09/01/2020 - 14:28
Nationale Tuinvogeltelling 2020

Het is bijna zover: de Nationale Tuinvogeltelling 2020. Ook jij kan hieraan meedoen! De deelnemers tellen aankomende vrijdag 24, zaterdag 25 of zondag 26 januari een half uur lang de vogels die hun tuin of balkon bezoeken. De Nationale Tuinvogeltelling is erg in trek: vorig jaar deden er 77316 deelnemers mee die samen 1271486 (!) vogels geteld hebben. De tuinvogeltelling is erg leuk en ook nog eens nuttig: we weten naarmate de telling een stuk beter welke vogels de tuin bezoeken en hoe de vogels onze tuinen gebruiken in de winter.

Inschrijvingsprocedure

Het is erg simpel om mee te doen. Inschrijven kan met een paar klikken op de knop op de officiële tuinvogeltelling website. Klik hier voor het inschrijfformulier. Wanneer u deze heeft ingevuld bent u officieel deelnemer van de Nationale Tuinvogeltelling 2020! 

Om het voor u zelf het tellen van de vogels een stuk makkelijker te maken, kunt u een telformulier downloaden waarop u uw waarnemingen kunt noteren. Wat erg handig is aan deze formulier, is dat elke vogelsoort voorzien is van een illustratie. het telformulier dient uiterlijk maandag 27 januari vóór 12:00 uur ' s ochtends ingevuld te zijn. Klik hier om het telformulier te downloaden.

De spelregels

1.Tel op 24, 25 of 26 januari een half uur lang de vogels die uw tuin of balkon bezoeken. Let op dat u alleen de vogels telt die het daadwerkelijk bezoeken; dus vogels die alleen overvliegen tellen niet mee!

2. Noteer alle waarnemingen die u ziet, maar tel ze niet op om te voorkomen dat u vogels dubbel telt. (Tip: wanneer er veel vogels tegelijk in uw tuin zijn, kunt u een foto maken om ze later rustig te tellen). Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die u tegelijk hebt gezien. Heeft u bijvoorbeeld in het tel-halfuur 2 heggenmussen tegelijk gezien en even later 3? Noteer dan het hoogste aantal, maar geen 5.

3.Vul het telformulier vóór uiterlijk maandag 27 januari 12:00 uur 's ochtends in.

Houdt onze Facebook pagina goed in de gaten. We geven aan het eind van de maand, rond de periode van de Nationale Tuinvogeltelling, een gratis Vogelposter 100 x 70 cm weg door middel van een Like en win actie.  Mis dit buitenkansje niet!

Wees goed voorbereid!

Zorg er voor dat uw tuin en buurt leefbaar is voor vogels om een teleurstellende telling te voorkomen! U maakt uw omgeving leefbaar door het plaatsen van nestkast(en) en vogelvoer. 

In 2019 was de huismus, net als in voorgaande jaren, opnieuw de meest getelde tuinvogel van Nederland. Breng ze ook in uw tuin met de Mussenvilla NKM Mussenflat van het merk Esschert Design. Dit is een perfect geschikte nestkast voor huismussen; de hele familie past in deze nestkast. Dat is maar goed ook, want deze sociale beestjes komen gemiddeld in groepen van 8.

Ook voedsel is natuurlijk erg van belang voor de vogels om hun energie op pijl te houden. Wanneer er geen (of te weinig) voedsel aanwezig is in de omgeving, zullen vogels na enige tijd niet meer aanwezig zijn in de omgeving. Om dit te voorkomen is het aanschaffen van de Voedselvariatie emmer een stap in de goede richting. Deze voedsel emmer is van het merk Vogelbescherming Nederland, de organisator van de Nationale Tuinvogeltelling!

De uitslagen van 2019

1. De huismus ging er vorig jaar met de winst vandoor. De huismus is in 2019 (veruit) het meest gespotte vogelsoort tijdens de Nationale Vogeltelling. De vogel is maar liefst 204353 keer geteld. De stevig gebouwde vogel is een zeer bekende broedvogel in zowel dorpen als steden.

 

2. De koolmees is op een comfortabele tweede plek geëindigd (153296). De grootste mees van ons land valt behalve hun gevarieerde zang goed op met hun gele lijf en zwarte kop. De koolmees komt het meest voor in de Nederlandse tuinen, ze staan echter op de tweede plaats aangezien de huismus in grotere groepen leven.

 

3. De vink vult het laatste plekje op het podium met een derde plaats. Vinken komen het meest voor in groene omgevingen als bossen, boomrijke tuinen en parken. De vinken, die vooral in Nederland voorkomen, zijn tijdens de Tuinvogeltelling van 2019 114450 keer geteld. Ze zijn herkenbaar aan hun korte, kegelvormige snavel. Hieronder ziet u een foto van een vrouwtjesvink.

 

4. De merel, een van de bekendste en meest algemene vogel van Nederland is geëindigd op een vierde plek (90499 keer geteld. Dit is beter dan een jaar er voor, toen eindigden ze namelijk op de vijfde plek. Sinds de vogeltelling zijn het aantal waarnemingen van merels afgenomen tot het jaar 2019. Dit heeft alles te maken met het usutuvirus. Merels zijn luidruchtige vogels. Als een kat of ander gevaar in de buurt is, waarschuwen ze langdurig met hun luide alarmroep.

 

5. De pimpelmees is vijfde geworden. Het vogelsoort is 88397 keer geteld. De pimpelmees staat altijd stabiel in de ranglijst, vaak net onder de top drie. De pimpelmees is vergelijkbaar met de koolmees. Ze zijn volledig aangepast aan de menselijke omgeving en stellen weinig eisen. Ze zijn daarom ook veel te vinden in tuinen en parken. De pimpelmees is herkenbaar aan het blauw kopje, gele borst en de zwarte oogstreep.

 

 

Bron: Tuinvogeltellling 2020. (z.d.). Geraadpleegd van https://www.tuinvogeltelling.nl/