insectenhotel kopen?

Naast dat je de insecten helpt, helpen ze jou ook! Zo eten de gaasvliegen en lieveheersbeestjes vervelende bladluizen, trips en wolluizen op. Daarnaast zullen diverse wilde bijen het hotel betreden. Deze bijen leggen hun eitjes in het voorjaar en plaatsen deze in één van de vele dunne buisjes in het hotel. Wanneer de temperaturen stijgen, worden de bijen actief. Ze gaan dan op zoek naar bloemen om hunzelf van voedsel te voorzien. Tijdens dit proces vliegt de bij van bloem naar bloem met stuifmeel tussen de pootjes. Dit stuifmeel zorgt er voor dat vruchten en planten goed groeien.

Insectenhotel schoonmaken

In principe is het niet nodig om insectenhotels grondig te reinigen. Behandel je insectenhotel niet met verf, olie en andere stoffen die niet in de natuur voorkomen. Je schrikt de insecten hiermee af waardoor ze niet snel meer terug zullen keren in het hotel. Is je insectenhotel toch wel toe aan een schoonmaakbeurt? Gebruik dan uitsluitend helder water.

Zelf een insectenhotel maken

Je kunt er ook voor kiezen om zelf een insectenhotel te maken. Zo hebben we een doe-het-zelf pakket in ons assortiment, namelijk het insectenhotel van Esschert Design. Dit hotelletje kan je helemaal zelf in elkaar timmeren en lijmen. Je kunt natuurlijk ook alle benodigdheden los bestellen om vervolgens je eigen, unieke insectenhotel te bouwen. In onze blog 'Zo maak je eenvoudig en snel een insectenhotel' leggen we uit welke materialen je nodig hebt en hoe je te werk moet gaan.

Er is bijna altijd wel wat te beleven met een insectenhotel in de tuin of op het balkon!  

Insectenhotel groot

Wil je een breed scala aan nuttige insecten als hommels, bijen, vlinders, lieveheersbeestjes en gaasvliegen een onderdak bieden? Met het Insectenhotel Groot van Esschert Design biedt je de nuttige insecten in je tuin een luxe onderdak aan. Dit grote insectenhotel is voorzien van 5 (!) verschillende kamers en is gemaakt van natuurlijke materialen.