Egelhuisjes

Gardman
Egel Woning
€28,95 €22,95
Natuurmonumenten
NM Egelhuis
€66,95 €62,95
Wildlife World
Egelhuis Origineel Hout
€99,95
Natuurmonumenten
Egelmand - groot deluxe
€25,95 €23,95
Wildlife World
Egelhuis Iglo
€35,95
Esschert Design
Egelhuis
€31,95 €27,95
Esschert Design
Egelmand WA06
€18,45 €16,95
Wildlife World
Egelhuis Wicken Fen
€51,95
Esschert Design
Egelpoort - WA73
€5,75 €4,45
Natuurmonumenten
Egelmand - groot
€17,95
Dobar Wildlife
Egelhuis met 2 ingangen
€59,95 €54,95
Dobar Wildlife
Egelhuis met groen dak
€27,95
Natuurmonumenten
Egelmand - vierkant
€19,95

Egelhuisjes

Waarom een egelhuis aanschaffen?

Tijdens de wintermaanden en het vroege voorjaar, worden egels geteisterd door koude temperaturen en nattigheid. De huisjes worden gebruikt als nest- en schuilplaats. Een egelhuisje dient als veilige schuilplaats tegen onder andere vossen en dassen. Kortom, met het aanschaffen van een egelhuisje, is de kans op overleving van egels een stuk hoger! Daarnaast zijn egels uiterst handige beestjes om in de tuin te hebben. Zo eten ze vervelende insecten als rupsen, slakken en maden op. Deze insecten kunnen voor bladziekten en andere gebreken zorgen in uw gazon en tuin. Met het aanschaffen van een egelhuisje hoef je wellicht geen insectenverdelger meer te kopen. 

Waar en wanneer kun je het beste een egelhuisje plaatsen?

We raden aan om het huisje op een rustige, afgesloten plek te plaatsen. Om te voorkomen dat de ondergrond vochtig wordt, zou je er voor kunnen kiezen om het huisje op een kleine verhoging te zetten. Je kunt ook droge bladeren en snippers als opvulling gebruiken. Denk er hierbij wel om dat het materiaal droog is! Wanneer de egels zich vestigen, zullen ze altijd (indien nodig) zelf nog op zoek gaan naar geschikt nestmateriaal.

Een egelhuisje is het jaarrond uiterst nuttig! Egels houden vanaf oktober tot maart hun winterslaap. Het beste is om het huisje dus net voor deze periode te plaatsen. Je kunt de hele winter lang door het huisje installeren, aangezien het nog wel eens wil voor komen dat sommige egels tijdens de winter van nestplaats wisselen.  

Vanaf maart tot september, wanneer de egels uit hun winterslaap komen, hebben vrouwtjes-egels een schuilplaats nodig waar ze hun jongen kunnen grootbrengen. De jongen worden tussen mei en september geboren. Het komt regelmatig voor dat een vrouwtjesegel 2x een nest heeft van zo'n 2 tot 7 jongen. Kortom, het maakt niet persé uit wanneer je het egelhuisje installeert, aangezien egels jouw hulp het hele jaar door wel kan gebruiken. Des te sneller, des te beter!

Egelhuis maken

Je kunt ook zelf een egelhuis maken. Wanneer je zelf een huisje maakt, is het belangrijk dat je onbehandeld hout gebruikt, waar geen giftige stoffen in gemengd zijn. Je kunt voor het maken van een egelhuis een bouwtekening gebruiken welke in grote aantallen vindbaar zijn op het internet.

Egelhuis kopen

Tuindirect heeft een breed assortiment aan egelhuisjes- en mandjes. Zowel natuurlijke looks als houten huisjes. Help onze stekelige vriendjes eenvoudig met een van onze nest/schuilplaatsen!