04/11/2020 - 14:46

De grootste graszonden die je kan begaan!

Het ene persoon vindt het leuker dan de ander, maar wanneer je een huis met een tuin hebt, ontkom je er niet aan om deze zo nu en dan te onderhouden. Denk aan het maaien van het gras en het water geven aan bloemen en planten. Tuinieren is een vak. Voordat je bezig gaat met werkzaamheden in de tuin, is het belangrijk om te weten hoe je een bepaalde handeling uitvoert. Wanneer je, zonder achtergrondkennis, de tuin bewerkt, bestaat er een kans dat er kwalen ontstaan. Graszonden als bijvoorbeeld kale plekken in het gazon wil je natuurlijk het liefst voorkomen! In deze blog vatten we de top 5 grootste graszonden kort samen. Daarnaast zullen we tips geven hoe je deze veelvoorkomende fouten kunt voorkomen.

 

''Een tuin waar alleen gras in groeit vergt weinig onderhoud''

Je staat op het punt om een nieuwe grasveld aan te leggen. De eerste keuze die je maakt is of je voor graszaad of graszoden kiest. Het leggen van graszoden is erg zwaar werk en daarnaast kost het veel geld. Daarom kiezen veel mensen om graszaad te zaaien.

Sommige tuiniers kiezen er voor om het gehele grondoppervlak in te zaaien met gras, met gedachte in hun achterhoofd dat er dan weinig tot geen onderhoud gepleegd hoeft te worden. Maar niks is minder waar! Gras dient - wanneer je het netjes wil hebben en houden - regelmatig onderhouden te worden door middel van bemesting en maaien. Vooral in het voorjaar, tijdens het groeiseizoen, komt hier het een en ander bij te kijken. Veel tuinbezitters houden hier geen rekening mee, met gevolg dat het gras geel wordt en er kale plekken ontstaan. Ook komt het vaak voor dat gras te kort gemaaid wordt. Hierbij komen we dan ook meteen bij punt 2 aan.Gras maaien, dat kan iedereen toch?

Vooral in het voorjaar groeit gras erg snel. Tijdens het hoogtepunt van het groeiseizoen moet er wel 1x per week gemaaid worden om het goed bij te houden! Of je het gras nou zelf maait met een klassieke grasmaaier of als je dit overlaat aan een robotmaaier.. Het is altijd belangrijk dat je de maaier eerst goed instelt voordat je begint. Het ene gras kan korter gemaaid worden dan het ander. Zo kan siergras korter gemaaid worden dan bijvoorbeeld campinggras. Dit is wel iets waar zeker rekening mee gehouden moet worden. Wanneer je het gras te kort maait, bestaat er een kans dat de graswortels beschadigd raken met gevolg dat er kale en gele plekken ontstaan. Bovendien kun je het beste grasmaaien tijdens droge weersomstandigheden. Wanneer het gras nat is en je vervolgens gaat maaien, bestaat er een kans dat de grasmaaier verstopt raakt door grote stukken gras. Daarnaast zou het maairesultaat tijdens natte weeromstandigheden niet zo mooi zijn.

Om deze veelvoorkomende graszonden te voorkomen, raadt Tuindirect aan om het gras te maaien op hoogtes van zo'n 5 tot 7 millimeter.

 

Het gras en de planten water geven

Veel mensen kiezen er voor om planten te poten in de tuin. En terecht, want wat is er nou mooier dan een tuin met een kleurrijke border vol verschillende soorten planten? Wanneer er gedurende een lange periode warme en droge weersomstandigheden zijn, kunnen de planten wel wat hulp gebruiken. Soms wordt dit wel eens vergeten. Maar wat nog vaker voorkomt, is dat er teveel water gegeven wordt, met gevolg dat de wortels van de plant rotten en de planten niet veel later zullen afsterven. Zorg er dus voor dat je de planten met mate bewatert. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor het gazon. Neem bijvoorbeeld afgelopen zomer. Tijdens deze langdurige (extreem) droge perioden is het van levensbelang om het gazon vroeg in de ochtend of s' avonds na zonsondergang te bewateren. De verwachtingen zijn dat er de komende jaren steeds meer van deze droge perioden zullen komen. Je hoort daarom ook steeds vaker dat mensen een waterpomp en/of sproeiers en druppelaars aanschaffen.

Tip: Bepaalde kwetsbare planten kunnen in de wintermaanden wel wat bescherming gebruiken tegen vorst, koude droge wind en ongedierte. Tuindirect heeft hiervoor speciale plantenhoezen in het assortiment.

 

Maakt het een groot verschil wat voor soort graszaad je zaait?

Zo'n tien jaar geleden zouden we zeggen: Het maakt niet zo heel veel uit welk graszaad je zaait. Veel mensen denken nu nog steeds ''graszaad is graszaad, dus dat zou wel niet zoveel uitmaken''. Toch maakt het tegenwoordig wel degelijk uit welk soort graszaad je kiest. Er zijn door diverse technologieën en kweekprogramma's heel wat nieuwe grasrassen en mengsels bijgekomen. Zo hebben we speel-sportgras. Dit gras beschikt over een hoge betredingstolerantie, waardoor het uiterst geschikt dient als familiegazon. Siergras is bijvoorbeeld weer het tegenovergestelde. Dit gras heeft een hoge sierwaarde, maar is niet zo goed bestand tegen betreding. Tegenwoordig hebben we zelfs schaduwgras. De naam zegt het al; dit gras groeit goed in de schaduw. Dus heb je een gazon welke voor het grootste gedeelte in de schaduw ligt, zou dit mengsel zeker een goede optie kunnen zijn.

Dit zijn allemaal belangrijke eigenschappen waar je rekening mee moet houden wanneer je op zoek gaat naar een graszaadmengsel. Het ene mengsel zou simpelweg beter bij je wensen en behoeften aansluiten dan de ander. 

 

"Het najaar is aangebroken, dus mijn grasmat heeft geen aandacht meer nodig"

Het najaar is officieel begonnen, de temperaturen dalen en het gras groeit vrijwel niet meer. Veel tuiniers denken dat ze nu achterover kunnen leunen totdat het voorjaar aanbreekt. Toch zijn er nog een aantal klusjes die in het najaar gedaan kunnen worden, om zo een voorsprong te hebben wanneer het voorjaar weer aanbreekt. Het belangrijkste is om het gazon te bemesten met een najaarsmest. Dit mest is voorzien van veel kalium en van ijzer en magnesium, zodat het gazon tijdens de koude maanden een dichte zode behoudt, het aansterkt en groen blijft.

Tijdens de herfst vallen de bladeren van de bomen. Wanneer er veel bladeren op het gazon liggen, loop je het risico dat hierdoor de grasplanten geen lucht krijgen en licht 'zien'. Gevolg hiervan is dat er mos en onkruid gaat groeien. Om dit te voorkomen, kun je de bladeren van het gazon verwijderen door middel van een bladhark of misschien nog wel makkelijker: een bladblazer.