19/09/2019 - 16:00

Handig: een regenton!

Vandaag de dag krijgen we steeds vaker te maken met extreem weer. Er valt veel regen in hevige en korte buien waardoor wateroverlast kan ontstaan. Een goed geplaatste regenton zou heel wat van de regen kunnen opvangen. Droogte komt inmiddels ook vaker voor en dan is het water wat opgevangen is in de regenton een slimme zet geweest!

Niet alleen is het milieuvriendelijk, het is ook erg vriendelijk voor je portemonnee! Het opvangen van regenwater bespaart het gebruik van drinkwater omdat het gebruikt kan worden voor het bewateren van bloemen en planten. Super handig, dus! Vooral als je gehoord hebt dat drinkwater alleen maar gaat stijgen in prijs omdat het zuiveren ervan lastiger wordt.

 

Het riool ontlasten

Veel gemeenten geven subsidie wanneer je een regenton aanschaft. Doordat de regenpijp afgekoppeld wordt van riolering, wordt het riool dus ontlast. Deze duurzame oplossing valt goed in de smaak bij gemeenten. Informeer bij jouw gemeente of dit bij hen ook het geval is.

 

Regenwater is gratis en bevat nauwelijks kalk! Het is dus niet alleen gezond voor de planten, maar ook voor huisdieren. Daarnaast kan je er ook je auto of ramen mee wassen. Een typische aanname is dat er veel bacteriën in leven, maar stiekem is de zuurgraad (pH) van regenwater vrij laag dat de kans van schadelijke bacteriën in het water erg klein is.

Voor een regenton is een aftapkraan natuurlijk onmisbaar. Het liefste zit de kraan zo laag mogelijk zodat je voorkomt dat er een laag water blijft liggen in de ton. Een regenton kan je op een voet zetten zodat hij wat hoger staat en er een (grote) emmer onder kan staan.

Ben jij geïnteresseerd in een regenton maar weet je niet waar je moet beginnen met zoeken?

Geen zorgen, wij hebben alles voor je op een rijtje gezet.

Het belangrijkste om te weten voor de aanschaf van een regenton is hoe groot deze moet zijn. Het is ideaal als je weet hoeveel regen er in jouw omgeving valt en hoeveel regenwater je van plan bent om te gaan gebruiken.

Dat zijn lastige vragen om spontaan te beantwoorden. Wij helpen graag een handje mee: een gemiddelde Nederlandse tuin is 125m² en heeft minstens een regenton van 180 tot 250 liter nodig. Maak je minder vaak gebruik van regenwater maar heb je vaak last van wateroverlast, schaf dan een regenton van 200 liter aan.

De perfecte regenton in jouw stijl

Naast allerlei maten zijn er ook allerlei soorten regentonnen, en dan hebben we het niet alleen over de vorm maar vooral over het materiaal. Regentonnen zijn, traditioneel gezien, van hout en zien er vaak mooi en rustiek uit. Bedenk wel dat hout kan krimpen en het daardoor kan lekken. Hout is relatief kwetsbaar en om dit tegen te gaan moet hij goed onderhouden worden. Dit is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd, dus denk goed na over je keuze.

Een oplossing daarvoor is een kunststof regenton! Wil je toch liever die rustieke uitstraling die een houten regenton biedt? Dan zijn er genoeg kunststof regentonnen die lijken alsof ze van hout zijn gemaakt. In dat geval heb je dan het beste van beide werelden. Kunststof regentonnen zijn te vinden in allerlei verschillende kleuren, dus bekijk goed welke helemaal in stijl is met jouw tuin.

Wij snappen goed dat er nog enige twijfel bestaat omdat een regenton niet bepaald mooi is om te zien. Daar kunnen we best wel eerlijk over zijn, toch? Een ‘lomp' ding in de tuin is niet echt esthetisch natuurlijk. Het oog wil natuurlijk ook wat! Gelukkig zijn er vele soorten en maten die perfect bij elke tuin kunnen passen. Denk bijvoorbeeld aan een regenton met een plantenbak! Of een regenton in de vorm van een regendruppel! Design en functionaliteit zijn in beide gevallen goed met elkaar gemixt.

Kijk eens, wat een pareltje!

design regenton