16/12/2020 - 12:00

Vorstbescherming, hoe en waarom?

Tijdens de winter is het belangrijk dat planten zoals palmbomen, olijfbomen, een aantal heesters en andere kwetsbare planten beschermd worden tegen vorst, wind en regen. Dit kan gedaan worden door ze in te pakken met plantenhoezen. Je kan planten inpakken met bijvoorbeeld jute, vliesdoek, oude dekens en kokosmatten.

Zijn jouw planten niet winterhard? Dan is een beschermhoes enorm handig!

Maar zelfs als jouw planten en/of bomen wél winterhard zijn en zichzelf beschermen tegen vorst, kunnen ze in de winter hulp gebruiken als ze in de gure, harde wind staan. Ideaal om te gebruiken in deze situatie is dan noppenfolie of een afdekhoes. Wanneer de storm weer voorbij is, kan de hoes weer weggehaald worden.

Tip: voordat je een plant of boom gaat inpakken moet je ervoor zorgen dat de plant én de folie of hoes droog zijn zodat je schimmel en rot voorkomt.

Maar wat zijn nou deze winterharde of niet-winterharde planten? Hieronder hebben we een kort overzicht gemaakt van planten die goed, matig of niet goed tegen de vorst kunnen.  

 

Niet winterhard

Matig

Winterhard

Palmbomen

Struikveronica

Taxus

Bananenplanten

Camelia

Hortensia

Eucalyptus

Clematis armandii

Magnolia

Olijfbomen

Abelia

Rodondendron

Agaven

Caryopteris

Japanse Esdoorn

Fuchsia

Lavatera

Viburnum (Sneeuwbal)

 

Voor de duidelijkheid: er is een verschil tussen vorst en vorst. Bij matige vorst liggen temperaturen tussen -5°C en -10°C; bij strenge vorst zijn deze temperaturen tussen de -10°C en -15°C. Gaan de temperaturen tijdelijk weer omhoog, bijvoorbeeld dat er enkele dagen en nachten de temperatuur boven nul graden is, pak ze planten tijdelijk uit zodat ze kunnen ademen.

Tip: heeft het gesneeuwd en is er sneeuw op jouw beschermhoes komen te liggen? Zorg ervoor dat je dat afklopt zodat bladeren niet bezwijken onder het gewicht.

Bij Tuindirect hebben wij een aantal artikelen voor vorstbescherming en de artikelen verschillen in materiaal en afmeting. Zo hebben wij bijvoorbeeld functionele hoezen met een mooi, botanisch design zoals de Capi Europe Plantenhoes We hebben ook simplistiche planthoezen. Kortom, genoeg keuze om jouw planten of bomen de winter door te laten komen!