14/07/2021 - 09:07

Een Elho regenton aansluiten doe je zo!

Ben je van plan een Elho regenton te kopen? Of heb je die al gekocht? In dat geval: gefeliciteerd met je spiksplinternieuwe Elho regenton! De ton is net afgeleverd, maar nu moet je die nog aansluiten. Maar ja, hoe moet dat eigenlijk? 

Wij bij Tuindirect helpen je graag een handje op weg! Bij ons heb je de Elho Green Basics regenton of de Elho Pure Raindrop regenton kunnen kopen. De regentonnen moeten beide op een verschillende manier worden aangesloten. Geen zorgen! Het is niet heel ingewikkeld, maar je moet wel even weten hoe je te werk moet gaan!

Elho Green Basics regenton: Hoe monteer ik mijn nieuwe regenton?

Elho Green Basics Regenton

De Green Basics regenton heeft een royale inhoud van 200 liter. De ton is gemaakt van gerecycled kunststof en is erg populair doordat er bovenop de ton een plantenbak zit waar je verschillende bloemen en plantjes in kunt plaatsen. 

De montage van deze regenton is heel simpel. Je moet hier nog wel materiaal voor aanschaffen, aangezien dit niet inbegrepen is bij de Elho ton. Voor het aansluiten van de regenton heb je een vulautomaat nodig. De vulautomaat kan bevestigd worden aan de regenpijp. We raden aan een vulautomaat te kiezen met een zomer-/winterstand. Deze voorkomt het vast vriezen van water in de ton en regenpijp. Meet wel de diameter van de regenpijp voorafgaand aan het kiezen van de geschikte vulautomaat. LET OP! Heb je een regenpijp van zink? Dan raden we de Garantia vulautomaten Avanti of Speedy aan. Deze zijn ook te gebruiken voor kunststof regenpijpen. Heb je een vierhoekige regenpijp dan raden we de Rapido Quattro aan. 

Afvoerpijp/-slang aansluiten op de ton

De Elho Green Basics regenton zelf wordt geleverd met een rubberen connector en een kraantje. Wanneer je een geschikte vulautomaat hebt gekocht moet je deze nog aansluiten. Je begint met het eventueel assembleren van het vulsysteem volgens de instructies. (Wacht met lijmen, indien dit nodig is, tot je zeker weet dat alles goed aangesloten is aan de regenpijp). Vervolgens kan je de rubberen connector die bij je regenton zit direct op de pijp (40 mm) of slang (32 mm) van het vulsysteem zetten. De connector is niet nodig als de pijp of slang 25 mm is. Vervolgens kan je het vulsysteem direct aan sluiten op het gat van de regenton. 

Vulautomaat aansluiten op een kunststof regenpijp

De volgende stap is het aansluiten op de kunststof regenpijp. Zet om te beginnen de regenton op een vlakke ondergrond. Zorg ervoor dat deze zo recht mogelijk is, gebruik hiervoor eventueel een waterpas. Houdt vervolgens de vulautomaat horizontaal tegen de regenpijp. Het is belangrijk dat dit horizontaal gedaan wordt. Wanneer de vulautomaat schuin gemonteerd wordt kan de regenton overlopen. Gebruik een stift en zet een streep op de regenpijp waar het midden van de afvoerpijp komt. Meet daarna boven en onder deze streep 2,5 cm af en zet ook hier een streep. Zaag vervolgens met een gewone handzaag het stuk tussen de bovenste en onderste streep weg. Nu kan je de vulautomaat op de regenpijp zetten. 

Vulautomaat aansluiten op een zinken of vierhoekige regenpijp

Voor zinken regenpijpen hebben we twee vulsystemen die we aanraden. Ook voor een vierhoekige regenpijp hebben we een aanrader. Deze systemen worden op een vergelijkbare manier gemonteerd. Bij de montage van deze systemen hoef je namelijk niet te zagen. Bij zinken regenpijpen is zagen namelijk bijna niet te doen, daarnaast geeft dit vaak niet het gewenste resultaat. Heb je een Garantia Avanti of Speedy vulsysteem voor je kunststof regenpijp? Ook dan kan je deze stappen volgen voor het aansluiten daarvan. 

Bij deze vulsystemen wordt een boorkop meegeleverd. Zet voordat je gaat boren met een stift een stip waar het middelpunt van de afvoerpijp/-slang zal komen. Boor hier een gat met de bijgeleverde boorkop. We raden aan de randen een beetje te schuren zodat scherpe randjes niet het rubberen mondstuk kapot maken. Nu kan je het rubberen mondstuk door het geboorde gat steken. En nu is de vulautomaat aangesloten. 

Puntjes op de i zetten

Als laatste stap kan je de afvoerpijp of -slang vastlijmen aan de vulautomaat. Hiermee voorkom je lekkage wanneer het water door de vulautomaat naar de regenton stroomt. Vervolgens kan je het kraantje voorop aan de ton zetten. LET OP! We raden aan om in de winter het kraantje open te draaien en de regenton te legen. In het geval dat je vulsysteem een zomer-/winterstand heeft, dan raden we je aan hiervan gebruik te maken. 

                

Elho Pure Raindrop: Hoe monteer ik mijn nieuwe regenton?

Elho Pure Raindrop

Van de twee modellen regentonnen heeft deze de simpelste montagemethode. Toch is het nog best een klusje. We raden daarom af deze regenton te gebruik bijzinken regenpijpen. Ook past deze regenton niet op vierhoekige regenpijpen. Deze regenton is alleen geschikt voor regentpijpen met een diameter van 50-80 mm en wanneer deze 15-30 mm van de muur hangt. 

Om te beginnen markeer je een uitsparing van maximaal 37 cm op de regenpijp. Dit is het gedeelte dat weggezaagd zal worden. Ook moet dit minimaal 90 cm boven de grond zijn. Dit houdt in dat het begin van de uitsparing vanaf de grond op een hoogte van minimaal 90 cm zit. Haal ook de eventuele regenpijpbeugels weg die 50 cm boven en/of onder de uitsparing zitten. Zaag nu de uitsparing uit op de gemarkeerde plekken. 

Plaats nu de Elho Raindrop op de regenpijp en til deze ongeveer 1 cm op. Teken stippen door de gaten van het reservoir. Op deze plekken ga je gaten boren om de Raindrop te bevestigen. Zorg er wel voor dat deze gaatjes niet in de voegen vallen. Haal nu de Raindrop weer van de regenpijp af. Hierdoor wordt het boren van de gaatjes net iets makkelijker. Daarnaast beschadig je niet per ongeluk de regenton. Boor met een boormachine de vier gaten in gevel. Je kan nu de bovenkant van de Elho Pure Raindrop weer over de regenpijp zetten. Zorg ervoor dat de regenton niet op de regenpijp rust. Met de meegeleverde bevestigingsankers kan je nu de Raindrop aan de gevel monteren. Gebruik hiervoor een steeksleutel (16mm). Je kan nu ook de hiervoor losgemaakte regenpijpbeugels weer terugplaatsen. 

Als puntje op de i kan je de gieter in het reservoir plaatsen en het kraantje onderop dichtdraaien. LET OP! In de winter is het belangrijk om de regenton te legen en het kraantje open te laten staan. Zo.. en laat nu die eerste regenbui maar komen.